14 Listopad 2018 08:48:54
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Problem z widzialnoś...
· Jak sprawdzić pamięć...
· Nowy dysk do ASUS RT...
· Asus RT-N16 zrywa po...
· [MOD] FreshTomato-MIPS
· Oscam instalacja na ...
· [S] Asus RP-AC68U Wi...
· Szukam bardzo tanieg...
· [S] Ruter
· [S] Asus RT-AC56U
· 3CX
· Problem z nawiązanie...
· [MOD] FreshTomato-ARM
· Multiroom N z wykorz...
· Sprzedam RT AC87U
· [S] Karta wifi AC US...
· Server Radius na rut...
· [S][DObudowa Silvers...
· [S] Nowy Linksys WRT...
· Modem LTE + Router +...
Najciekawsze tematy
· [MOD] FreshTomato... [275]
· [S] Ruter [11]
· Nowy dysk do ASUS... [8]
· Problem z widzial... [7]
· Jak sprawdzić pam... [6]
· Szukam bardzo tan... [6]
· [S] Asus RP-AC68U... [3]
· Asus RT-N16 zrywa... [2]
· Oscam instalacja ... [1]
· [S] Asus RT-AC56U [1]
· 3CX [0]
· Problem z nawiąza... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
39% [132 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
49% [165 głosów]

Atheros
Atheros
6% [20 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [10 głosów]

Ogółem głosów: 337
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
54.82.79.137
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj temat
[problem] gubi pakiety
fremen
Internet mam od JMDI po skrętce do routera - r7000.
Od routera po domu mam skrętkę rozprowadzoną i mam jeden switch(dekoder/tv/pc) + gniazdka zrobiłem w pozostałych pokojach.
Na komputerach mam eset internet security(dodawałem cały lan do zaufanych).
W routerze klonuję MAC laptopa - jest w jmdi zarejestrowany.
Wifi wyłączone mam i nie korzystam generalnie od jakiegoś czasu.
Kontakt z serwisem kończy się na podpięciu laptopa i stwierdzeniu że jest ok, bo na nim działa ok.

Nie wiem w czym jest problem i już trochę opcji testowałem i powoli kończą mi się pomysły.
Jak wpinam laptopa bez routera śmiga jak ta lala nic nie gubi.
Podpinam router i nawet z poziomu routera zaczyna gubić pingi.
Trochę to utrudnia nawet przeglądanie głupich stron w sieci nie mówiąc o pracy zdalnej.

Testowałem tomato shibbiego, advanced tomato i oryginalny soft netgeara(na każdym factory reset).
Aktualnie mam netgear'a soft ale mogę wrzucić dowolny i te powyżej testowałem.
Testowałem inne DNS'y, ale nie pomagało.
Wypinałem wszystko na czas testów routera i nic to nie zmieniało(zostawał WAN + 1 LAN wpięty.
Czy jest sposób jakiś żeby sprawdzić jaką moc ma sygnał z szafy na skrętce w domu?
Przez kilka pięter ta skrętka leci do mnie i na pewno nie jest to jeden kabel tylko po drodze wpięli się w stary który miałem od innego operatora.
Dostaję standardowe Request timed out.
Procent utraconych to od kilku do kilkudziesięciu %.


Mogę jeszcze w sumie wygrzebać netgeara 3500 i sprawdzić na nim.

Wszelkie sugestie mile widziane.
Edytowane przez fremen dnia 26-09-2018 23:19
 
djwujek
Skoro bez rutera ci śmiga tzn, że jest jego wina a próbowałeś ddwrt instalować ? https://download1...ear-r7000/. Ile już masz ten ruter ? Czy przy podłączonym ruterze robiłeś pomiar z odłączoną twoją siecią może któryś z twoich urządzeń bruździ w sieci ? Bo skoro zmieniałeś soft na inny i dalej jest to samo to może co innego to powoduje np switch ? A po wifi tez ci gubi pakiety ? Też kiedyś tak miałem na xboxie ale zmiana softu pomogła wtedy wgrałem ddwrt.
Edytowane przez djwujek dnia 27-09-2018 00:24
1.Modem Vectra 600/30
2. Edgerouter 4
3. Switch Edgerouter Lite x24
4. Synology Rt2600AC
5. QNAP 2 x 3TB ( RAID )
6. UPS Micropower 1000VA Green Cell

