24 Stycznia 2020 17:56:36
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Jakie serwery adbloc...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· possible DNS-rebind ...
· [S] QNAP TS-231P
· Corning XS500 keystone
· Jak zainstalować CFW...
· Linksys EA6700
· NETGEAR RN10211D-100EUS
· [S] ASUS RT-AC68W
· RT-AC68U - kompatybi...
· [S] Asus AC3200
· Router do inea 10 Gb/s
· [S] Lenovo ThinkPad ...
· Problem z montowanie...
· Nagios na tomato
· [S] Asus RT-AC56U 10...
· Asus rt-ac68u wgrani...
· Asus RT-N10U + E3372...
· Export/Import listy ...
Najciekawsze tematy
· [MOD] FreshTomato... [38]
· Jakie serwery adb... [32]
· possible DNS-rebi... [20]
· [MOD] FreshTomato... [12]
· Router do inea 10... [11]
· [S] ASUS RT-AC68W [2]
· RT-AC68U - kompat... [2]
· [S] QNAP TS-231P [0]
· Corning XS500 key... [0]
· Jak zainstalować ... [0]
· Linksys EA6700 [0]
· NETGEAR RN10211D-... [0]
· [S] Asus AC3200 [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
38% [136 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
50% [180 głosów]

Atheros
Atheros
6% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [11 głosów]

Ogółem głosów: 358
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
18.207.240.35
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj temat
Asus RT-AC68U po aktualizacji wywala połączenie WAN
Gwido33
Witam. Jak w temacie. Posiadam zewnętrzny modem LTE Mikrotika z serii SXT. Do niego zakupiłem w/w router firmy Asus aby skonfigurować na nim połączenie WAN. Przed przejściem na ac68 miałem router 4g-ac55u z wbudowanym modemem lte, ale zrezygnowałem i tymczasowo, zanim dotarł do mnie ac68u skonfigurowałem a właściwie przełączyłem połączenie na WAN i wszystko hulało. Gdy przyszedł ac68u podłączyłem i bez specjalnej konfiguracji zostawiłem go w ustawieniu fabrycznym i wszystko działalo jak należy. Ale zauważyłem, że wersja firmware była starsza bez systemu Aimesh, a że w niedalekiej przyszłości mam zamiar skonfigurować taką sieć, więc pokusiłem się o aktualizację fw do najnowszego, router też o tym przypominał. Zrobiłem to i się zaczęło. Router po restarcie zestawia na chwilę połączenie WAN i następnie rozłacza. Wan jest cały czas połączony, ale internet jakby się nie przedostaje dalej... po restarcie modemu Mikrotika ale nie Asusa jest znowu na chwilę i traci połączenie z netem.
O co chodzi, gdzie się coś mogło poprzestawiać? Nie wiem, co robić
 
jurekk
Spróbuj mu zapodać RMerlina to lekko modyfikowany OFW wejdzie z gui (oczywicsie rozpakuj z zip ;-)

https://sourceforge.net/projects/asuswrt-merlin/files/RT-AC68U/Release/RT-AC68U_384.10_0.zip/download

Połączony z 27 marzec 2019 23:02:01:
A jak ci sie spodba to jeszcze lepsze jest to , gałaź E, jest nawet Stubby i inne bajery
https://www.snbforums.com/threads/fork-asuswrt-merlin-374-43-lts-releases-v38e4.18914/
Edytowane przez jurekk dnia 27-03-2019 23:02
ac56u Freshtomato 2019.3
 
Gwido33
No ok, tylko ciekaw jestem, co jest nie tak. Przed aktualizacją śmiga a po niej wszystko się wywraca?
 
jurekk
A tak ogolnie to wymaz mu nvram masz taka tam opcje gdzies (przywróć ustawienia fabryczne) . Lub reset 30/30/30 fizycznym przyciskiem reset lub wps.
Wiesz przeskoczyles sporo wydan ofw i nvram masz inne zmienne niz potrzebuje fizycznie router i szaleje
ac56u Freshtomato 2019.3
 
