29 Lutego 2024 04:09:39
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· serwer VPN za wan'em
· Rozłączanie klient...
· Banana PI (BRI-R3)
· Przejscie z dyndns f...
· WDR3600 i problem z WAN
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Jaki USB hub do syno...
· [S] Karta sieciowa Q...
· Asus rt-n18u port fo...
· Netflix dzielenie ko...
· Nextcloud konfigurac...
· Netgear WNR3500L
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· [S] ASUS RT-AC68U
· [S]Banana PI (BRI-R3...
· [S] Płyta, Procek, ...
· Czy to atak hakerski ?
· Asus RT-N10U - znany...
· asus rt-n10u problem...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [865]
· Banana PI (BRI-R3) [21]
· serwer VPN za wan'em [14]
· Netflix dzielenie... [14]
· Jaki USB hub do s... [1]
· Rozłączanie kli... [0]
· Przejscie z dyndn... [0]
· WDR3600 i problem... [0]
· [S] Karta sieciow... [0]
· Asus rt-n18u port... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [215 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 415
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
34.239.154.201
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
ER-X + AC PRO + Tomato vlan
manius
Witam po dłuższej nieobecności.

Muszę dodać 2-gi router do mojej sieci aby zwiększyć zasięg dla potrzeb iot, a że został mi jeszcze Ac68U więc postanowiłem go użyć, wgrałem najnowsze tomato.


Router główny ER-X (soft oryginalny) na którym skonfigurowane są 3 sieci: główna, gościnna i iot spięte razem z Unifi AC Pro po vlan i wszystko fajnie działa, i teraz jak to poustawiać w tomato, próbowałem według opisu o sieci gościnnej ale nie chce mi pobrać IP z odpowiedniej sieci.

Kabel ze switcha wpięte do portu LAN w AC68U.

Po drodze od ER-X do AC68U są 2xTL-SG108E czy w nich trzeba coś robić z vlan aby przechodził?
Pozdrawiam Marcin

 
djwujek
A wyłączyłeś wan i w ustawieniach a w lan wpisałeś ip sieci odpowiedzialnej za wifi poniżej w getaway i static dns też powinny byc odpowiednie adresy.
Potem zakładka Advanced/dhcp dns odznaczasz Use internal DNS a zaznaczasz Use received DNS with user-entered DNS oraz Use user-entered gateway if WAN is disabled.
---- SIEĆ 1 -----

1.Modem Vectra 600/60 Mbps
2. Edgerouter X - Dom
3. Edgerouter X - Goście
4. Edgeswitch 24 Lite
5. Asus RT-N 12 d1 DD WRT 43012 - Goście
6. Nas QNAP TS-228A + 1 x 4TB
6. UPS 510W

------ SIEĆ 2 -------
1.Modem Livebox 3.0
 
shibby
tak, na wszystkich sprzętach po drodze musisz ustawić VLANy. Na Asusie też.
Proxmox VE: i7-7700T, 48GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
manius
Witam

Próbuję ogarnąć to połączenie ale coś mi nie wychodzi, załączam schemat podłączenia urządzeń, oraz jak skonfigurowałem switche.

Scalony z 31 lipca 2022 22:13:43:
i jeszcze ustawienia w tomato.
manius załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez manius dnia 31-07-2022 22:13
Pozdrawiam Marcin

 
shibby
PVID oznacza port nietagowany. Zatem na switchach PVID ma być 1, czyli przez switche ma przechodzić VLAN10 jako tagowany, a VLAN1 jako nietagowany.

