04 Sierpnia 2020 21:50:30
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· [MOD] FreshTomato-AR...
· NETGEAR WNR3500L V1 ...
· Netgear WNR3500L v2 ...
· Blokowanie całego ru...
· Multiroom N z wykorz...
· Pręskość OpenVPN
· [S]Netgear 10p GC110...
· [Z] Asus RT-AC88U na...
· ASUS RT-AC68U VPN
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Pierwsza instalacjaT...
· Watchdog dla Klienta...
· [S] Netgear R8500
· Przekierowanie portó...
· Asus RT-N18U problem...
· Aktualizacja do Fres...
· DNS od cloudflare 1....
· Ruter 2xUSB pod toma...
· [K] R7000 albo RT-AC68U
· VPN TAP między 2 Tom...
Najciekawsze tematy
· Multiroom N z wyk... [1170]
· [MOD] FreshTomato... [253]
· NETGEAR WNR3500L ... [17]
· Blokowanie całego... [5]
· Netgear WNR3500L ... [4]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
38% [140 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
51% [188 głosów]

Atheros
Atheros
6% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [11 głosów]

Ogółem głosów: 370
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
3.231.25.104
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj temat
Uwalony Linksys EA6900 - jak go postawić?
amikot
Trafił mi się ładny zestaw - Router EA6900 i do tego dwa Linksysowe wtyczki Ethernet over Power Line - za zupełnie śmieszną kwotę.
Niestety router okazał się "klęknięty" - co oznacza, że należy go postawić na tzw. nogiSmile

Obecny jego stan jest taki:

Po włączeniu router przez kilkanaście sekund odpowiada Pingiem z TTL=64. Następnie przez jakieś 2 sekundy nie odpowiada, po czym znowu zaczyna odpowiadać, z tym że tym razem z TTL=100.
Taki stan trwa przez ok 90 sekund. Kolejne kilkanaście sekund router nie odpowiada w ogóle. W końcu się restartuje i wszystko zaczyna się od początku.

Co próbowałem?

Oczywiście wszelkich możliwych resetów:
- niebieski guzik przed włączeniem, w trakcie i jeszcze 20 sekund po włączeniu routera.
- resetowanie krótkie i długie podczas pracy za pomocą czerwonego guzika.
- klasyczne 30/30/30
Próbowałem też wgrywać firmware przez tftp:
- OEMowe oprogramowanie przeszło - ale nie zadziałało.
- dd-wrt transfer zawsze przerywało w ok 3/4 przesyłania.

Co dalej?

Jak rozumiem, zostaje mi serial recovery, a następnie JTAG (jeśli serial nie pomoże).
Rozumiem zasadę działania serial recovery - serial console służy tylko do wydawania komend do CFE aby po pierwsze zatrzymać proces bootowania, a po drugie wydać polecenie pobierania firmware.
Sam firmware wciąż ma przejść za pomocą TFTP - z tym że na polecenie wydane w CFE routera.

Moje pytania są następujące:
1. Jakie firmware wgrać przez CFE?
2. Czy ktoś z forumowiczów już to robił. Jak się udało, mam się na coś przygotować ? Wink
3. Jeśli postawię router to jak krok po kroku wgrać XVortex i przejść na FreshTomato? Czy jest to w ogóle możliwe?
4. Jak to jest, że EA6900 jest jednym z popularniejszym routerem wśród użytkowników Tomato, a równocześnie router ten jest wciąż uważany za wadliwy (błąd CFE)?

Dzięki i pozdrawiam Smile
 
mosfit
Nic nie piszesz jako to wesja routera - h/w . Wygląda że ktoś już w nim grzebał tzn. w cfe, lub wgrał nie ten fw co trzeba . Wgrywasz na pewno fw przeznaczony do tej wersji sprzętowej ? Podłącz kabelkiem pod serial i sprawdz czy adresy mac sie zgadzaja z tym na etykiecie routera. Mozna też zgrać cfe i porównać czy sa zgodne . Poczytaj naprzykład to https://www.links...ide.71718/ .
https://www.links...new.74084/
Edytowane przez mosfit dnia 17-12-2018 16:45
Router- Ubiquiti USG-Pro-4 (FTTH)
Lan- Ubiquiti Switch US-8-150W
Wifi- 2x UniFi AP-AC-Pro
Nas- XPEnology DS918+ _controller unifi_Pi-hole_LACP 2Gbit_SSD cache
 