Gwido33
Czyli może zacząć od resetu. Ten 30/30/30 powinien wszystko wyczyścić i poukładać?
Swoją drogą dziwne, że aktualizacja namieszała
 
jurekk
Czemu dziwne, ta aktualizacja wprowadza duzo zmian. ustawienia routera za zapisywane w nvram i odczytywane przy starcie. Masz jakby rownania i podstawiasz zminne . Rownania sie zminiaja a zmienne nie ;-)
ac56u Freshtomato 2019.3
 
Gwido33
ok, zaraz zrobię reset 30/30/30 i zobaczę, skoro to wyczyści nvram. Jeśli nic nie pomoże to albo spróbuję przywrócić wcześnieszy fw albo pomyślę o Merlinie, chociaż nigdy z niego nie korzystałem

Połączony z 27 marzec 2019 23:29:05:
Czy po tym resecie mam na nowo wgrać ostatni oficjalny fw?

Połączony z 28 marzec 2019 06:24:43:
Zrobiłem reset 30/30/30 ale nie wiem, czy dobrze, bo moje ustawienia routera nadal tam były - nie przeszedł do ustawień fabrycznych.
Edytowane przez Gwido33 dnia 28-03-2019 06:24
 
Steel_Rat
W tym routerze ustawienia domyślne przwraca sie za pomocą pzycisku wps. Wylacz router. Nscisnij wps i trzymajac go uruchom router. Trzymaj caly czas wps aż dioda pwr nie zacznie szybko migać. Puść wps. Masz już ustawienia fabryczne.
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
jurekk
No i taka opcja jest w opcjach routera a ze mam teraz n18u z tomato to nie pamiętam gdzie ale jest w zaawansowanych ustawieniach : przywrócenie ustawień fabrycznych.
Fizyczne przyciski używamy jak sie nie da zalogować do routera.
Czyszczenie nvram to po aktualizacji zalecany a nawet czasem konieczny krok i wprowadzenie ustawień z klawiatury a nie z pliku bo wtedy i błędy przywracasz
ac56u Freshtomato 2019.3
 
Gwido33
Wygląda mi na to, że jednak to problem Mikrotika. On też dostał aktualizację równocześnie z Asusem i dlatego się to zgrało w czasie. A zapiąłem z powrotem mojego 4G-AC55U LTE i tam skonfigurowałem połączenie wan, jak poprzednio było zanim ac68u dotarł i wtedy nie było problemu. A teraz nawet na nim są problemy. Negocjuje wan na kilka, kilkanaście minut i mi wywala. Trzeba Mikrotika restartowań i pomaga na chwilę
 
majkel152
porty flapują ? wgraj mietkowi rc i zobacz
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://imgur.com..., dużo gratów, ups, światłowody, apeki i działa miło Smile
 
Gwido33
Temat wygląda na ogarnięty. Najprawdopodobniej chodziło o częstotliwość LTE. Domyślnie Mikrotik podpinał się do Band 3. Trzy kreski z pięciu zasięgu, RSRP n poziomie -80, -90dB, SINR 1dB. Prawdopodobnie to tego wina, że nie mógł ustabilizować połączenia LTE. Stało się to po aktualizacji, a pamiętałem, że przed było BAND 20, dużo lepsze parametry i pięć kresek zasięgu. Poszedłem tym tropem, że to LTE mi rozłącza i wszedłem na Mikrotiku w ustawienia LTE i wymusiłem na nim, aby korzystał tylko z BAND 20 albo 3, bo taki nadajnik mam w okolicy. Po restarcie wskoczyło BAND 20 i jak narazie bez zaniku internetu. Mogę jeszcze pokręcić anteną bo aktualnie RSRP jest na poziomie -57dB, a SINR ma wartość około 20dB
 
oceanboy
A jakie masz prędkości na B3 i B20. Z reguły 800 MHz ma węższy blok to i prędkości będą niższe.
 
