Witajcie - wrzuciłem FreshTomato 2022.3 na swój Netgear R7000 (ze stockowego softu, najpierw plik .chk, później .trx). Wszystko zdaje się działać poprawnie, poza jedną funkcją - udostępnianiem dysku USB w LAN.
Korzystam z Seagate Backup Plus Hub 10TB podzielonego na dwie partycje (9TB i 1TB). Do sieci podłączone mam zarówno komputery z Windowsem jak i Maki, a z uwagi na wykorzystywanie Time Machine, dysk sformatowany jest w HFS+. Widzę, że Tomato ma sterownik dla HFS pozwalający na udostępnianie pamięci USB poprzez Sambę, lecz podłączenie dysku do routera skutkuje zamontowaniem jedynie jednej, mniejszej partycji.
Próbowałem też przez terminal - "mount /dev/sda2 /tmp/mnt/sda2" skutkuje "mounting /dev/sda2 on /tmp/mnt failed: Input/output error". Logi z GUI rozwiązały zagadkę - err:kernel hfs: volumes larger than 2TB are not supported yet.
I tutaj moje pytanie - czy jest tutaj jakieś rozwiązanie poza "sformatuj dysk w Ext4"? Alternatywny sterownik? Czekać na aktualizację tego który mamy teraz? Na AFP i Bonjour mi aż tak nie zależy (choć nie wzgardziłbym sugestią gdzie szukać jeśli ktoś próbował kombinować w ten sposób), ale ten format jest dla mnie kluczowy.
Z góry dzięki za input ludzi bardziej doświadczonych ode mnie
procesor Broadcom determinuje używanie bardzo już leciwego kernela 2.6.x. Nie widzę opcji by obsługiwać większe partycje HFS.
Rozwiązanie? Może nie jakoś super eleganckie ale podzielić sobie dysk na 2-3 partycje HFS, każda do max 2TB (jednak partycja pod jeden Mac i TimeMachine a reszta miejsca na ext4 i pod sambę jako miejsce na wspólne pliki, przestrzeń wymiany.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
Skoro tak mówi szef szefów, trzeba smutną prawdę zaakceptować..
Tymczasowo podzielę sobie dysk, i spróbuję dokonać resuscytacji starego maka żeby zamienić go w serwer ze wsprarciem AFP i Time Machine. Dzięki za informacje!
A jakby tak Raspberry Pi 4 z odpowiednią dystrybucją i przelotką USB3 do SATA?
Taki zestaw nie jest drogi (szczególnie dla osób które stać na produkty Apple) a ma tą zaletę że jest mały, bierze mało prądu i można w razie potrzeby dokladać do niego inne funkcje.
Zresztą jest jeszcze opcja typowego NASa - Synology, QNAP, ewentualnie jakiś mały server z Xpenology.
Poniżej film o tym jak zrobić z RPi4 NAS z TimeMachine.
https://www.youtube.com/watch?v=KKpPgwa_Fys
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?