04 Października 2022 02:39:12
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· server proxy tomato ...
· FreshTomato + Stubby...
· Xpenology na cienkim...
· OPNsense Orange FTTP
· nsa310- brak dostęp...
· AiMESH Asusa.
· TPlink a mesh
· Multiroom N z wykorz...
· Filtr geoip na er-12
· Połączenie site 2 ...
· Zaufany certyfikat S...
· [HOWTO] Kompilacja "...
· ruter z szybkim wi-fi
· VLAN na podstawie MAC
· Telkab vs Orange
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Co kupić po uszkodz...
· Szafka - tablica bez...
· Serwer DNS w tomato
· EdgeRouter zamiast O...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Multiroom N z wyk... [1299]
· AiMESH Asusa. [45]
· nsa310- brak dost... [19]
· TPlink a mesh [3]
· server proxy toma... [2]
· FreshTomato + Stu... [2]
· Xpenology na cien... [2]
· OPNsense Orange FTTP [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
37% [149 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
51% [209 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [14 głosów]

Ogółem głosów: 406
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
44.210.237.158
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: DYSKI SIECIOWE :: » Rozwiązanie dedykowane
 Drukuj wątek
nsa310- brak dostępu przez www i ssh
koparka
witam
zaczelo sie od tego że chcialem zainstalowac nowszą wersje transmission na nsa310. Probowalem sie zalogować przez putty ale miałem ciągle "connection refused"
Wtedy jeszcze moglem przegladac ustawienia przez www, jednak kliknalem jakiegoś ptaszka chyba w "force https" i teraz brak dostępu przez www, dostaje: "ERR_INAVLID_HTTP_RESPONSE
Jak przywrocić dostęp przez www i dlaczego nie dziala dostep przez ssh (putty) ?

Mogę się zalogować przez ftp ale to mi nic nie daje oprocz dostepu do plików na nim....
Edytowany przez koparka dnia 17-09-2022 09:43
 
Adooni
a jak wpisujesz w przeglądarce po zmianie "force https" IP trzeba wpisywać w formacie https://IP

a tak ogolnie jak jakaś przeglądarka nie dziala to trzeba FireFox jeszcze spróbować

jak przestawileś na https to mogło z automatu zamknąć ssh i trzeba jeszcze raz włączyć

a jak masz pecha to przy przełączaniu na https zapchało całkowicie nvram i zostaje tylko full reset i wszytko od zera Sad
Edytowany przez Adooni dnia 17-09-2022 18:12
UPC 300/25 Mb/s + Connect Box(bridge)
HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 22.7.2-amd64 and OMV
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED
Asus RT-AC68U AccessPoint
 
koparka

Cytat

a jak wpisujesz w przeglądarce po zmianie "force https" IP trzeba wpisywać w formacie https://IP


System wymusza to, że wpisując te ip od razu dodaje do adresu te 's'. Nie da sie u mnie w chromie wejsc przez zwykle http bo jak klikam enter to od razu kieruje przez https.


Cytat

a tak ogolnie jak jakaś przeglądarka nie dziala to trzeba FireFox jeszcze spróbować

Sprawdzalem edge i jest to samo Nie bede instalował FF bo nie wierze że to zadziała....

Cytat

jak przestawileś na https to mogło z automatu zamknąć ssh i trzeba jeszcze raz włączyć


ssh nie działał już wczesniej, dlatego zaczałem grzebać przez przeglądarkę i przypadkiem odhaczyłem to force https....

Cytat

a jak masz pecha to przy przełączaniu na https zapchało całkowicie nvram i zostaje tylko full reset i wszytko od zera


Nie znam się ale sam serwer cały czas dziala, wieć nie sądze zeby było coś zapchane. Mogę wchodzić przez ftp, przegladać pliki. Trasmission cały czas działa i sciąga z dużą predkością.... Nie mogę tylko dostać sie przez ssh i nie mogę wejść przez www.