czyli kolejno:
- er-x - robisz VLAN10 na portach gdzie podpięte są AC Pro i switch A. To można zrobić dwojako
1) dodać vlan10 (interfejs switch0.10) i tyle (on będzie vlanem tagowanym na wszystkich portach
2) użyć VLAN Aware, w pvid wskazuje per port vlan nietagowany (1) i na wybranych portach vlan tagowany (10) ALE UWAGA! teraz nowym twoim LANem będzie switch0.1 zamiast switch0, więc raz że musisz taki interfejs wcześniej ręcznie utworzyć to dwa trzeba na niego przepisać IP, i przekonfigurować DNS, routingi itd by na niego teraz kierowały. Ja to robiłem tak, że na chwilę na wolnym porcie nadałem sobie IP i przez niego się logowałem do routera (można też od strony WANu) i dużo zmian robiłem ręcznie w pliku konfiguracyjnym (wiem, mało profesjonalne). W załączniku masz jak to u mnie wygląda (switch0 nie ma IP, ma za to VLAN Aware ustawione). Port 1 idzie do switcha więc na nim jest VLAN ustawiony (1 domyślny nietagowany i 2 tagowany). Na pozostałych portach nie ustawiałem vlanów. Niżej widać switch0.1 i 0.2 jako VLANy z nadanymi IPkami.
Dodatkowo porty VLAN musisz dodać do serwera DNS. Domyślnie sieci będą się widziały a nie to raczej chcesz uzyskać Wink , zatem trzeba zrobić reguły w firewallu by odseparować sieci od siebie.
- switch A - port 7 i 8 VLAN 1 i 10, PVID wszędzie na 1
- switch B - port 3 i 8 VLAN 1 i 10, PVID wszędzie na 1
- Asus - wygląda dobrze
shibby załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Proxmox VE: i7-7700T, 48GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
manius
Witam
Po dłuższym czasie wróciłem do tematu, i tak ustawiłem switche, urządzenia po wifi które łączą się z sieci IOT dostają adresy ip, bramy, dns, urządzenia IOT nie widzą sieci lan ale z lan mogę logować się do nich, czyli to co chciałem.

I tutaj mam problem ponieważ chociaż dostają adresy ip itd to nie mam w nich internetu. (tzn. raz jest, daje rozłącz i po ponownym połączeniu już nie ma Internetu, takie działanie losowe)

W er-x dodałem do DNS Forwarding switch0.10 (od IOT) ale to nic nie dało.
manius załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez manius dnia 18-11-2022 11:19
Pozdrawiam Marcin

 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 18

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

shibby
12-02-2024 11:03
MTU zależy od typu połączenia. Inne jest dla połączenia kablowego inne dla wdzwanianego (pppoe)

PanRatio
11-02-2024 10:02
Jak podłączę Funboxa6 do światłowodu, to ma MTU 1540, a we FreshTomato max to MTU 1500 i samo zmienia na 1492. Tak ma być?

tamtosiamto
04-02-2024 10:36
jakby cos, to mam w dobrej cenie dir868l juz przerobiony na AC66U_B1 Grin i ac56u przerobiony na ac68u(dziala aimesh) tyle ze z wlacznikiem na zapalke Smile

Adooni
03-02-2024 10:36
widze ze oba sa na aledrogo i u nas mozesz sprawdzac w dziale sprzedam

Adooni
03-02-2024 10:34
zakladam że mowisz o używkach masz np Asus RT-AC56U, D-Link DIR-868L (jak go nie przerobisz na Asus RT-AC66U_B1) to FT ma specialny build nvram 32k)

vechio
01-02-2024 09:29
Cześć, czy istnieje jakiś 'odpowiednik'
; WNR3500Lv2 z 5GHz i z TYLKO wewnętrznymi antenami + ze wsparciem dla FreshTomato?

tamtosiamto
29-01-2024 21:59
to linux, raczej nie masz tak duzego, ktorego nie obsluzy

RaTaJ
28-01-2024 23:08
Dzień Dobry jaki max dysk USB można podłączyć pod NetGear WNRL3500Lv2?

Adooni
01-01-2024 09:44
Wszystkiego najlepszego w nowym roku. Jaka macie sprawdzoną antenkę do E3372S?

Adooni
25-12-2023 08:34
ja kupilem ale ostatecznie oddalem i wzialem Cudy WR3000. Bardzo dobrze dziala z OpenWRT zabawy jest z wi-fi aby znalesc kanal ktory dziala na 160. Nowyszy HW w porownaniu do x6 i 2 razy mniejszy

69,651,246 unikalnych wizyt