Stoję przed wyborem zakupu używanego routera Netgear Nighthawk R7000 AC1900 Dual Band Router z wgranym systemem FreshTomato
Mam komputer stacjonarny Win 10 z jdownloader2 ; smart tv Samsung q80t z systemem Tizen
I mam dwa pytania:
1. Czy na dysk podpięty pod router mogę ściągać za pomocą programu jdownloader2?
2. Czy te materiały mogę odtworzyć na tv Samsung po WI-FI?
ad2) potwierdziłeś mi i już jestem pewny, dziękuję bardzo
ad1) To nie takie proste ponieważ to zależy od routera i jego skonfigurowania chyba. Tp-link archer c7 ściąga bez zająknięcia i działa jak należy. Natomiast miałem mikrotik hap ac3 i niby ściągało,ale zatrzymywało się na 99,88% i wyskakiwał błąd wtyczki(sprawdziłem na wielu linkach z różnych serwisów) i na obu formatach fat32 i ext3 na obu to samo było.
Może zadam od razu 3 pytanie,czy blokowanie reklam na yt działa w tym systemie Tomato?
Edytowany przez dj_marcin dnia 09-04-2021 14:01
blokowanie reklam dziala na tomato i na RMerlin ale, to tyczy sie kazdego blokowania na kazdym sprzecie, wazne jest aby nie uzywac chrome (google puszcza przez swoje dns) tylko inny browser oparty na chromium jak np SRWare Iron. Niestety ze wzgledu na wbudowana przegladarke w TV moze sie zdarzyc ze to nie zadziala. Ja testowalem na Sony Bravia KD-55XH9005 i nie bylo reklam.
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED Asus RT-AC68U AccessPoint
blokowanie reklam dziala na tomato i na RMerlin ale, to tyczy sie kazdego blokowania na kazdym sprzecie, wazne jest aby nie uzywac chrome (google puszcza przez swoje dns) tylko inny browser oparty na chromium jak np SRWare Iron. Niestety ze wzgledu na wbudowana przegladarke w TV moze sie zdarzyc ze to nie zadziala. Ja testowalem na Sony Bravia KD-55XH9005 i nie bylo reklam.
Kupiłem Netgear R7000 z FreshTomato i mam pytanie odnośnie tych reklam na yt,jak ustawić listę w adblocku by nie było ich na yt? na każdym sprzęcie na każdej przeglądarce są,nawet na SRWare Iron. Może mi ktoś podpowiedzieć które linki aktywować,jak ustawić tę listę,może jest jakiś szablon? Czy muszę sam kombinować? Załaczam zdjęcie mojej listy.
dj_marcin załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
Nie przepadam za DLNA - to technologia porzucona przez twórców i już nie rozwijana (od 4 lat), a do tego zbyt wiele wymaga od serwera.
Użytkownik z telewizorem Samsunga z TizenOS bez problemu może użyć VLC Playera który może zainstalować z appstora. VLC z kolei ma obsługę serwerów Samby i bez problemu można nim odtwarzać dowolne filmy i muzykę bez potrzeby konwersji po stronie serwera. Dzięki takiemu rozwiązaniu router prawie nie odczuje, że ktoś coś odtwarza.
Jeśli chodzi o downloader, to nie od routera zależy czy zamontowany zasób sieciowy będzie działał jak należy. FAT32 ma swoje ograniczenia (w tym wielkość pliku nie większa niż 4GB).
Dysk w Routerze z Tomato najlepiej zformatować w linuxowym formacie ext3 lub ext4 - wtedy nie powinno być żadnych problemów - no chyba że jest jakiś sprzętowy problem z siecią albo dyskiem albo routerem - znaczy się uszkodzenie.
ja testowalem to na PC, TV samsung i sony. Od kilku miesiecy siedze na RMErlin + amtm i nie mam reklam rowneiz. Musisz sprawdzic czy te listy z watku wystarcza.
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED Asus RT-AC68U AccessPoint
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?