04 Października 2022 02:34:45
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· server proxy tomato ...
· FreshTomato + Stubby...
· Xpenology na cienkim...
· OPNsense Orange FTTP
· nsa310- brak dostęp...
· AiMESH Asusa.
· TPlink a mesh
· Multiroom N z wykorz...
· Filtr geoip na er-12
· Połączenie site 2 ...
· Zaufany certyfikat S...
· [HOWTO] Kompilacja "...
· ruter z szybkim wi-fi
· VLAN na podstawie MAC
· Telkab vs Orange
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Co kupić po uszkodz...
· Szafka - tablica bez...
· Serwer DNS w tomato
· EdgeRouter zamiast O...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Multiroom N z wyk... [1299]
· AiMESH Asusa. [45]
· nsa310- brak dost... [19]
· TPlink a mesh [3]
· server proxy toma... [2]
· FreshTomato + Stu... [2]
· Xpenology na cien... [2]
· OPNsense Orange FTTP [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
37% [149 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
51% [209 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [14 głosów]

Ogółem głosów: 406
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
44.210.237.158
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Serwer DNS w tomato
pumek
Próbuję ustawić serwer DNS na R600v2 i mi nie wychodzi. Od początk, jako główny router jest asus ax55, jako drugi R6400. Ruterki są w jednej puli. Chciało by się skorzystać z możliwości tomato i mieć blockera reklam i szyfrowanie DNS i nie potrafię to poustawiać. Jeśli postawie adguarda na malinie to serwer na nim działa ale nie potrzebna mi w tej chwili malina tylko na dns. Zakładam że na asusie ustawiam dobrze. Jak miałem r64000 jako główny router to blokowanie reklam działało.
Na asusie ustawiam serwer DNS na ip r6400 i dupa brak internetu.
 
qrs
też z tym walczę ;)

moja konfiguracja:
router R7000 na IP 192.168.0.10 (Basic > Network > WAN0 DNS 192.168.0.11)
pihole raspbbery pi na IP 192.168.0.11

Wszystkie urządzenia poza IoT korzystają z tego DNS, niestety odkurzacz, gniazdka i żarówki sterowane nie. Przeszkadza mi to bo łączą się z czymś co śledzi statystyki itp. i nie mogę tego zablokować.

próbowałem w Administration > Scripts > Firewall ustawić


iptables -t nat -A PREROUTING -s 192.168.0.10/24 -p udp -m udp --dport 53 -j DNAT --to-destination 192.168.0.11
iptables -t nat -A PREROUTING -s 192.168.0.10/24 -p tcp -m tcp --dport 53 -j DNAT --to-destination 192.168.0.11
service iptables restart

lub


iptables -t nat -A OUTPUT -p udp --dport 53 -j DNAT --to 192.168.0.11:53
iptables -t nat -A OUTPUT -p tcp --dport 53 -j DNAT --to 192.168.0.11:53
service iptables restart

i w obu przypadkach nie działa, myślę że jestem blisko i to kwestia poprawności składni i IoT odziedziczą mój DNS zamiast domyślnego swojego 8.8.8.8 ;)

Możesz popróbować w ten sposób i może trafisz jak to należy ustawić ;)
---
Netgear R7000Netgear WNR3500L v2MikroTik hAP ac^2TP-LINK M7650
 
jan49
Dzień dobry,
nie będę zakładał nowego tematu bo sprawa dotyczy konfiguracji freshtomato do połączenia z pi-hole. Walczę trzeci dzień i nie potrafię tego ustawić.
Sprzęt to router Asus RT-N15U, pi-hole na rpi4, gdy ustawię:
Basic > Network > WAN0 DNS >Manual 192.168.1.3 (adres pi-hole) to mogę łączyć się z lokalnymi urządzeniami natomiast brak dostępu na zewnątrz a zapytania w pi-hole rosną jak dług publiczny.
Kolego @qrs proszę napisz jak ty to ustawiłeś, że tobie to działa (nie piszę o IoT)?
 
qrs
w Advanced > DHCP/DNS > Dnsmasq Custom configuration* ustawiłem tylko

dhcp-option=tag:br0,6,192.168.0.11 
(adres pi-hole)

jan49 napisał:

zapytania w pi-hole rosną jak dług publiczny

wyłącz Intercept DNS port bo pewnie masz włączone

* - DHCPC Options nie przyjmuje opcji
---
Netgear R7000Netgear WNR3500L v2MikroTik hAP ac^2TP-LINK M7650
 
jan49
Serdeczne dzięki za odpowiedź.Smile
Wpis dhcp-option=tag:br0,6,192.168.1.3 to było to! Dzięki raz jeszcze.
Proszę jeszcze jak możesz napisz mi bo chyba namieszałem wcześniej kombinując jak masz ustawione całe Advanced > DHCP/DNS >
bo coś mi na raspberry pi-hole nie blokuje reklam. I czy w pi-hole masz klienta "localhost 127.0.0.1"? Bo w moim przypadku to generuje największy ruch.
 
qrs
mam

Cytat

127.0.0.1 00:00:00:00:00:00
virtual interface lo localhost
ale nie generuje ruchu, pojedyncze strzały jednak występuję, kilka w ciągu dnia.

