WRT54GC * rozlacza + p2p problem
|
ultimate |
Dodano 03-03-2007 18:45
|
User
|
witam
mam 2 problemy spedzajace mi sen z powiek ;/
wszystko bylo wpozadku gdy korzystalem w domowej sieci tylko z jednego laptopa po wifi, przekierowalem odpowiednio porty dla aplikacji p2p i wszystko smigalo ladnie... od czasu - otoz mam w tej chwili podlaczone 2 laptopy (moj acer i dell wspollokatora) i:
1. nie umiem przekierowac portow dla emula i torrentow na della, w moim acerze wszystko jest ok, wpisuje porty i odpowiednie ip, w momencie gdy probuje zrobic to dla della router nie reaguje na taki wpis (zawiesza sie interfejs)
2. gdy dell jest wlaczony czesto polaczenie z wifi jest zrywane przez wszystkie komutery w sieci po czym wszystki lacza sie ponownie (z widocznym nasileniem gdy uruchomi on emula)
dodam ze nie mam problemow z www i poczta - wszystko smiga ladnie, problem dotyczy przekierowania portow i zrywania polaczenia
w sieci testowalem juz duzo roznych urzadzen (laptopy i pda) i nigdy nie spotkalem ise zeby router zrywal polaczenie ;/
--
przepraszam za lamerstwo ale nie mam o tym wiekszego pojecia a chcialbym zebysmy obaj mogli wygodnie korzystac z internetu..
router: WRT54GC
firmware: v1.03.0
prosil bym o mozliwie jak najjasniejsze instrukcje, za wszelka pomoc bede ogromnie wdzieczny
pozdrawiam,
Arek |
|
|
|
jorg49 |
Dodano 03-03-2007 19:48
|
User
|
nie wiem czy to ci pomoże , ale ja mam laptopa dell inspiron 6000 i po kupieniu wrt54GL i korzystania z WiFi zrywane często miałem połączenie WiFi. mam kartę Intela 2200 BG. okazalo się że to była wina karty tzn sterowników. po wgraniu nowych ze strony della problem zniknął w 100 % , ani jednego zerwanego połączenia. poradzono mi też i tak robię że do połączenia z WiFi nie korzystam z zarządzania przez XP tylko z oprogramowania karty Intel PROset/Wireless. jeszcze jedna uwaga ( laika w porównania z fachowościa na tym forum) testowałem soft oryginalny, thibor, tomato , bo wydawało się że to wina routera najlepszy , jesli chodzi o stabinośc WiFi to wg mnie Thibor. |
|
|
|
ultimate |
Dodano 04-03-2007 14:25
|
User
|
ok sprawe zalatwilo przywrocenie ustawien fabrycznych routera i nowy soft w dellu |
|
|
|
ultimate |
Dodano 04-03-2007 18:30
|
User
|
kwestia portow rozwiazana
niestety router nadal rozlacza choc juz nie tak czesto ;/ |
|
|
|
ultimate |
Dodano 06-03-2007 01:07
|
User
|
1. uaktualnilem softy w obu laptopach
2. wgralem nowy firmware do liksysya
skutek taki ze nadal rozlacza a po rozlaczeniu juz nie moge liczyc na ponowne automatyczne polaczenie ;/
na obu laptopach korzystam z intel wireless pro...
co robic bo juz nawet zielonego pojecia nie mam gdzie szukac? ;( |
|
|
|
szlovak |
Dodano 07-03-2007 13:45
|
User
|
Nie wiem czy to może ma związek ale miałem intela 2100, tylko sieć b. To największy szajs jaki można spotkać na świecie chyba, działał u mnie z punktem dostępowym Cisco AIR-340AP czyli sprzetem na poziomie dużo wyższym. Ewidentna diagnoza to intel był gówniany. Próbowałem wszystkiego z tą kartą, wszystkie kombinacje jakie możliwe łacznie z flashowaniem AP, zmianą sterów na coraz "nowsze" i "lepsze", włączaniem i wyłączaniem wszystkiego po kolei, szyfrowanie nie miało znaczenia. Oczywiście cisco 350 na pcmcia działał bez zająknięcia przez wiele dób aż mi się znudziło :-) i nie chodzi o to że ta sama była firma. i działał nawet w drugim pokoju z lodówką po drodze i trzema ścianami kiedy intel 3 etry od AP miał problem.
Teraz mam Broadcoma bg model BCM4318 i po prostu działa wszystko, a do tego jest bardzo tani za 45zł z przesyłką kosztuje na alledrogo. No pewnie nie ma czułości , zasięgu i możliwości dla wardrivingu jak jakiś Atheros ale sprzęt ten przecież znajduje się w innych AP, linksysa też 9ale troche inne modele) więc zły być nie może.
Edytowany przez szlovak dnia 07-03-2007 13:53
|
|
|
|
ultimate |
Dodano 07-03-2007 16:46
|
User
|
apgrejdowanie softow we wszystkich urzadzeniach i zaaplikowanie nieautoryzowanej wersji softu do routera w sumie zalatwilo sprawe..
pozostal juz tylko jeden mankament, gdy na acer'ze z wlaczonego wifi daje 'off' a pozniej znow wlaczam siec to sie nie laczy;/ pomaga tylko reset routera
z moich obserwacji wynika ze (moze to troszke smiesznia zbrzmi problem rozwiazal upgrqade i zmiana odleglosci pomiedzy dwoma kolejnymi stalymi ip w sieci wewnetrznej (o 1 punkt), wczesniej gdy adresy mialy kolejne wartosci wystepowal problem, umiescilem je rowniez w srodku puli przydzielanych adresow, ktorych z kolei zrobilem wiecej niz potrzebuje... zagmatwane to.. ale wazne ze juz dziala |
|
|
|
ultimate |
Dodano 07-03-2007 16:47
|
User
|
a z tymi ukladami intela przyznaje ci absolutnie racje, szkoda gadac czasami |
|
|
|
jack78 |
Dodano 29-04-2007 22:25
|
OL Maniac
|
W pracy również mam dwa laptopy na INTELU.
AP w jednym pomieszczeniu, laptopy jedną ścianę dalej (ścianka 10cm z płyty karton-gipsowej).
Oba laptopy pokazują jakoś połączenia doskonała, prędkość 54mbit i oba gubią pakiety, średnio 5-8%. Dzieje się tak nawet jeśli laptopy przeniosę do pomieszczenia gdzie jest AP. W dodatku ping na poziomie 15-100ms.
W domu nie mam tak kiepskich czasów na zewnętrznej antenie oddalonej od AP o jakieś 500-600 metrów.
Planuję zakup zewnętrznych kart WiFi na USB, jakieś propozycje?? |
|
|