19 Sierpień 2019 06:40:20
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· asus rt-n10u problem...
· [K] Stojak od ASUS R...
· EA6700 - nie moge si...
· [K] pilot gm990 / am...
· Wybór następcy RT-N12D1
· Asus RT-N10U B + Hua...
· Filtr antyspamowy......
· [MOD] FreshTomato-ARM
· Optware Packages for...
· RT-N18U ucina transfer
· [S]Motorola Moto X S...
· [TOMATO] WRT54GL jak...
· Tomato - bugi/proble...
· Orange 1Gbit/300Mbit
· Multiroom N z wykorz...
· Wymiana Netgear 3500...
· [S] Asus rt-ac56u i ...
· [MOD] FreshTomato-MIPS
· Asus ac56u nie wykry...
· Asus RT-AC68U - Delu...
Najciekawsze tematy
· [MOD] FreshTomato... [835]
· asus rt-n10u prob... [18]
· Wybór następcy RT... [10]
· Asus RT-N10U B + ... [9]
· Filtr antyspamowy... [5]
· [K] Stojak od ASU... [4]
· EA6700 - nie moge... [0]
· [K] pilot gm990 /... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
38% [135 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
50% [176 głosów]

Atheros
Atheros
6% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [10 głosów]

Ogółem głosów: 352
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
18.206.13.39
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj temat
Netgear DM111P i Asus RT-AC5300... Rozłączanie Internetu...
darekpawel
Mam taki układ sieci jak na schemacie - i często rozłącza mi Internet.
W miejscu oznaczonym "???".

Jaki jest powód?
Mam jakąś felerną konfigurację współpracy tego Netgera-a i Asus-a?
Wgrany firmware - najnowszy.
Kable, itp. sprawdzane, wymieniane...

images90.fotosik.pl/112/900c7a7177b2df8f.png

Configuracja strony "LAN" Netger-a jest taka:

images90.fotosik.pl/112/da7c12255c7244b6.png

Natomiast konfiguracja Asus-a taka:

images89.fotosik.pl/113/bacf8eabcc298bd7.png


Strona wyświetlania konfiguracji WAN/Internet wygląda tak:

images89.fotosik.pl/113/30d6398fbba42b05.png
Edytowane przez darekpawel dnia 27-01-2019 17:07
Siemens Speedstream 4201, Linksys E4200
oraz pi?a spalinowa "Shindaiwa 488"
 
Adooni
troche nie rozumiem Twoich ustawien Smile
1. Czy do Nethgear coś poza ASUS jest podłaczone, ze schematu wynika że nie? Jak nie to dlaczego Netgear nie przelaczysz w tryb bridge?
http://www.downlo...0Dec08.pdf
sekcja 5-4 Protocol > Bridging
nawet na Twoim screen widac zakladke Advanced > Bridge QOS
2. Jak ustawisz Netgear w tryb bridge to ASUS bedzie super smigal. Ale proponuje nie używać dns ASUSa - albo operatora albo google 8.8.8.8 i 8.8.4.4
UPC 500/30 Mb/s + CISCO EPC3212 & PLAY LTE + Huawei E3372s-153 Non-Hilink - Failover
Asus RT-AC56U @1200/800 | Freshtomato-RT-AC56U-ARM-2018.4-AIO-64K
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), 4x4TB WD RED, SSD, SD grub | PROXMOX 5.2.1 | OMV 4.1.3-1
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus WL-500W | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-132-BT-VPN
Asus RT-N12 | FreshTomato-RT-N12-K26-MIPSR2-2018.5-MiniIPv6
Asus RT-N16 | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-132-AIO + Huawei E3372s-153 non-hilink + PLAY LTE
 
darekpawel
No, ale z tego co czytam w tej instrukcji to tryb "bridge" można ustawić dla połączenia Internet... Tzn. "Neostrada" -> "Netgear".
A nie dla "Netgear" -> "Asus".
Coś źle rozumiem...?
"Netgear" w tym schemacie "robi" jako modem do Neostrady.


images92.fotosik.pl/114/0f9aa8cccd898240gen.jpg
Siemens Speedstream 4201, Linksys E4200
oraz pi?a spalinowa "Shindaiwa 488"
 
pedro
Słuchaj starszych Pfft
Huawei E3372s-153 non-hilink + 2x15dBi MIMO

Asus RT-AC3200 + freshtomato-RT-AC3200-ARM-2019.x.xxx-beta-AIO-64K
Asus RT-N18U @1200,666 + freshtomato-RT-N18U-ARM-2019.x.xxx-beta-AIO-64K-NOSMP
Asus RT-N66U + freshtomato-RT-N66U_RT-AC6x-2019.x.xxx-beta-AIO-64K
Linksys WRT54G v3.1 + freshtomato-K26_RT-MIPSR1-2019.x.xxx-beta-Mini
[Repozytoria FreshTomato ARM i MIPS] ---- [Obrazy FreshTomato MIPS] ---- [Dotacje - dorzuć się do rachunku za prąd wykorzystany przy budowaniu obrazów]
 