Wygooglowałem że mozna dostać się jeszcze przez serial ale musialbym kupić ten konwerter.... może odżaluje te 12zł jak nie ma innego sposobu. Tylko nawet jak dostanę się przez www to ja tam w ustawieniach nie widziałem "włącz/wyłącz ssh".... Gdzie się tam w ogole wpina te trzy piny? bezposrednio w płytę NSA ?
Edytowany przez koparka dnia 17-09-2022 21:15
 
Adooni
no właśnie co na nvram to ja miałem nie raz tak na routerkach ze po przełaczeniu na https czasami raz pozwalało nawer1 zalogować albo i nie a potem nie mogłem się połaczyć za nic połączyć z routerkami a wszystkie urządzenia podłaczone miały neta

a próbowałeś zrobić reset jak tutaj https://support.zyxel.eu/hc/pl/articl...-serii-NAS

serial to ostateczność.

a jeszcze jedno masz najnowszą wersję putty? ja miałem taki przypadek np na ProXmox że uzywałem z wer5 to samo stare putty sciagniete jeszcze z linka od Shibby https://tomato.groov.pl/?page_id=168 ale jak wgrałem update do ProXmox 7 to nie moglem się połączyć i tez od groma czasu straciłem. Sciągnąlem z netu najnowsze putty i zadziałało https://www.chiark.greenend.org.uk/~s...ham/putty/

co do FireFox to nie ma pewności ze zadziłą ale inaczej tak rozwiązują same połaczenie z serwerem więc jest on zalecany przy wszystkich upgradach softu, odzyskiwania z Asus FR czy zabawą z miniCFE itd.
Edytowany przez Adooni dnia 18-09-2022 08:10
UPC 300/25 Mb/s + Connect Box(bridge)
HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 22.7.2-amd64 and OMV
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED
Asus RT-AC68U AccessPoint
 
grzech19912
daj spokój z putty, w 2022. w cmd masz ssh, do reszty mobaxterm
 
koparka
oprocz putty probowałem jeszcze laczyc sie wincd i też nie odpowiada. To samo putty łaczy mi sie z routerem, tunerem itp bez problemu wiec wszystkie blokady w zaporze itp odpadają raczej.
Odnośnie resetu czy to zadziała na nieoryginalnym sofcie? Poza tym boje sie trochę tego resetu bo wyczyszcze sobie ip i inne ustawienia a potem dalej nie dostanę się przez www to jak to ustawie ? Czy taki reset skasuje mi Transmission albo jego ustawienia?

Scalony z 28 września 2022 19:04:14:
witam po przerwie. Podłaczylem sie dzis szeregowo z moim zyxelem ale mam problem ponieważ nie reaguje na komendy ktore są w tym tutorialu:
https://support.zyxel.eu/hc/en-us/articles/360020633339-Reactivating-HTTP-HTTPS-access-via-serial-cable-connection-or-SSH-terminal
żadna z tych komend pisanych tam nie dziala, tak jakbym mial inny system. Jak sprawdzic jaki mam system na nim?
Po wpisaniu "help" wylistował mi wszystkie dostepne komendy ale nie ma nic podobnego do tego magicznego "configure terminal"

Scalony z 28 września 2022 19:25:11:
dodam tylko że o dziwo nie musialem sie logować od razu byłem w systemie.
Edytowany przez koparka dnia 28-09-2022 19:25
 
zakk87
pokaż co wypluje printenv


tak się zastanawiam co cię trzyma na tym systemie? Wgraj mu OpenWRT na nanda. Kiedyś trzeba było wgrywać system na USB ale bootloader OpenWTR pozwala na zapis systemu na nand.

sprawdź tak w ogóle czy nie masz bad blocków na nand

nand bad
Edytowany przez zakk87 dnia 28-09-2022 21:51
Freshtomato 2022.5 AIO @ RT-AC66U_B1 MASTER
Freshtomato 2022.5 AIO @ RT-AC66U AP
NAS OMV [CoolerMaster ELITE 110] [J1900I-C] [4GB RAM] [Samsung HD753LJ + 2xHD103UJ]
 
koparka
Decyzja o zmianie NASa na coś wspolczesnego juz zapadła, chce tylko przywrócić funkcjonalnosc fabryczną i dostęp przez web. Sprzedam go za grosze ale dobrze by było żeby nabywca mógł się dostać przez przeglądarkę. Chyba jest jakaś lepsza metoda niż zmiana całego systemu?
POniżej screeny po komendzie printenv:
naforum.zapodaj.net/thumbs/0473c848ffe3.jpg
naforum.zapodaj.net/thumbs/0647d9d5bfb5.jpg
 
zakk87
A czy NAS Starter Utility go widzi? Nie ma tam jakichś narzędzi do update firmware lub zmian w konfiguracji?