Gwido33
B3 nie próbowałem, bo tego jeszcze nie wymuszałem. Tu na B20 mam około 25Mbps w ciągu dnia a 45-50Mbps późnym wieczorem i nocą. To jeżeli chodzi o download. LTE z T-mobile.
Co do B3 może spróbuję późnym wieczorem wymusić. Teraz nie chcę się bawić ze względu na to, że internet jest potrzebny i nie chciałbym znowu czegoś zmajstrować. Ale na 4G-AC55U przy B3 miłem prędkości 65Mbps a w nocy nawet 80-90Mbps

Połączony z 29 marzec 2019 07:55:47:
Witam i dziękuję jeszcze raz za wszystkie rady i pomoc. Wymusiłem na modemie B3 i przesył doszedł do prawie 80Mbps.
Do pełni szczęścia mi brakuje jeszcze założyć zewnętrzny AP aby wzmocnił mi przesył danych z zewnetrznych kamer IP WIFI.
Pozdrawiam
Edytowane przez Gwido33 dnia 29-03-2019 07:55
 
pawelfor
Witam.czy po aktualizacji merlina na nowsze oprogramowanie w Rt-ac86u ustawienia pozostają czy na nowo trzeba konfigurować router?
 
majkel152
tak i nie, jak zaznaczysz to przywróci do fabrycznych
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://imgur.com..., dużo gratów, ups, światłowody, apeki i działa miło Smile
 
pawelfor
A lepiej jest przywrócić fabryczne czy zostawić stare .Nigdy jeszcze w tym routerze nie robiłem aktualizacji .
 
jurekk
zalecane jest do fabrycznych i wprowadzenie ostawień z klawiatury a nie z pliku, jeżeli jest różnica spora w czasie miedzy jednym a drugim firmware to szczególnie
ac56u Freshtomato 2019.3
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 8

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,917
· Najnowszy użytkownik: KtoTyJestes
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

pedro
20-01-2020 23:07
Albo RT-AC68U tylko wersja B2 - praktycznie identyczna z RT-AC1900P

Piaer
20-01-2020 13:23
Gdzieś czytałem, że wersja P była dla sklepu BestBuy

djwujek
20-01-2020 09:42
Może tych modelu już po prostu nie ma na rynku ?

Piaer
19-01-2020 23:49
Coś mi nie gra z tymi RT-AC1900 z ceneo. Avans, Electro i ME na zdjęciu pokazujacym USB przedstawiają chyba inne urządzenie. Dodatkowo te routery są w kategorii xDSL...

pedro
19-01-2020 19:55
https://www.asus.c
om/Networking/RT-A
C1900P/ https://www.ceneo.
pl/69463426#tab=cl
ick_scroll A jak nie, to zawsze AC3200 pozostaje.

djwujek
19-01-2020 13:40
A możesz podpowiedzieć gdzie go kupić

pedro
19-01-2020 12:20
A to jest Asus RT-AC1900P ??? Chyba średnio...

djwujek
19-01-2020 00:18
https://allegro.pl
/oferta/router-asu
s-rt-ac68u-wi-fi-a
c1900-4xlan-gb-1xw
an-8722847447 to je to ??

pedro
19-01-2020 00:10
AC1900P

djwujek
18-01-2020 11:46
Jaki w tym momencie jest najmocniejszy router pod tomato ??

pedro
17-01-2020 18:25
Czytać, czytać i jeszcze raz czytać: "Blacklist Custom - Optional, space separated: domain1.com domain2.com domain3.com"

djwujek
16-01-2020 19:58
Czy w zakładce advanced/adblock/b
lacklist url po wpisaniu 0.0.0.0 nazwą domeny powinno ja zablokować bo mi to nie chce za bardzo dzialac

PanRatio
14-01-2020 01:50
U mnie na AC56U jest 76 stopni. Co ciekawe mój Ryzen 2700 z 8 rdzeniami i 16 wątkami ma teraz 36 stopni XD

tamtosiamto
09-01-2020 13:17
ja nic nie podkrecam, nie ma potrzeby, btw adblock na yt przestal mi dzialac, jaka moze byc przyczyna?

Adooni
09-01-2020 08:11
ja na AC56U@1200MHz mam 83-86C cały czas

jurekk
08-01-2020 22:54
to bardzo niska temperatura 80 i wiecej no do 90 jest oki

tamtosiamto
08-01-2020 14:06
czy to - CPU Temperature 73°C / 163°F jest normalne dla ac56u?

39,960,023 unikalne wizyty