Adooni
w tryb Bridge chodzi o to zeby Netgear tz modemo router zrobic jako sam modem tak upraszczajac. Czyli masz sytuacje ze do modemu wpinasz ASUS. Wtedy nic na Netgear nie ustawiasz a ASUS dziala pieknie na ustawieniach standardowych

w tej chwili nie dosc ze masz tz podwojny NAT to jeszcze kiszke poustawiana na obu no i niewlasciwa konfiguracje. No wlasnie jak wlaczysz Netgear w tryb Bridge to nie bedziesz mial problemow miedzy Netgear a ASUS Smile
Jakbys podlaczal cos jeszcze do Netgeara to mozna by inaczej to ustawic a tak Bridge to najlepsze wyjscie - ustaw potestuj Smile

PS. Modemo router to zlo (nie wszystkie da sie przestawic w Bridge Twoj tak) ja co umowe walcze z UPC aby mi zostawili odem CISCO ale to trwa trzeba walczyć grozić rozwiązaniem umowy itp.
UPC 500/30 Mb/s + CISCO EPC3212 & PLAY LTE + Huawei E3372s-153 Non-Hilink - Failover
Asus RT-AC56U @1200/800 | Freshtomato-RT-AC56U-ARM-2018.4-AIO-64K
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), 4x4TB WD RED, SSD, SD grub | PROXMOX 5.2.1 | OMV 4.1.3-1
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus WL-500W | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-132-BT-VPN
Asus RT-N12 | FreshTomato-RT-N12-K26-MIPSR2-2018.5-MiniIPv6
Asus RT-N16 | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-132-AIO + Huawei E3372s-153 non-hilink + PLAY LTE
 
darekpawel
Z grubsza wiem o co chodzi, ale nie udaje mi się tego ustawić.
Tzn. mogę na modemie (Netgear) wybrać tryb "bridge", status połączenia pokazuje, że jest połaczony z Internetem, ale tego Internetu "nie chwyta" router Asus. Tzn. próbuje się łaczyć, ale ciągle pozostaje w tym trybie...

Okna konfiguracyjne modemu są następujące:

images92.fotosik.pl/115/b0096255463d9ffb.png


images89.fotosik.pl/115/6c6d4b65db450534.png


images91.fotosik.pl/115/09e6e4ea1dc16e19.png


images91.fotosik.pl/115/3c0b7185230e511c.png


images91.fotosik.pl/115/f5a3ad048784853c.png


images90.fotosik.pl/115/eca3472daff4f601.png


A w routerze Asus (zakładka WAN) jakieiś skomplikowanych ustawień konfiguracyjnych nie ma,
a mimo to nic to nie daje...


images89.fotosik.pl/115/7d5fdaddb0fd3d9f.png
Edytowane przez darekpawel dnia 30-01-2019 19:41
Siemens Speedstream 4201, Linksys E4200
oraz pi?a spalinowa "Shindaiwa 488"
 
Adooni
na screen nie wyglada ze wybrales bridging

a jakie masz ustawienia w ASUS WAN connections type?
masz DHCP? ustaw i sprawdz. Najlepiej ustawic z zresetowac router.

ja nie mam neostrady ale w routerze potem tez mozesz wybrac w WAN PPPoE
Edytowane przez Adooni dnia 30-01-2019 19:45
UPC 500/30 Mb/s + CISCO EPC3212 & PLAY LTE + Huawei E3372s-153 Non-Hilink - Failover
Asus RT-AC56U @1200/800 | Freshtomato-RT-AC56U-ARM-2018.4-AIO-64K
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), 4x4TB WD RED, SSD, SD grub | PROXMOX 5.2.1 | OMV 4.1.3-1
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus WL-500W | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-132-BT-VPN
Asus RT-N12 | FreshTomato-RT-N12-K26-MIPSR2-2018.5-MiniIPv6
Asus RT-N16 | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-132-AIO + Huawei E3372s-153 non-hilink + PLAY LTE
 
darekpawel
No tak jak na ost. screenie -> "Automatic IP", itd.