tutaj wygląda na to, że:
a. wyłączony masz HTTPS w konfiguracji
b. nie działa serwer http, musiałbyś przez ssh uruchomić /etc/init.d/httpd.sh start lub restart
c. wyłączone masz SSH - dlaczego?
d. nie zgadza się port http

Czy próbowałeś zalogować się do niego za pomocą Internet Explorer? Ja do dziś na wiele urządzeń muszę ;]
Freshtomato 2022.5 AIO @ RT-AC66U_B1 MASTER
Freshtomato 2022.5 AIO @ RT-AC66U AP
NAS OMV [CoolerMaster ELITE 110] [J1900I-C] [4GB RAM] [Samsung HD753LJ + 2xHD103UJ]
 
koparka
próbowałem chrome/edge/firefox
Nie wiem jakim cudem wylaczone jest ssh bo jeszcze w zeszlym roku wchodzilem na niego przez putty a teraz nie moglem i od tego się cała heca zaczęła i przez przypadek dałem to "force https" ale to była jedyna zmiana jaką zrobilem w ustawieniach od miesięcy albo lat.
Nie mogę nic właczyć przes ssh bo nie działa....
Mogę jedynie przegladać zawartość dysku w windowsie bo katalogi są udostepnione.
Działa też caly czas klient torrent
Mogę się połaczyć przez serial ale nie znam komend które by aktywowaly to co jest wyłączone....
 
mosfit
podejrzewam , ze ssh masz na innym porcie niż domyślnym 22 , dla tego nie chce sie połączyć
. Sprawdź czy telnet na porcie 23 zadziała i przywróć system do stanu fabrycznego
. wy listowałeś komendy które są dostępne wiec nie licz na coś więcej , a poza tym ssh nie działa z poziomu boot loadera tylko w systemie
Router- Ubiquiti USG-Pro-4 (FTTH)
Lan- Ubiquiti Switch US-8-150W
Wifi- UAP-AC-Pro + 2x Ap OpenWrt 22.03 802.11r
Nas- DS918+ i5-6400, 16GB ram, 3x 2TB/RAID5, SSD-512gb cache _controller unifi_AdGuard_HA
 
koparka
nie da sie ani na 21 ani na 22, ani telnet 23. Zawsze mam
"Network error: connection refused."
Chyba że w routerze mam jakąś blokadę bo zmieniałem go z rok temu....

Nie widzę jednak w firewallu routera żadnych blokad
naforum.zapodaj.net/thumbs/449c77028823.jpg
Edytowany przez koparka dnia 29-09-2022 19:35
 
kw
Tak jak wspomniał kolega może sprawdź jakie porty masz otwarte, np programem PortScan.exe
WRT-54GL + memory mod + USB + Tomato -127 K26 USB
WRT-54G v5 + DD-WRT
WRT-54G v1.1 +DD-WRT
FreeNAS 9.2.1.7
 
zakk87
rozumiem, że próbowałeś przez https://IP:443 ?
Freshtomato 2022.5 AIO @ RT-AC66U_B1 MASTER
Freshtomato 2022.5 AIO @ RT-AC66U AP
NAS OMV [CoolerMaster ELITE 110] [J1900I-C] [4GB RAM] [Samsung HD753LJ + 2xHD103UJ]
 
koparka

kw napisał:

Tak jak wspomniał kolega może sprawdź jakie porty masz otwarte, np programem PortScan.exe


Takie porty mi pokazał tylko:
naforum.zapodaj.net/thumbs/8509f73cd90f.jpg

Scalony z 29 września 2022 22:37:32:

zakk87 napisał:

rozumiem, że próbowałeś przez https://IP:443 ?