amikot
Dzięki za odpowiedź, już odpowiadam na twoje pytania: Wersja mojego routera to 1.1. Nie napisałem o tym, bo nie sądziłem aby wersja routera miała znaczenie skoro o ile mi wiadomo są tylko dwie wersje do których wgrywa się to samo oprogramowanie w ten sam sposób - różnica tkwi jedynie w tym, że do nowszych 1.1 nie da się wgrać ze strony a trzeba przez TFTP.

Dzisiaj pogrzebałem trochę i odkryłem, że CFE (do którego się zdołałem dobrać za pomocą seriala) ma swoje komendy i jest nawet help - jak tych komend używać.
Sprawdziłem i w NVRAM mam ten sam macaddres co na spodzie - więc to nie jest zepsute.
Nie wiem jak zgrać CFE bez dostępu do WEB - tylko taki opis znalazłem na forach. Jego dokonać z poziomu samego CFE - nikt nie opisał, albo ja nie znalazłem. Wiem, że CFE ma opcję wysyłania plików przez TFTP, więc zgaduję że o to chodzi, ale też trzeba wiedzieć pod jaką nazwą CFE jest zapisane.
Nie wiem czy ten router nie ma jakiegoś fizycznego uszkodzenia, bo on się bootował do momentu kiedy na konsoli serialowej nie pojawiła się synchronizacja virtual clock czy coś takiego. Wtedy zwis - to było już po odpaleniu praktycznie wszystkiego włącznie z Web interfacem na który udało mi się wejść, ale co z tego skoro po sekundzie od tego router sam się restartuje.

Pobrałem zalecany do mojego routera firmware dd-wrt (nie mam teraz linka ale on był tu na tym forum ewentualnie na angielskim odpowiedniku) i wgrałem go przez CFE na jedną z partycji borujących (a właściwie jeden z przygotowanych obszarów pamięci - no i niestety CFE uznało, że ten flash ma zły checksum, a ponieważ nadpisałem ten obraz który się uruchamiał - to teraz już się nie uruchamia ... wszakże do CFE dostęp jest cały czas, czyli wgrywać można do woli tylko pytanie: Co ? Smile

Generalnie odnoszę wrażenie, że EA6900 to router o bardzo słabym wsparciu użytkowników - co z tego że jest on jednym z popularniejszych wśród użytkowników tomato, skoro nie ma jakiejś konkretnej bazy wiedzy na jego temat. Wszystko jest rozwalone po dziesiątkach tematów na forum w którym każdy ma kilkadziesiąt stron śmieciowych informacji.
Jak się kogoś zapytać, to się okazuje, że niestety użytkownicy wymarli, albo przestali wchodzić na forum albo nie wiedzą - ci co wiedzieli widać zabrali wiedzę do grobów Wink

Wszystko kręci się wokoło najdroższych i najnowszych obecnie Asusów i Netgearów.

PS. Zapewniam że jeśli jestem idiotą to na pewno nie przeciętnym Wink
 
mosfit
Były trzy ver . Jak by wszystkie ofw pasowały do każdej wersji to by tego nie rozdzielali . Poczytaj to co na czerwono IMPORTANT ! Jeśli nie było grzebane w cfe a oryginał nie wchodzi to pewnie flash jest do wymiany . Zdarza się .

https://www.links...Num=148447

Podałem link do forum gdzie są podane komendy .
Router- Ubiquiti USG-Pro-4 (FTTH)
Lan- Ubiquiti Switch US-8-150W
Wifi- 2x UniFi AP-AC-Pro
Nas- XPEnology DS918+ _controller unifi_Pi-hole_LACP 2Gbit_SSD cache
 
amikot
Sprawdziłem wiele obrazów firmware i niestety na każdym (włącznie z asus-wrt) jest to samo. System bootuje się do momentu mniej więcej gdy jest inicjowany eth2 i radia. W przypadku firmware OEM - to jest już po tym jak wstał serwer http i już można wejść na stronę konfiguracyjną.