Masz uwalony ruter błędnym wgraniem firmware - pomogę SmileWink
 
fremen
Windowsa też przeinstalowałem na świeżo i dalej to samo.
Sprawdzę na dd-wrt. Jak nie pomoże jeszcze stary wygrzebię i sprawdzę jak na nim to działa.

Połączony z 27 wrzesień 2018 21:09:00:
po wrzuceniu dd-wrt
Ping statistics for 213.180.141.140:
Packets: Sent = 50, Received = 38, Lost = 12 (24% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 9ms, Maximum = 785ms, Average = 54ms
Edytowane przez fremen dnia 27-09-2018 21:09
 
djwujek
Sprawdź na tym drugim ruterze bo mam przeczucie że to ruter twój padł
1.Modem Vectra 600/30
2. Edgerouter 4
3. Switch Edgerouter Lite x24
4. Synology Rt2600AC
5. QNAP 2 x 3TB ( RAID )
6. UPS Micropower 1000VA Green Cell

Masz uwalony ruter błędnym wgraniem firmware - pomogę SmileWink
 
fremen
wpiąłem wan w switch, bo starego routera nie znalazłem i śmiga jak ta lala
Ping statistics for 213.180.141.140:
Packets: Sent = 113, Received = 113, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 9ms, Maximum = 9ms, Average = 9ms

Uwalony router mam Sad

Coś solidnego polecacie? Wifi traktuję jako bonus który raz na ruski rok odpalę.
Gdzie te sprzęty jak 5 letni wl-500w gdzie unbricka igłą robiłem i dalej działał Smile
Antenty nawet sobie zachowałem bo dobre i solidne Smile
Jak widziałem u brata połamane nakrętki plastikowe w nowym routerze(dziecko) to trochę smutno
 
majkel152 Dziekuje za dotacje
zmniejszenie mtu cos daje?
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense , dużo gratów, ups, światłowody, apeki i działa miło Smile
 
djwujek
RT-N18U jest bardzo dobry i polecany na forum mam używkę do sprzedania za śmieszne pieniądze na lanie 900Mbps spokojnie uciągnie.
1.Modem Vectra 600/30
2. Edgerouter 4
3. Switch Edgerouter Lite x24
4. Synology Rt2600AC
5. QNAP 2 x 3TB ( RAID )
6. UPS Micropower 1000VA Green Cell

Masz uwalony ruter błędnym wgraniem firmware - pomogę SmileWink
 
fremen
Finalnie kupiłem Ubiquiti EdgeRouter X i okazało się że dalej jest problem.
Wpinam kabel bezpośrednio w komputer/laptop - jest ok
Wpinam w router i przez niego rozprowadzam i dalej rwie i gubi pingi około 5% przy 1000 pingów.
W tym samym czasie z poziomu edgerouter-x z ssh odpalony ping = zero strat.
Testowałem już różne kable i różne sieciówki na różnych systemach.
Zawsze wszystko inne wypinałem(router + 1 host). W routerze hwoffload włączyłem - https://help.ubnt.com/hc/en-us/articles/115006567467-EdgeRouter-Hardware-Offloading.
Wyłączałem wszystko z ESET'a przy testach i nic to nie zmieniało(fw/av i inne bajery).

