16 Października 2021 01:17:59
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Włączenie interfej...
· Własny NAS na Xpeno...
· [HOWTO] Kompilacja "...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· [S] ASUS RT-AC66U
· pi-hole na tomato?
· Słaby zasięg Synol...
· IPS i EoIP
· Asus RT-AX55 vs RT-A...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Udostępnienie inter...
· Proxmox pytania
· Problemy z WiFi
· niepoprawny timestam...
· OpenVPN - problem z ...
· nie odtwarza po LAN
· Połączenie bez zew...
· [Zapowiedź] Kompute...
· [S] Wyprzedaż z szu...
· Konfiguracja serwera...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [626]
· [MOD] FreshTomato... [331]
· Własny NAS na Xp... [41]
· pi-hole na tomato? [8]
· Proxmox pytania [5]
· [S] ASUS RT-AC66U [4]
· Asus RT-AX55 vs R... [4]
· Słaby zasięg Sy... [3]
· Włączenie inter... [2]
· [HOWTO] Kompilacj... [0]
· IPS i EoIP [0]
· Udostępnienie in... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
37% [146 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [204 głosów]

Atheros
Atheros
5% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [12 głosów]

Ogółem głosów: 393
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
35.172.217.174
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
nie odtwarza po LAN
esem
Problem dotyczy tylko i wyłącznie Tomato. Na FW Merlina czy Netii nie występuje.
Po reboocie routera z Tomato nie odtwarza wszystkich połączeń LAN. Urządzenia które nie zostały podłączone należy osobno rebootować i wtedy jest O.K. Jest to upierdliwe, szczególnie jak reboot muszę wykonać zdalnie a nie ma domowników.
Można jakoś wymusić odtworzenia połączenia stosownym skryptem?
Asus RT-AC56U @1000/666 + aktualne tomato
Fonera 2100/200 | DD-WRTv24sp2
W rezerwie:
ADB VV5822
Netgear WNR3500L/U/v2 (wg. tomato). Ale to jest WNR3500L v.1 Wink
 
Adooni
a czy te wszystkie urzadzania maja przypisany staly DHCP (Basic - static DHCP)?
UPC 300/20 Mb/s + Connect Box(bridge)
Asus RT-AC68U (RT-AC56U CFEmod) @1200/800 (CFE 1.0.2.0) | AsusWRT-Merlin RT-AC68U_386.3_2+amtm
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED, SSD,
 
esem
Oczywiście. Zawsze przypisuje IP po MAC.
Asus RT-AC56U @1000/666 + aktualne tomato
Fonera 2100/200 | DD-WRTv24sp2
W rezerwie:
ADB VV5822
Netgear WNR3500L/U/v2 (wg. tomato). Ale to jest WNR3500L v.1 Wink
 
shibby
jakbyś mógł rozwinąć co nasz na myśli pod "nie odtwarza połączeń LAN"
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro + U6-Lite
NAS: Xpenology DS918+
Serwer: Dell 3040M
https://napiecie.salama.pl
 
esem
Pod konkretne IP mam podłączony odtwarzacz sieciowy (jest to też NAS). Tylko w tomato, po reboocie, muszę robić reboot odtwarzacza. Nie ma do niego dostępu bo Tomato się z nim nie połączyło, tylko z nim. Inne urządzenia znalazło.
Asus RT-AC56U @1000/666 + aktualne tomato
Fonera 2100/200 | DD-WRTv24sp2
W rezerwie:
ADB VV5822
Netgear WNR3500L/U/v2 (wg. tomato). Ale to jest WNR3500L v.1 Wink
 
shibby
to się dzieje zaraz po restarcie tomato? czy musi minąć trochę czasu.
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro + U6-Lite
NAS: Xpenology DS918+
Serwer: Dell 3040M
https://napiecie.salama.pl
 
esem
Tak, po restarcie tomato. I można sobie czekać i czekać. Ustawiłem teraz też na sztywno IP w https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=11616 i chwilowo jest spokój.
Ale na innych softach było auto, tylko na routerze przypisane na stałe IP i nie trzeba było rebootów A-200.

Scalony z 18 września 2021 07:52:50:
Jednak przypisanie na stałe adresu IP w A-200 to zły pomysł. Popcornhour wiesza się przy zapisywaniu na HDD (własny).
Musiałem wrócić na auto i pamiętać aby resetować A-200 po resecie Tomato. Ot taki bug tylko w Tomato.
Edytowany przez esem dnia 18-09-2021 07:52
Asus RT-AC56U @1000/666 + aktualne tomato
Fonera 2100/200 | DD-WRTv24sp2
W rezerwie:
ADB VV5822
Netgear WNR3500L/U/v2 (wg. tomato). Ale to jest WNR3500L v.1 Wink
 
Bb
Ustaw czas dhcp lease na 600s. Do 10 minut klient będzie musiał pobrać nową dzierżawę.
 
esem
To jednak jest bug A-200. Wstawienie między Asusa a A-200 np. switcha rozwiązuje problem.
Na Netgear bug nie występuje.
Temat opisany na forum Popcornhour.

Scalony z 04 października 2021 14:01:02:
Zauważyłęm, że nie trzeba resetować A-200 - wystarczy wyjąć i włożyć wtyczkę RJ45.
Czy można by napisać skrypt który by resetował np. po 300s jednorazowo gniazdo LAN przypisane do A-200? A może jest taka opcja w Tomato?
Napisanie skryptu przerasta moje umiejętności Smile
Edytowany przez esem dnia 04-10-2021 14:01
Asus RT-AC56U @1000/666 + aktualne tomato
Fonera 2100/200 | DD-WRTv24sp2
W rezerwie:
ADB VV5822
Netgear WNR3500L/U/v2 (wg. tomato). Ale to jest WNR3500L v.1 Wink
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 8

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,039
· Najnowszy użytkownik: PM2021
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

AdrianAdi
05-10-2021 23:03
Przymierzam się do kupna takiego i mam kilka pytań z tym zwoązanych

AdrianAdi
05-10-2021 23:02
Jest tu kto?

AdrianAdi
05-10-2021 22:59
Witam mam pytanie odnośnie routerów gamingowych do ps4 czyli konsoli

Maniek91PL
04-09-2021 10:34
Wink super ! Dzięki ! Adooni ! już testuje co i jak

Adooni
04-09-2021 06:31
sprawdzasz w status - overview, a zmieniasz w Basic - Network

Maniek91PL
03-09-2021 22:37
jak sprawdzić i zmienić kanał w wifi 2.4 w tomato ? Shock

goof3r
23-07-2021 16:21
Mi chodziło w sekcji VPN bo w WAN to nic mi nie da jak zmienie....

Adooni
22-07-2021 21:34
nie mam pod reka FT ale powinno to byc w WAN Settings -Type - L2TP. Jest tam tez pole L2TP Server

goof3r
22-07-2021 20:08
Witam, takie małe pytanie mam, czy w najnowszej wersji freshtomato jest możliwosć postawienia serwera/klienta VPN L2TP ?

Maniek91PL
20-07-2021 13:55
potwierdzam, wyczyściłem przeglądarkę, działa teraz prawidłowo na najnowszym freshtomato ! Dzięki jeszcze raz

45,509,472 unikalnych wizyt