W przypadku Asus-WRT, jestem w stanie zatrzymać boot już po CFE i dostać się do konsoli firmware - czyli mam dostęp do filesystemu asus-wrt. Mam wtedy nieograniczony czas na zwiedzanie struktury katalogów, wyświetlanie i edytowanie wszystkiego, oraz oczywiście uruchamianie programów (przetestowałem - nano działa).
Najlepiej byłoby odpalać wszystko krok po kroku - taki step mode jaki był bodaj w windowsie XP. Wtedy łatwo byłoby zdiagnozować co jest przyczyną - czy usterka sprzętowa czy jednak programowa (niestety mało prawdopodobne)?
Nawet jeśli to jest sprzętowe uszkodzenie, to jest związane z jakimś momentem uruchamiania - czyli teoretycznie gdyby tego nie uruchamiać, router by wstał i był stabilny i w jakiejś części działał.
Edytowane przez amikot dnia 19-12-2018 16:29
 
mosfit
Wygląda na usterkę hardware a nie software, podejrzewam ze to procek . Mam chyba EA6900 z padniętym zasilaniem (dawca organów). Jak byś potrzebował i miał ochotę ,to mogę poszukać . Daj znać to będę szukał.
Router- Ubiquiti USG-Pro-4 (FTTH)
Lan- Ubiquiti Switch US-8-150W
Wifi- 2x UniFi AP-AC-Pro
Nas- XPEnology DS918+ _controller unifi_Pi-hole_LACP 2Gbit_SSD cache
 
amikot
Dzięki ale nie szukaj, szkoda czasu. Być może jeszcze spróbuję płytkę potraktować piecem lutowniczym - pasowałoby jedynie jakoś zamaskować wrażliwe komponenty bo nie chce mi się ich wylutowywać.
Zaraz zresztą skoczę do pracy, kolega siedzi na nocnej zmianie to go odwiedzę i puścimy sobie płytkę przez piec.

Połączony z 20 grudzień 2018 02:24:51:
Router jest już po przepuszczeniu przez piec lutowniczy - niestety nic się nie zmieniło. Tym samym wykluczyłem zimne luty które bywają przyczyną takich problemów. Jedyną nadzieją byłoby uruchamianie systemu krok po kroku tak aby namierzyć proces który jest bezpośrednim triggerem resetu. Znając nazwę procesu można by się pokusić o analizę o który obszar PCB może chodzić.
W innym wypadku należałoby wymieniać komponenty na chybił-trafił, a to jest kupa roboty, poszczególne obszary są zamknięte ekranami przylutowanymi do PCB. Ewentualnie można by również się pokusić o zupełne wyłączenie problematycznego modułu. Jeśli byłby to np jeden z portów USB to nie ma problemu. Jeśli byłoby to radio 2.4Ghz to też nie byłoby wielkiej straty.
Problem w tym, że nie bardzo wiem gdzie w takim firmware znajdują się skrypty bootowania. Nawet w zwykłym ubuntu czy debianie po 10 latach nie do końca wiem gdzie znajdują się wszystkie skrypty definiujące co się ma uruchamiać przy starcie systemu, a taki firmware w routerze się różni przecież od takiego zwykłego ubuntu. Tym samym czuję się w tym momencie pokonany.
Nie jest to wielka strata, bo poza groszami za jakie nabyłem ten router to wydałem też parę groszy na wtyczkę usb2ttl - w sumie naprawdę niewiele, ale mimo wszystko szkoda, bo liczyłem że na tym routerze odpalę wreszcie Tomato - bo na Netgear WNDR4500v1 którego normalnie używam, Tomato się wiesza po kilku sekundach używania WiFi.
Pozostaje mi polować na kolejny okazyjny router który będzie miał odpowiednie parametry. W nowego nie zainwestuję bo wgrywając inny firmware i tak tracę gwarancję.
Szczerze mówiąc to brałem też pod uwagę zbudowanie własnego routera/serwera na jakimś RaspberryPI albo innym Tinkerboard. Niestety jak się okazuje, nie jest to takie proste. Te małe komputerki mają zazwyczaj wspólną szynę USB z Ethernetem, co powoduje, że odpada wykorzystanie ich jako routera i serwera NAS równocześnie. Tak samo jedynie nieliczne mają 2 niezależne porty Ethernet tak aby jeden wykorzystać jako LAN, a drugi WAN.
Jest bodaj BananaPi który jest zaprojektowany jako podstawka do budowy routera, ale już ta sama płytka jest stosunkowo droga, a wciąż nierozwiązana jest kwestia WiFi - wypadałoby mieć choć porządne radio 5G, a 2.4G też by się przydało do starszych urządzeń. Ostatecznie taki projekt własnego routera jak oceniam wychodzi nawet dwukrotnie drożej niż nowy Nighthawk R7000 - a ile jeszcze trzeba w niego włożyć pracy i rozwiązać problemów aby to wszystko zadziałało jak trzeba. Zdecydowanie skórka nie warta wyprawki.
Edytowane przez amikot dnia 20-12-2018 02:24
 