Można jeszcze wybrać takie opcje - jak poniżej.
Teraz nie mam trybu "bridge", bo pokazałem w jakim trybie (jedynie) działa mi poprawnie...
Wczoraj kombinowałem z tym trybem "bridge" do 1-szej w nocy - bez efektu.
Tylko tak mi działa, ale jak już zaznaczyłem na początku często mi rozłącza Internet na styki modem-router...

images90.fotosik.pl/115/12ec808aac815d31.png
Edytowane przez darekpawel dnia 30-01-2019 19:48
Siemens Speedstream 4201, Linksys E4200
oraz pi?a spalinowa "Shindaiwa 488"
 
Adooni
kurde cos mi nie pasuje bo jakby co to w netgear powinno byc bridging (nie PPPoE) a potem w ASUS PPPoE

netgear powinniem po prostu przepuszczac to dalej a wszystko ustawiasz na ASUS
UPC 500/30 Mb/s + CISCO EPC3212 & PLAY LTE + Huawei E3372s-153 Non-Hilink - Failover
Asus RT-AC56U @1200/800 | Freshtomato-RT-AC56U-ARM-2018.4-AIO-64K
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), 4x4TB WD RED, SSD, SD grub | PROXMOX 5.2.1 | OMV 4.1.3-1
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus WL-500W | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-132-BT-VPN
Asus RT-N12 | FreshTomato-RT-N12-K26-MIPSR2-2018.5-MiniIPv6
Asus RT-N16 | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-132-AIO + Huawei E3372s-153 non-hilink + PLAY LTE
 
darekpawel
No tak ustawiałem, tzn. bridging w modemie, a potem PPPoE w routerze, login i hasło neostrady, itd., ale mi się nie łączy...
Siemens Speedstream 4201, Linksys E4200
oraz pi?a spalinowa "Shindaiwa 488"
 
Adooni
hm a moze jeszcze musisz w routereze ustawic VLAN

tam gdzie masz WAN wybrac VID 35 , WAN port ON

jak nie pomoze to niech ktos sie z neo wypowie na 100% do ograniecia bo ja robilem w UPC i Vecra i zero problemow
UPC 500/30 Mb/s + CISCO EPC3212 & PLAY LTE + Huawei E3372s-153 Non-Hilink - Failover
Asus RT-AC56U @1200/800 | Freshtomato-RT-AC56U-ARM-2018.4-AIO-64K
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), 4x4TB WD RED, SSD, SD grub | PROXMOX 5.2.1 | OMV 4.1.3-1
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus WL-500W | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-132-BT-VPN
Asus RT-N12 | FreshTomato-RT-N12-K26-MIPSR2-2018.5-MiniIPv6
Asus RT-N16 | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-132-AIO + Huawei E3372s-153 non-hilink + PLAY LTE
 
sapcio2
Akurat jestem poza krajem i nie dostanę się do ustawień mojego tp-linka który pracuje w trybie bridge, ale powinieneś ustawić w netgear "bridging" i resztę jak PPPoE, login i hasło do neostrady ustawiasz w asusie. Oczywiście żeby później połączyć się z netgearem musisz ręcznie w komputerze ustawić IP, bramę i maskę z adresacji netgeara... (dhcp w trybie bridge jest wyłaczone) w twoim wypadku
ip- 10.0.0.2
maska- 255.255.255.0
brama- 10.0.0.1
Ps. ustaw ten bridge i patrz w asusie po wpisaniu hasła i loginu czy asus się połączy.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER-AIO | oscam-1.15 | pyLoad-v0.4.9 | Transmission 2.76+transmission-control 0.11 Beta
HTPC+XBMC->Onkyo TX-SR507+Tonsil/Siesta-7.1->Optoma HD20->Adeo Plano Velvet 113''
NAS-> Elite 120 Advanced + DN2800MT + 32GB Crucial m4 mSATA + Kingston 2GB + WD Red 3 TB | openmediavault_1.1(kralizec)_amd64
 
darekpawel
No dokładnie tak robię, ale router Asus ciągle mi pokazuje, że jest brak Internetu. Tzn. pisze <renewing lease> albo coś takiego i ciągle trwa w tym stanie. Reboot nic nie pomaga.

A jak zmienię na ustawianie Neostrady (PPPoE, itd. na modemie) to mi <przenosi> Internet na router Asus.

Zapewne coś źle robię, tylko nie mogę dojść co...
Siemens Speedstream 4201, Linksys E4200
oraz pi?a spalinowa "Shindaiwa 488"
 
Adooni
a ustawiles VLAN tak jak podalem wyzej na ASUSie?
UPC 500/30 Mb/s + CISCO EPC3212 & PLAY LTE + Huawei E3372s-153 Non-Hilink - Failover
Asus RT-AC56U @1200/800 | Freshtomato-RT-AC56U-ARM-2018.4-AIO-64K
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), 4x4TB WD RED, SSD, SD grub | PROXMOX 5.2.1 | OMV 4.1.3-1
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus WL-500W | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-132-BT-VPN
Asus RT-N12 | FreshTomato-RT-N12-K26-MIPSR2-2018.5-MiniIPv6
Asus RT-N16 | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-132-AIO + Huawei E3372s-153 non-hilink + PLAY LTE
 
darekpawel
Nie ustawiałem - chyba dam sobie spokój...
Wyczytałem na forum "community.netgear.com", że ten modem/router ma chyba problem z trybem bridge.
Wielu pyta o ten tryb.

