23 Listopada 2024 13:32:13
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
13.59.234.182
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
ea6700 co robić?
lukasz25
Witam

Jakiś czas temu mój ea 6700 zaczął dziwnie działać.
Nie da sie z nim połączyć przez ethernet, brak wifi,
dioda po uruchomieniu się świeci bez przerwy,
diody ethernet po podłączeniu pc: pomarańczowa świeci bez przerw, zielona czasem na ułamek sekundy zgaśnie i potem dalej świeci
router się grzeje

próba wykonania resetu 10 sec trzymać przycisk reset nic nie daje,
reset 30/30/30 za pierwszym razem sprawia że dioda zasilania gaśnie, po puszczeniu przycisku reset dioda zasilania włącza się ponownie diody ethernet mrugnął i wracamy do początku.
po ponownym wykonaniu reseu router nie reaguje, wtedy wykonałem "power cycle" i nic, odłożyłem więc go do szafki u uruchomiłem stary sprzęt.
Kilka dni później po próbie uruchomienia router bezproblemowo ruszył, trzeba było go ustawić i niby działał dobrze więc podłączyłem inne sprzęty i zostawiłem, lecz po przerwie w dostawie prądu router wrócił do stanu z początku.

Nie był ruszany, czasem resetowany trzymaniem resetu przez 10 sec, u działał normalnie.

I tu zadaję pytanie co robić kiedy znów uda mi się go uruchomić, wydaje mi się że jeżeli spróbuję wgrać firmware z tego tutorialu:
https://blog.adriel.co.nz/2017/09/05/...ys-ea6700/
router może się zbrickować.

Router i tak będzie szedł do pudła bo zmieniamy dostawcę internetu.
Myślałem żeby wgrać tomato ale jestem nowy w tym temacie i wiem tyle że istnieje, a chciałbym wejść trochę w ten temat.

majkel152
wgrywałeś zmodowane cfe z fixem na nvram ?
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

lukasz25
nie wgrywałem nic, od kupna siedział w miejscu nie ruszany praktycznie

Boczek
Czy do czasu gdy zaobserwowałeś dziwne zachowanie działał na oprogramowaniu Linksysa?
EdgeRouter X: EdgeOS
RT-AX56U: AsusWRT
EA6900: tbd
EA6350: tbd

lukasz25
Tak, tak jak wyżej pisałem nic niebyło wgrywane na niego.

majkel152
no ja bym wgrał mu zmodowane cfe z fixem na nvram i używał z tomato czy ddwrt normalnie , ale z perspektywy czasu to chyba lepiej sprzedać i kupić coś mniej problematycznego
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

lukasz25
też tak myślę, ale nie jestem pewny co wybrać, myślę nad Netgear R6350 ale możę polecisz coś faniejszego

majkel152
przerobiłem cfe i przeszedłem przez dd-wrt na tomato na ea6400 i śmiga elegancko kilka dni wiec pewnie tez będzie Twój śmigał ok
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:

amikot
Nie wiem dlaczego wszyscy tu pominęli kwestię tego, że to dziwne zachowanie wskazuje na problem ze sprzętem, a nie z oprogramowaniem.

Oczywiście można spróbować sobie coś wgrać, ale ja bym zaczął jednak od otwarcia obudowy i sprawdzenia czy przypadkiem pasta termiczna pod radiatorami nie wyschła i wymaga wymiany.
Czy na pewno podłączyłeś właściwy zasilacz do routera - ja przez 2 tygodnie walczyłem z moim ea6900, a okazało się że podłączyłem go do zbyt słabego zasilacza.
EA6700 to router WAN - czyli zapewne masz obok jakiś modem. Może ktoś przy sprzątaniu zamienił wtyczki między tymi urządzeniami? Zwykle zasilacze do tych sprzętów mają 12V i wtyczki tej samej wielkości, a różnica tkwi w mocy zasilacza. Mój EA6900 wymagał 3.5A, a ja go podłączyłem pod 0.8A i się dziwiłem że router się nie bootuje tylko świeci diodą.
ZTE MF286D - Stock Firmware (Vodafone UK)
ASUS TUF-AX3000 V2 - AsusWRT/FreshTomato 3.0.0.4.2023_4-gb6923ed
Acer Aspire E1-571 - OMV 6

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 151

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,398,080 unikalnych wizyt