mosfit
Miałem kiedys wndr4500v1 i tomato mi na nim działało b.dobrze, żadnych restartów nie miewał . Pewnie też jakiś kulawy egzemplarz.

Jak chcesz coś budować to zainteresuj się openwrt . pl strona eko.one.pl , openrouter.info/forum/
Router- Ubiquiti USG-Pro-4 (FTTH)
Lan- Ubiquiti Switch US-8-150W
Wifi- 2x UniFi AP-AC-Pro
Nas- XPEnology DS918+ _controller unifi_Pi-hole_LACP 2Gbit_SSD cache
 
majkel152
imho źle się za to zabrałeś :E bootlog pokaż i nvram
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://imgur.com..., jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile
 
amikot
mosfit napisał(a):

Miałem kiedys wndr4500v1 i tomato mi na nim działało b.dobrze, żadnych restartów nie miewał . Pewnie też jakiś kulawy egzemplarz.

Jak chcesz coś budować to zainteresuj się openwrt . pl strona eko.one.pl , openrouter.info/forum/


Nie wiem czy kulawy, wszystkie wersje dd-wrt bardzo ładnie działają, a tomato nie - i to co ciekawe nie jestem jedynym który miał podobny problem, jeśli więc jest gdzieś jakiś problem to nie jest to uszkodzenie, a wada fabryczna - seryjna wręcz.

Połączony z 20 grudzień 2018 19:48:01:
majkel152 napisał(a):

imho źle się za to zabrałeś :E bootlog pokaż i nvram


No właśnie tak sobie dzisiaj jeszcze pomyślałem, że wszystko to może być wina uwalonego NVRAMu - bo ja sam czyściłem NVRAM czyli zrobiłem to co było co najmniej nie zalecane, z tym że to nic nie zmieniło, albo więc to nie problem, albo ktoś już wcześniej go czyścił.
Logi za chwilkę dołączę jak się zaloguję z laptopa.

Połączony z 20 grudzień 2018 20:12:06:
Archiwum zawiera boot log z wgranego DD-WRT (zalecany initial release).
NVram log może być trochę dziwny bo nie wiem czy był czyszczony po tym jak wgrywałem asuswrt/merlina.

Połączony z 20 grudzień 2018 20:55:41:
Właśnie znalazłem na forum Linksysa ciekawą informację. Ktoś kupił fabrycznie odnowiony
router E3200 który podobnie jak mój, też się wciąż resetował. Ktoś odpowiedział mu, że router jeśli nie może uruchomić wifi to sam się restartuje. Doradzono mu poprawienie lutów na scalaku odpowiedzialnym za radio. Jemu to nie pomogło. Mi również (w końcu przepuściłem płytę przez piec lutowniczy i nie ma szans żeby gdzieś wciąż został zimny lut).
Zastanawiam się tylko czy jeśli w NVRAM coś brakuje (jakiegoś parametru) to czy wtedy taki problem z uruchomieniem radia również by nie wystąpił.
Wypadałoby mi wgrać jakoś NVRAM zgrany od kogoś u kogo wszystko działa.

