24 Listopada 2024 10:24:43
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.117.75.53
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Sieć osiedlowa Neo 6144 kb/s na 4 kompy. Proszę o pomoc....
SpeedGold
Witam zamierzamy ze znajomymi zrobić sieć internetową

Wiec tak jest nas 3 osoby

Neostrada 6144 kb/s będzie u mnie w domu

U mnie w domu chciałbym mieć Acces Pointa z opcją WIFI
Do tego Acces Pointa będzie podpięty Komputer (przewodowo) i Laptop (bezprzewodowo)

Do drugiego znajomego mam z 300m teren otwarty.

Do trzeciego też ok 250m teren otwarty.

- Co bym musiał jeszcze zakupić ??
- Jaki Acces Point polecacie do takiej sieci ??
- Jakie tu będą potrzebne anteny ??

Dodałem schemat jak by coś było mało zrozumiałe

[URL=www.fotosik.pl]images21.fotosik.pl/24/a123cdd9ca3f8a46.jpg[/URL]

mescator
Na oko żaden problem. U Ciebie antenka sektorowa (zakladam, ze oba domy sa widoczne z jednego punktu, max 20 stopni od siebie) lub dwie anteny kierunkowe. U nich anteny kierunkowe. Wydaje mi sie, ze dowolny z WRT sobie poradzi z tym. Nie wiem jakie bedziesz mial złącze WAN (RJ45 czy RJ11), odpowiednio dobierz model AP do złącza. Przy dobrych antenach nie trzeba manipulowac mocą nadajnika. Staraj sie zamontowac to tak, zeby kabel antenowy był krótki. Lepiej wyciagnac AP na dach.
---
Asus RT-16N 1.28.0000 MIPSR2-101 K26 USB VPN
WRT54Gv3.1/ 1.28.0005 099V ND VPN

qba
OMNI nie sektor...

SpeedGold
A da się tak że zamiast jeden antenki w Linksys WRT54G dokręce kabel do anteny która będzie na dachu a z drugiej antenki będe miał bezprzewodowy internet w domu ??

Jak waidomo Linksys WRT54G niema wbudowanego modemu ADSL czy jak będe zakładał neo to mam poprosić o jakiś inny modem żeby mozna go podłączyć do właśnie takiego linksysa ??

Cytat

mescator napisał/a:
Na oko żaden problem. U Ciebie antenka sektorowa (zakladam, ze oba domy sa widoczne z jednego punktu, max 20 stopni od siebie) lub dwie anteny kierunkowe. U nich anteny kierunkowe. Wydaje mi sie, ze dowolny z WRT sobie poradzi z tym. Nie wiem jakie bedziesz mial złącze WAN (RJ45 czy RJ11), odpowiednio dobierz model AP do złącza. Przy dobrych antenach nie trzeba manipulowac mocą nadajnika. Staraj sie zamontowac to tak, zeby kabel antenowy był krótki. Lepiej wyciagnac AP na dach.

Ja też nie wiem jakie złącze.

Czy taki linksys będzie dobry ??
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=168056210
Edytowany przez SpeedGold dnia 25-02-2007 17:51

fox2plus
musisz kupic modem z wyjsciem RJ45 na annex A

P.S. neo nie mozna legalnie dzielic poza lokal Sad interesnij sie DSLem
Sprzedam domene http://high-definition.com.pl
WR850G OpenWRT+SB4Ls
WRT54GL Tomato 1.02
WRT54GL Tomato 1.04
AG-188 IFon+Betamax
fox2pluspl@sip.voipdiscount.com
55413@sip.ifon.pl
GG: 8384201

Ratsu
sluchaj ... ja mialem tak z jednego WRTeka : jedna antena wyciagnagnieta za okna a druga pozostawilem bez zmian(czyli standardowa jaką ma WRTek) I wszytsko smigało bez problemu .... do pewnego momentu. potem zrywało połączenie co chwile, odkreciłem tą która była na zewnątrz. Przeniosłem WRTeka na parapet i wszytko śmiga OK. Na zwyczajnych standardowych antenkach jakie są montowane w WRTeku.