Jakieś jeszcze pomysły? Smile
 
Adooni
czy testowales takie polaczenie bezposrednio

net-PC
net-router-PC

bez podlaczenia switch. Switch masz zarządzalny? cos w nim ustawiałeś?

dla mnie jak testowales na 2 roznych routerach i masz to samo to nie wina routera.
UPC 250Mb/s + CISCO EPC3212 & PLAY LTE + Huawei E3372s-153 Non-Hilink - Failover
Asus RT-AC56U @1200/800 | Freshtomato-RT-AC56U-ARM-2018.4-AIO-64K | USB HDD Samsung HXMU050DA/G2 500GB
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), 4xWD RED, SSD, SD grub | PROXMOX 5.2.1 | OMV 4.1.3-1
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus WL-500W | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-132-BT-VPN
Asus RT-N12 | Tomato-K26-1.28.RT-MIPSR2-132-MiniIPv6
Asus RT-N16 | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-132-AIO + Huawei E3372s-153 non-hilink + PLAY LTE
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 5

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,802
· Najnowszy użytkownik: radzio222
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jurekk
12-11-2018 22:25
Steel_Rat , wiesz ma np stubby a najwaznijsze utrzymuje wsprcie dla ac66u i n66u i n16

aptekarz
12-11-2018 21:43
pany mam pytanie posiadam wrt54gl v1.1 i znalazlem usb card reader (4 zyly ) dam rade to podlutowac pod tego linksysa ?

Steel_Rat
12-11-2018 19:19
LTS ma coś więcej w oprogramowaniu niż sam Merlin, czy bardziej chodzi o wydajność?

jurekk
12-11-2018 17:21
nic mocniejszego nie ma z tomato na pokładzie wszystkie od 700 do 950 maja wan to lan, swoja drogą polecam fork LTS REMERLIN , jest duzo lepszy niz sam Merlin

jurekk
12-11-2018 17:18
to mnie zddziwiłes bo podaja ze ma https://www.smalln
etbuilder.com/wire
less/wireless-revi
ews/32239-ac1900-f
irst-look-netgear-
r7000-a-asus-rt-ac
68u?start=2

gandalf
12-11-2018 16:34
Asus RT-AC68U nie daje rady z 600/60 nie ma znaczenia czy z CFT czy bez.Po prostu muszę wymienić na coś mocniejszego bo ten OF i Merlin to dla mnie przerost formy nad trescią

jurekk
12-11-2018 12:58
z załączonym CFT każdy z procesorem arm, testowałem kilka ;-) i moi liderzy to checesz wifi 5Ghz to R7000 , nie potrzebujesz to N18u

gandalf
12-11-2018 10:27
Jaki router pod tomato który da radę z łączem 600/60. Czas na zmiany https://openlinks...os
t_168429

man1
08-11-2018 20:56
upgrade done. Zobaczymy jak bedzie Smile na 2018.3 ac68 lubil zawiscnac przy wysycaniu pasma 5g

man1
08-11-2018 18:23
Zastanawiam sie czy zmieniac fresha 2018.3 na nowszego. Były jakieś problemy z radiem 5G na ac68?

pedro
31-10-2018 18:59
@tamtosiamto: jak nie może, skoro może? Różne peery będą się pobierały innym łączem. No chyba że będzie tylko jeden, to wtedy klops Pfft

mosfit
29-10-2018 23:23
to zależy jak skonfigurowałeś te dwa urządzenia. Załóż nowy temat i opisz to

lolo2
29-10-2018 22:49
Zagadka. Mam router od tmobile Huawei B529. Z telefonu po wifi mam DL 15mbit, natomiast router z tomato (transmission) podłączony po kablu osiąga maksymalnie 6mbit. Gdzie dławi?

tamtosiamto
29-10-2018 22:44
Nie mozesz.

lolo2
29-10-2018 22:23
Witam, Mam pytanko odnośnie MultiWAN. Czy mogeę router z tomato podłączyć jednocześnie do Nestroady i internetu LTE i np. pobierać torrenta z obu łącz jednocześnie?

mosfit
29-10-2018 14:52
nie mozliwe ,a v MiniVpn wgrywałeś czy Max https://openlinks...ws
tart=260

Dropsiur
29-10-2018 10:58
Znalazłem co chciałem, dla potomnych podaje linka: https://mega.nz/#.
..jRz5LoOZfA

36,937,140 unikalne wizyty