Połączony z 21 grudzień 2018 20:50:40:
Update. Router działa i normalnie nie mogę uwierzyć że przeoczyłem realną przyczynę problemu. Przyjąłem że otrzymałem od sprzedawcy komplet router + zasilacz, a tu się okazało że zasilacz który otrzymałem to 12v 0.2A podczas gdy router wymaga zasilacza 2.5A czyli ponad 10x mocniejszego. Nic dziwnego że się restartował gdy uruchamiał radia.
Już go pakowałem do wora i zwijalem zasilacz i patrzę i oczom nie wierzę. Teraz tylko tomato i nowe CFE wgrać i będzie cacy.
amikot dodał/a następującą plik:
Nie masz uprawnień to pobierania załączników w tym temacie.

Edytowane przez amikot dnia 21-12-2018 20:50
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 4

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,943
· Najnowszy użytkownik: vipkoza
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

tamtosiamto
31-07-2020 16:25
ano wlasnie wiem, dlatego myslalem o przejsciowce:/ jest jeszcze opcja wykorzystania minipci->sata i podpiac tam ssd, ale tu tez jest problem,, bo nie wiem skad wziac zasilanie:/ jakies dziwne slot

shibby
31-07-2020 09:44
Nie ma. Jeżeli mpcie nie obsługuje trybu storage to nie ruszy ci na nim dysk.

tamtosiamto
30-07-2020 18:40
czy sa przejsciowki, minipci->msata? Mam wolny slot minipcie i dysk msata i chcialbym to jakos ozenic

djwujek
29-07-2020 00:14
Asus RT-N 10U ma usb i już znalazłem działającą wersję Smile

Blacon
28-07-2020 23:12
Asus RT-N10 nie ma usb także masz problem z głosy Wink

djwujek
28-07-2020 02:49
Którą wersje wgrać pod Asusa rt-n10U żeby działał modem hilink Huawei E3372 ?

RaTaJ
27-07-2020 16:56

RaTaJ
27-07-2020 16:18
Czy na Tomato MIPS można włączyć funcje Reapeter? czyli wzmacniacz sygnału WiFi bez łączenia 2 routerów kablem?

man1
27-07-2020 14:26
JIROUS JRC-24 Czy taka antena pozwala na zbudowanie jakiegoś szybkiego mostu ? Lub po prostu może odebranie sygnału wielu sieci wifi z obszaru w który jest skierowana? Czy może trzeba w nią c

PanRatio
26-07-2020 13:26
Czy udało się komuś uruchomić IPv6 na FreshTomato + ONT od Orange (światłowód bez Funboxa)?

Adam Matysek
23-07-2020 13:17
ASUS RT-AC68U-Dostawcy usług VPN (ExpressVPN, NordVPN etc.) oraz support ASUSA, twierdzą że proceor zastosowany procesor jest nie wystarczająco mocny, aby poradzić sobie z przetwarzaniem "w locie

pedro
20-07-2020 00:29
Nie ma, to są reguły iptables dodawane w routerze

bigl
19-07-2020 21:01
Chodzi mi dokładniej o opcję inbound firewall w kliencie, która pojawiła się w Tomato 2019.3. Robiłem lokalnie upgrade klienta z 2019.02 do 2020.02 i przed wyjazdem zapomniałem to wyłączyć.

bigl
19-07-2020 15:59
Czy jest jakaś możliwość wyłączenia fw na kliencie openvpn przez konfigurację serwera? Zrobiłem upgrade Tomato na kliencie do wersji z inbound fw i przez to straciłem łączność.

pedro
17-07-2020 13:17
Zapewne to poprawię jak będę miał czas. Poza tym, dopiero stubby to spamuje logi, jak są problemy z WAN Pfft

djwujek
17-07-2020 11:51
Ale strasznie spamuje logi ta nowa funkcjonalność o logowaniu błędnego logowania do www.Nawet jeśli sie zaloguję prawidłowo to i tak w logach jest że nieprawidłowe hasło.

amikot
16-07-2020 01:37
A Windows już ma update do 2020.07 Pfft Są 3 wersje do przodu przed Tomato ;D

42,031,348 unikalne wizyty