DHCP server enabled masz wyłączony? Ja tak.

jan49 napisał:

jak masz ustawione całe Advanced > DHCP/DNS >
bo coś mi na raspberry pi-hole nie blokuje reklam


zobacz w załączniku
qrs załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez qrs dnia 10-09-2022 15:17
---
Netgear R7000Netgear WNR3500L v2MikroTik hAP ac^2TP-LINK M7650
 
jan49
Wszystko przydziela router pi-hole ma tylko blokować.
Napiszę tak udało się zrobić konfigurację po twojej radzie. Wszystkie urządzenia w sieci teraz mają blokadę.
Na jednym z klientów:
-$ nslookup pi.hole
Server: 192.168.1.3
Address 1: 192.168.1.3 pi.hole

Name: pi.hole
Address 1: 192.168.1.3 pi.hole
Address 2: fe80::b4ee:37ae:6b63:6b49 pi.hole

-$ nslookup facebook.com
Server: 192.168.1.3
Address 1: 192.168.1.3 pi.hole

Name: facebook.com
Address 1: 0.0.0.0
Address 2: ::

Zapytania już nie szaleją można powiedzieć jest normalnie. Jedynie dla samego RPI na którym teraz piszę pi-hole nie blokuje.
W /etc/dhcpcd.conf zrobiłem wpis static domain_name_servers=127.0.0.1, ale nic to nie dało.

~ $ nslookup pi.hole
Server: 127.0.0.1
Address: 127.0.0.1#53

Name: pi.hole
Address: 127.0.0.1
Name: pi.hole
Address: ::1
 
qrs
ja jeszcze wyłączyłem IPv6 na DNS mimo, że mam swój zew.
---
Netgear R7000Netgear WNR3500L v2MikroTik hAP ac^2TP-LINK M7650
 
jan49
Dziękuję kolego za wsparcie.
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 5

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,110
· Najnowszy użytkownik: HCI
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

man1
28-09-2022 22:19
Czy mając vectrę i ich router 6g w trybie bridge (ale wszystkie porty LAN działają) da się zrobić z tego bonding lub cokolwiek by wykorzystać 1,2Gbps od nich?

kerios83
15-09-2022 21:03
@pedro cos tam poleciles? Bo nie widze wiadomosci z shouta nigdzie. Przypominam, chodzi mi o jak najdszybsze wifi (w przystepej cenie) do swiatla 1gB/1gB (bo nie moge dac tam kabla).

tamtosiamto
13-08-2022 20:57
nie za wczesnie na przejmowanie sie takimi sprawami? Wifi 6 jeszcze dobrze nie zagoscilo w domach, mozna powiedziec, ze wcale Smile pozyjemy zobaczymy. Najwyzej da sie po 1 apeku na 1 room i git Wink

dziubek
11-08-2022 22:09
Ciekawi mnie jak z przenikaniem sygnału przez przeszkody? https://www.telepo
lis.pl/tech/sprzet
/...y-z-wifi-7

sts
28-06-2022 11:11
Mój wynik po wifi 1.2GB/s (serwer po lan 1GB/s) https://tiny.pl/93
mj2 i szukam jeszcze czegos szybszego (mówimy o wifi)

maxikaaz
28-06-2022 10:50
@sts - nie, to wyniki z kabla. Klientów AC mam kilku, ale chyba wszyscy "jednostrumien
iowi" 80MHz (czyli 433Mbit/s), więc max. po radiu to ok. 200Mbit/s.

sts
28-06-2022 07:48
@maxikaaz Czy takie prędkości masz po wifi?

maxikaaz
27-06-2022 21:54
@sts - https://ujeb.se/tw
XQeW

maxikaaz
27-06-2022 21:42
@sts - u mnie światło 1000/300 obrabia R7000, awaryjnie mam AC56u. R7000 wykręca 930-940Mbit/s, AC56u mniej o jakieś 20-30Mbit/s. Na obydwu FreshTomato i CTF.

kille72
27-06-2022 19:11
Dołączył: 12/02/2007, zauważyłem ze jestem 15 lat starszy... Grin

56,054,375 unikalnych wizyt