A co do tego neo 6Mb to lepiej zapytaj się czy są możliwości techniczne na 6 Mb Smile
pozdrawiam

Ratsu
Neo Legalnie nie udostępnisz , a przy dsl bedziesz miał wieksze koszta.

SpeedGold

Cytat

fox2plus napisał/a:
musisz kupic modem z wyjsciem RJ45 na annex A

P.S. neo nie mozna legalnie dzielic poza lokal Sad interesnij sie DSLem

A czy jak będe zakładał neo jest taka opcja że dostane taki modem ??

Cytat

Ratsu napisał/a:
sluchaj ... ja mialem tak z jednego WRTeka : jedna antena wyciagnagnieta za okna a druga pozostawilem bez zmian(czyli standardowa jaką ma WRTek) I wszytsko smigało bez problemu .... do pewnego momentu. potem zrywało połączenie co chwile, odkreciłem tą która była na zewnątrz. Przeniosłem WRTeka na parapet i wszytko śmiga OK. Na zwyczajnych standardowych antenkach jakie są montowane w WRTeku.

A co do tego neo 6Mb to lepiej zapytaj się czy są możliwości techniczne na 6 Mb Smile
pozdrawiam

No to jak wkońcu da się tak zrobić czy nie ?? Chodzi mi o te antene zewnętrzna i tą mała ??
Może jak by był odpowiedni soft ??
Edytowany przez SpeedGold dnia 27-02-2007 00:01

fox2plus
popatrz na stronce tp.pl tam masz wykaz modemow bodajrze maja jakies na RJ45 tylko za nie sie wiecej placi niz 1 zl za modem na USB, wtedy bardziej oplaca sie kupic cos na allegro koszt od 50zeta *kupilem speedstream 5360 za ta cene), z tego co pamietam jak rozmawialismy na gg to wszystkich klientow bedziesz mial po kablu a po wifi tylko swojego lapka wiec nie bedziesz musial wystawiac zew. antent ani dawac go na parapet Grin
WR850G OpenWRT+SB4Ls
WRT54GL Tomato 1.02
WRT54GL Tomato 1.04
AG-188 IFon+Betamax
55413@sip.ifon.pl

SpeedGold
Raczej nie rozmawialiśmy na GG Wink
Antene musze dać bo do klijentow mam po 300m i kabel tu odpada.
A jak z tym WRTkiem ??
Bedzie śmigał tak jak podepne pod jedno wejście antene zewnętrzną ??
Edytowany przez SpeedGold dnia 27-02-2007 07:24

fox2plus
tak ale podejrzewam ze moze byc kiepsko u Ciebie, proponuje dac antene dla klientow a siebie podlaczyc po kablu, mozesz jescze sprobowac czy pojdzie na standartowej antence (tak jak pisal tu ktos wystawic na parapet aby klinci mieli widocznosc i sprawdzic jaka sila sygnalu jest) napisz jescze jakie maja antenki (klienci)

P.S. napisz na jakiej wysokosci bedzie antenka jest to wazne abys nie zakupil jakiejs super mega mocnej anteny bo przesterujesz sygnal i bedzie bleee
Edytowany przez fox2plus dnia 27-02-2007 08:01
WR850G OpenWRT+SB4Ls
WRT54GL Tomato 1.02
WRT54GL Tomato 1.04
AG-188 IFon+Betamax
55413@sip.ifon.pl

Ratsu
MAM pomysl... jak masz miejsce na parapecie to wstaw tam WRTeka... u kienta wystarczy zwykly panel 13 dBi (tak jest w moim przypadku) klient oddalony o ok 500 m i wszytko śmiga bez najmniejszego problemu. Ale... jak by to nawalilo to wtedy pomyśl o jakiejś zewnętrznej antenie a "siebie" najlepiej podłącz kablem. 300 m to powinno bez problemu wystarczyć bez antenki zew. chyba ,ze masz szyby z ołowiem ... ale nie sądzę Smile pozdrawiam