tak, ten sam wynik:
naforum.zapodaj.net/thumbs/599e64a0ce5a.jpg
Edytowany przez koparka dnia 29-09-2022 22:37
 
zakk87
wpisz w pasku adresu firefoxa about:config zatwierdź ryzyko

znajdź ciąg i wprowadź zmiany

security.tls.version.enable-deprecated (true)
security.ssl.errorReporting.automatic (zmień z true na false)
security.tls.version.min (zmień 2 na 1)
Freshtomato 2022.5 AIO @ RT-AC66U_B1 MASTER
Freshtomato 2022.5 AIO @ RT-AC66U AP
NAS OMV [CoolerMaster ELITE 110] [J1900I-C] [4GB RAM] [Samsung HD753LJ + 2xHD103UJ]
 
koparka
Udało się odblokować! Dzieki!
nie mam tej srodkowej zmiennej w FF ale i tak wszedłem przez www.
Wyłaczalem to https i teraz mogę już na kazdej przeglądarce wchodzić.
Tylko ciągle nie widzę mozliwości włączenia tego ssh. Przelecialem wszystkie ustawienia i nie widzę tego w tym sofcie.
Soft fabryczny v.47 (AFK.3)
naforum.zapodaj.net/thumbs/596723038359.jpg
 
zakk87
chyba musisz zainstalować dropbear
Freshtomato 2022.5 AIO @ RT-AC66U_B1 MASTER
Freshtomato 2022.5 AIO @ RT-AC66U AP
NAS OMV [CoolerMaster ELITE 110] [J1900I-C] [4GB RAM] [Samsung HD753LJ + 2xHD103UJ]
 
koparka
tylko jak jesli nie mogę wejsc tez przez telnet?
 
zakk87
no to już musisz szukać w instrukcji albo na jakichś forach zyxela.
Freshtomato 2022.5 AIO @ RT-AC66U_B1 MASTER
Freshtomato 2022.5 AIO @ RT-AC66U AP
NAS OMV [CoolerMaster ELITE 110] [J1900I-C] [4GB RAM] [Samsung HD753LJ + 2xHD103UJ]
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 5

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,110
· Najnowszy użytkownik: HCI
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

man1
28-09-2022 22:19
Czy mając vectrę i ich router 6g w trybie bridge (ale wszystkie porty LAN działają) da się zrobić z tego bonding lub cokolwiek by wykorzystać 1,2Gbps od nich?

kerios83
15-09-2022 21:03
@pedro cos tam poleciles? Bo nie widze wiadomosci z shouta nigdzie. Przypominam, chodzi mi o jak najdszybsze wifi (w przystepej cenie) do swiatla 1gB/1gB (bo nie moge dac tam kabla).

tamtosiamto
13-08-2022 20:57
nie za wczesnie na przejmowanie sie takimi sprawami? Wifi 6 jeszcze dobrze nie zagoscilo w domach, mozna powiedziec, ze wcale Smile pozyjemy zobaczymy. Najwyzej da sie po 1 apeku na 1 room i git Wink

dziubek
11-08-2022 22:09
Ciekawi mnie jak z przenikaniem sygnału przez przeszkody? https://www.telepo
lis.pl/tech/sprzet
/...y-z-wifi-7

sts
28-06-2022 11:11
Mój wynik po wifi 1.2GB/s (serwer po lan 1GB/s) https://tiny.pl/93
mj2 i szukam jeszcze czegos szybszego (mówimy o wifi)

maxikaaz
28-06-2022 10:50
@sts - nie, to wyniki z kabla. Klientów AC mam kilku, ale chyba wszyscy "jednostrumien
iowi" 80MHz (czyli 433Mbit/s), więc max. po radiu to ok. 200Mbit/s.

sts
28-06-2022 07:48
@maxikaaz Czy takie prędkości masz po wifi?

maxikaaz
27-06-2022 21:54
@sts - https://ujeb.se/tw
XQeW

maxikaaz
27-06-2022 21:42
@sts - u mnie światło 1000/300 obrabia R7000, awaryjnie mam AC56u. R7000 wykręca 930-940Mbit/s, AC56u mniej o jakieś 20-30Mbit/s. Na obydwu FreshTomato i CTF.

kille72
27-06-2022 19:11
Dołączył: 12/02/2007, zauważyłem ze jestem 15 lat starszy... Grin

56,054,393 unikalnych wizyt