Jako tako pracuje w trybie "half-bridge", tzn. z zaznaczoną opcją "PPP IP extension"...


Pytanie z innej beczki jaki jest teraz dostępny w miarę dobry modem do Neostrady?
Kto może polecić jakieś stabile urządzenie? No i z poprawnie działającą opcją bridge... Do współpracy z Asus RT-AC5300.

Połączony z 02 luty 2019 22:16:53:
Podpiąłem jakiś innym modem (ZTE) wszystko działa w trybie bridge.
Z tego wnisek, że ten Netgear jakiś felerny jest...

Wyłączyłem w w tym modemie (ZTE) funkcję DHCP, a ekran/status WAN w routerze Asus wygląda jak na zrzucie.
Ciągle wyświetla, że "lease expired", a mimo to wszystko działa O.K.
Natomiast jak włączę DHCP w modemie to pokazuje mi ten "lease time" taki jaki jest ustawiony w modemie ZTE.
Czy jest jakiś sposób, aby to zmienić?



images91.fotosik.pl/117/556abcb32361abb4.png
Edytowane przez darekpawel dnia 02-02-2019 22:16
Siemens Speedstream 4201, Linksys E4200
oraz pi?a spalinowa "Shindaiwa 488"
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 3

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,890
· Najnowszy użytkownik: rogal
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

tamtosiamto
15-08-2019 09:42
potrzebuje pilota do gm990/amiko 8900hd, moze ktos ma na sprzedaz?

mosfit
09-08-2019 18:06
TAK,jak jest na obu stronach wsparcie dla LACP https://openlinks...ost_16
9060

djwujek
09-08-2019 14:32
i na dwóch lanach bedzie 2gb/s podłączonych równocześnie ?

majkel152
08-08-2019 14:52
wystarczy podpiąć dwa lany z modemu do kompa i po problemie, to skomplikowane jakoś ?

Steel_Rat
08-08-2019 07:58
I tak i nie. Co prawda każdy może mieć max 1Gb/s ale równocześnie maja tyle dwa urządzenia. Ew. dwa dodatkowe routery. Jeszcze możliwe że w tym modemie działa agregacja lanu Smile

djwujek
08-08-2019 01:02
Ale porty w modemie są gotowe dlatego zastanawiam się czemu dają 2 a nie jeden giga przecież to bez sensu.

overflow2
07-08-2019 20:30
10 Gbps karta ethernet i nie ma problemu. Inna kwestia czy w ogóle ten internet tyle idzie.

djwujek
07-08-2019 20:02
Inaczej uważam że reklamowanie tego internetu to kłamstwo bo nie uzyskam tych 2 GB na 1 kompie

djwujek
07-08-2019 20:01
Wytłumaczcie mi proszę jak uzyskać 2gb po lanie 1 GB wiem że można podłączyć 2 kompy każdy po 1 GB ale jak uzyskać 2gb na jednym kompie

majkel152
07-08-2019 12:17
ten modem obsługuje do 5gbps downstream i 1.5gbps upstream więc w czym problem?

Steel_Rat
07-08-2019 11:01
Możliwe jak dobry router to dwa kompy działają po 1Gb/s. Mój dostawca oferuje masz 1400/1200 Mb/s

djwujek
06-08-2019 20:38
https://www.vectra
.pl/oferta/1222/. Internet 2gb na lanie 1gb hmmmm jak to możliwe a może po wifi hehhehe

jurekk
31-07-2019 21:51
to tak samo na tomato działa ;-), ac3200 to jednak asus i go tak szybko nie uwalisz, bierz asusa

dupajasia
31-07-2019 18:14
Panowie do Huawei E3372s-153 lepiej Netgear R8000 czy Asus RT-AC3200? Co lepiej działa? Wink

majkel152
31-07-2019 12:04
warto to by wątek na forum założyć a nie w shoutboxie spamować...

OpenDM
31-07-2019 09:54
wartało by ustalić kolejność ---> czy jak zainstaluję Tomato na Merlinie to usunie mi entware ? Asus AC68U [beginner]

OpenDM
29-07-2019 17:38
poprawka - po wymianie karty do wifi transfer wrócił i jest 10-14 Mbps zależnie jaka przeglądarka mierzyć

38,764,027 unikalne wizyty