SpeedGold

Cytat

fox2plus napisał/a:
tak ale podejrzewam ze moze byc kiepsko u Ciebie, proponuje dac antene dla klientow a siebie podlaczyc po kablu, mozesz jescze sprobowac czy pojdzie na standartowej antence (tak jak pisal tu ktos wystawic na parapet aby klinci mieli widocznosc i sprawdzic jaka sila sygnalu jest) napisz jescze jakie maja antenki (klienci)

P.S. napisz na jakiej wysokosci bedzie antenka jest to wazne abys nie zakupil jakiejs super mega mocnej anteny bo przesterujesz sygnal i bedzie bleee

AP na parapecie nie ma szans bo żeby anteny się widziały musze mieć antene na dachu.

Klijenci nie mają jeszcze anten.

Cytat

Ratsu napisał/a:
MAM pomysl... jak masz miejsce na parapecie to wstaw tam WRTeka... u kienta wystarczy zwykly panel 13 dBi (tak jest w moim przypadku) klient oddalony o ok 500 m i wszytko śmiga bez najmniejszego problemu. Ale... jak by to nawalilo to wtedy pomyśl o jakiejś zewnętrznej antenie a "siebie" najlepiej podłącz kablem. 300 m to powinno bez problemu wystarczyć bez antenki zew. chyba ,ze masz szyby z ołowiem ... ale nie sądzę Smile pozdrawiam

Tak ja pisałem wcześniej z okna nie widać klijenta jednego.
Komp stacjonarny bedzie połączony za pomocą kabla ale chciał bym też mieć bezprzewodowy internet w domu z tego AP.

Ratsu
Mimo tego...ja najpierw spróbował bez zewn. anteny, na standardowych. Jak nie będzie działało to wtedy zamontujesz zewn. antenkę (PS. sygnał przebija się nawet przez ściany nośne "żel-bet") sprawdź to. Zresztą zrobisz tak jak chcesz.

Życzę miłej "zabawy"

fox2plus
jezeli nie ma widocznosci optycznej to czarno to widze
WR850G OpenWRT+SB4Ls
WRT54GL Tomato 1.02
WRT54GL Tomato 1.04
AG-188 IFon+Betamax
55413@sip.ifon.pl

SpeedGold
@Ratsu kolejny raz powtarzam że jak antana niebędzie na dachu to niebędą sie widziały.

http://www.dipol.com.pl/bib88.htm

"Dlaczego niektóre urządzenia mają dwie anteny ?"

Czyli niema takiej opcji żeby zamiast jednej antenki zamontować antene zewnętrzna a z drugiej antenki mieć zasięg w domu ??
A czy po wgraniu odpowiedniego softu jest taka możliwość ??
Edytowany przez SpeedGold dnia 28-02-2007 15:17

SpeedGold
A czy wogule jak podepne pod takiego WRTka antene zewnętrzną czy to bedzie działać ?? Bo on ma 2 antenki i raz działa jedna a raz druga...( z tego co zrozumiałem) To co musze zamątować 2 anteny zewnętrzne ??

fox2plus
montujesz tylko jedna
WR850G OpenWRT+SB4Ls
WRT54GL Tomato 1.02
WRT54GL Tomato 1.04
AG-188 IFon+Betamax
55413@sip.ifon.pl

SpeedGold
Witam
Po długim czasie i wielu komplikacjach mam juz neo 2mb ( nie ma warunków technicznych na 6mCool mam juz wszystko podłączone. Linksys WRT54GL w pokoju+modem ADSL Asus po kablu AP Planet w puszce na dachu.

Mam teraz ogromna proźbę czy mógł by ktos pomóc mi skonfigurować AP (linksys wrt54gl z tomato) bo zabardzo nie wiem jak... Jak był by ktoś chętny udzielić mi pomocy to proszę pisać na GG: 6023304
Edytowany przez SpeedGold dnia 25-05-2007 18:35

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 82

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,558,725 unikalnych wizyt