24 Listopada 2024 16:45:37
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [10]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.149.25.117
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Konfiguracja z modemem TV kablowej tcm420
gromek65
Mam pytanie. Jak podzielić łącze z TV kablowej przychodzące przez Motorolę TCM420. Przypisuje ona IP komputerowi przez DHCP. Chcę podpiąć do niej WRT54GL i podzielić net-a. Jak skonfigurować Linksysa?
Pozdrawiam
Romek

jank0
jaki masz soft w wrt

"Jeżeli nie wiesz jak postąpić - na wszelki wypadek postąp uczciwie"

myrel
Witajcie

Ja także mam problem z tym modemem Sad(
Nie wiem co i jak już mam robić Sad((

Kupiłem WRT54GL ale jak go skonfigurować poprawnie aby podzielić łącze z Multimedia (modem Thomson TCM420).
Komputer jest rozpoznawany w sieci tylko po mac adresie - wiec ustawiłem clonowanie oraz DHCP w routerze.
Ustanowiło połączenie między ruterem a kompem, jednak pingów nie mogę wysyłać Sad(
TTL z rejestrze zmieniłem na 64 może jako linux będę widoczny może i to pomoże - jak sprawdzę to się odezwę.

P.S. podłączenie jet zrobione wg instrukcji z płyty CD.
Ustawienia w routerze standard (moje ustawienia to dhcp oraz clonowanie mac). Nadal nie działa Sad(

PLISSSS POMOCY !!!!

iroc
Może musisz podbić TTL, zrób to i napisz co się dzieje.
Zakładka advance/Conttrack Netfilter.
I oczywiście mówię tu o alternatywnym oprogramowaniu TOMATO, bo na oryginalnym tego nie będzie.

Więc jeśli macie oryginalny, proponuję wgrać alternatywę np TOMATO 1.21 lub 1.22.
Dodam, że jeśli przywrócicie oryginalny firmware nie stracicie gwarancji.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

treb0r
Zeby nie zakladac nowego postu podepne sie tu.
Tez mam ten rotuer i internet od multimedii. Chcialbym skorzystac z uslugi DynDns ale nie wiem ktory IP podac przy konfigurowaniu uslugi na ich stronie? Bo i modem ma inny i router tez ma inny IP, oba wygladaja ne zewnetrzne ale zadan nie chce dzialac

piotrwielki333
Ja takze mam usluge z multimedii i wrt54gl a w nim Tomato Firmware v1.21.0011 od Featured by Maciej "warlock" Drobniuch & conanxu. Wszystko dziala idelanie. Klonuje mac-a i swiat stoi otworem. Wifi takze bez problemow na lapki i jedna stacjonarke. Testowalen na tym laczu kilka softow. Od HyperWRT, DD-WRT v23, DD-WRT v, DD-WRT v24 SP1, Tarifa 033RC1! i tomato od 1.13 do 1.21 jak wyzej. Zastanawiam sie teraz tazke nad nowym tomato.122. Musze przyznac ze za kazdym razem zero problemow. Net od multimedii latwo jest podzielic.

iroc
Usługa Dyndns korzysta ze zmiennego ip np neostrada. Ty masz IP publiczne (stałe). Chcesz skonfigurować zdalny dostęp ?
@treb0r informacja jak skonfigurować DYNDNS poszła na PW
Ale potrzebujesz skonfigurować z publicznym IP. Jaki masz soft na wrt ?
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

treb0r
Dzieki za PW. Jak skonfigurowac DDNS przy noestradzie to wiem bo jak mialem Neo to dzialalo mi to na Liveboxie i na WAG200. no ale tam sie podlaczalo router besposrednio do lini. W multimedii pomiedzy kablem ze sciany a routerem jest jeszcze modem. W routerze mam tomato 1.21 i jak przegladam IP WAN to roznie sie od tego pod ktorym jestem rozpoznawany np serwisach ktore podaje IP uzytkownikom ktorzy na nie wchodza. Czy moze sklonowac MAC modemu i wpisac go do WRT54 zeby by przezroczysty?

piotrwielki333
Motorola TCM420 ?, a nie Thomson TCM420. Ja posiadam Thomsona o tych oznaczeniach.

myrel
Witam ponownie

Wracając do prośby mojej umieszczonej w poście wyżej.
Sprawa wygląda następująco.
Dwa dni temu stałem sie posiadaczem super sprzęciku WRT54GL, ale początkowo myślałem, że mam problemy z jego konfiguracją itd...
Poświęciłem na to dwa dni, dzwoniąc po momoc do infolini linksys, gdzie krok po kroku mnie przeprowadzono jak i co powinno być ustawione itd... poprostu sprawdzaliśmy czy wszystko jest należycie ustawione.
Nadmienię, że mam net z Multimedia poprzez modem Thomson TCM420. Do Multimedia także dzwoniłem aby mieć pewność, że nie mają zablokowanego TTL. Zapewnili mnie że tego nie robią.

Może wyjaśnię, że necik dostaję na podstawię Mac adresu mojej karty sieciowej i wszystko śmiga jak należy. Nawet inne laptopki podpinam zmieniając im mac ades i działa jak trzeba.

W routerze tym sklonowałem mac-a i wszystko wg mnie, mojego kolegi co troszkę lepiej ode mnie się na tym zna oraz wg pomocy telefonicznej z linksys wszystko powinno być OK Sad( Ale tak nie jest do teraz.

Router dostaje IP itd... nadaje mojemu kompowi wew. IP i wszystko powinno być OK, ale tak nie jest. Nadal nie mam netu. Przy wysyłaniu pingów wyświetla się tylko pierwsza linijka i dalej nic. Nadmienię, że pingiuje tylko z postaci cyfr np: 212.77.100.101
Jeśli wpiszę www.onet.pl to nie rozpoznaje nic Sad
Na prośbę pomocy z linksys wgrałem nowszy soft , ale także bez zmian.

Dzisiaj pofatygowałem się i pojechałem do biura Multimedia w moim miescie - Chełmno, woj. kujawsko-pomorskie. Pytałem się, że może oni poprzez może jakąć pomyłkę blokują TTL itd... Dostałem odpowiedż, że główny admin (jego biuro), który się zajmuje całym systemem jest w Kaliszu, chyba to z ich biurem rozmawiałem telefonicznie (wcześniej) gdzie zapewniono mnie że TTL nikt nie blokuje itd...
Z mojego (regionalnego) biura Multimedii dostałem także informację (oczywiście wcześniej wyjaśniłem im jakie to mam przygody z moim oruterem) dotyczącą routerów, a mianowicie powiedziano mi, że na tym terenie tylko parę marek routerów działa a pozostałe nie działają.
Działa na 100% router D-Link DI-524, ze jest to sprawdzone ponieważ kilkanaście rodzin ma takowy i wszystko działa itd...
Pytając się ich dlaczego tak jest że jedna maraka działa a inna nie działa, powiedziano mi, że być może jest to winą tego że właśnie jest modernizacja sieci (kładą światłowody) oraz że to może potrwać aż do wiosny albo i lata Sad

Może ktoś z was miał pobobny problem i wie jak go rozwiązać, może jakies rady, którymi się podzielicie ze mną.

W innym przypadku będę musiał sprzedać router WRT54GL i kupić D-Linka.

P.S. Linksys WRT54GL sprawdzony był u kolegi na łączu TPSA, tak, że kabel i Wifi działa wzorowo, ale czemu nie u mnie Sad

PeterW
standardowa sytuacja,
modemy TV zazwyczaj sa skonfigurowane zeby rozdawac internet 1, pierwszemy MACawi ktory sie podlaczy przez kabel, dlatego np musiales zmieniac MACa na laptopach
wylacz modem,
zrob przerwe z 10 minut, wlacz i poczekaj tez z 10 minut, zeby sie zalogowal
potem wlaczasz wrtka i czekasz na wlaczenie
DOPIERO NA KONCU PODLACZASZ KABEL I DZIALA
Motorola WR850G v2 DD-WRT 24 (generic), Linksys WRT54GL DD-WRT 24.sp2 (VPN)

kooks
Ja tez mam multimedie z kablowki, router linksys wrt54gl i nie bylo problemu z odpaleniem netu na tym routerze na standardowym sofcie, teraz kombinuje jak zrobic zeby nie zamulaly www jak jest wlaczony BT, niby poustawialem priorytety BT na low www na high ale i tak zamula dosyc czesto

myrel
PeterW myślę że się mylisz do tego co mówisz, ponieważ są ludzie którzy mają D-Linka o którym wspomniałem wcześniej i im działa necik (dzielenie łącza) to o czym piszesz to ograniczenia TTL, zapewniono mnie, że takowych nie ma - więc sam nie wiem co mam o tym myśleć itd...
Co do eksperymentów w podłączaniu to robiłem już kilka różnych, ale i to co piszesz zaraz sprawdzę i napiszę co i jak.
Może TOMATO, czyli inny sofcik by coś na to poradził, co o tym sądzicie?

PeterW - proszę napisz mi jaśniej co w jakiej kolejności mam zrobić, czyli co pierwsze włączyć, co następne, czy mają być urządzenia podłączone kablami itd... sprawdzę to.
Edytowany przez myrel dnia 20-11-2008 22:08

PeterW
po prostu podlaczasz kabel na koncu mieszy routerem a modemem,
modem wczesniej resetujesz
Motorola WR850G v2 DD-WRT 24 (generic), Linksys WRT54GL DD-WRT 24.sp2 (VPN)

kooks
Ja nic nie musialem zmieniac, podlaczalem wszystko jak pokazywalo w kreatorze ustawien z cd od linksysa i za 1 razem sie udalo. Mysle ze to co mowi PeterW powinno ci pomocWink

myrel
Zrobiłem tak jak mi napisałeś PeterW Sad
Bez zmian - czyli neciku nadal brak.

Może ma ktoś jakieś inne pomysły. Bo ja już się poddaję.

P.S. Router po atrakcyjnej cenie sprzedam (mam jeszcze paragon - gwarancja 2 letnia) Sad Nic innego mi nie pozostaje.

Może problem jest po stronie chipsetu jakie obsługuje dany router.
Linksys ma Broadcom, a D-Link ma Atheros.
Tak sobie myślę, że urządzenia w moim mieście poprzez które udostępniony jest net jakoś się "gryzą" - wiem, że może wymyślam, jednak już nie mam pomysłów co jest źle ... Sad(
Edytowany przez myrel dnia 20-11-2008 23:42

kooks
probowales wszystko zrobic w kolejnosci jak jest pokazane w kreatorze konfiguracji? jesli u mnie dziala u ciebie tez musi, zresetuj jeszcze router do ustawien fabrycznych i zacznij od nowa konfiguracje

myrel
Próbowałem, tak jak jest pokazane.
Dzięki kooks za radę, ale nic na to nie poradzę.
Dzisiaj oddałem wrtka koledze do sprawdzenia. Ma sklep komputerowy oraz to że także ma necik od takiego samego usługodawcy tylko że on mieszka na innym osiedlu (tam nie kładą światłowodów - co wg tutejszego biura jest przyczyną tego że net mi nie działa).
Jutro dowiem się co i jak - mam nadzieję że mu się to uda, w przeciwnym razie będę musiał wystawić mojego WRT54GL na allegro.

kooks
u mnie tez polozone sa swiatlowody, wymieniali kable okolo 2 miesiecy temu

obsy
Dziś połączyłem się właśnie pod tcm420 od multimedii. NIC poza klonowaniem adresu mac - ruszyło od ręki.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 88

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,593,990 unikalnych wizyt