21 Luty 2019 05:48:53
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Konfiguracja Ubiquit...
· Co na iPhone 7 gener...
· [S] Netgear R7000
· R7000 made in Vietna...
· Jaki router kupić? Z...
· [MOD] FreshTomato-MIPS
· [MOD] FreshTomato-ARM
· TL-WDR3500
· [MOD] Tomato by shibby
· problem z USB
· Alternatywa TPlink W...
· DualWAN i 2xPPPoE, F...
· TP-LINK AC7 i WiFi
· Problem z DNS i otwi...
· Router pod łącze 600...
· modem Huawei e3372 j...
· Netgear R7000
· Homebrew na Mac
· ZTE F623 + Linksys W...
· Redirect through VPN
Najciekawsze tematy
· [MOD] Tomato by s... [13721]
· [MOD] FreshTomato... [618]
· Jaki router kupić... [542]
· [MOD] FreshTomato... [344]
· R7000 made in Vie... [23]
· Konfiguracja Ubiq... [10]
· TL-WDR3500 [10]
· Problem z DNS i o... [9]
· Co na iPhone 7 ge... [8]
· Alternatywa TPlin... [7]
· Router pod łącze ... [5]
· problem z USB [1]
· [S] Netgear R7000 [0]
· DualWAN i 2xPPPoE... [0]
· TP-LINK AC7 i WiFi [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
39% [134 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
49% [170 głosów]

Atheros
Atheros
6% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [10 głosów]

Ogółem głosów: 345
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
54.210.61.41
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj temat
OpenVPN - problem z uruchomieniem
Radi
Cześć,
Chciałem poprosić o pomoc.
Korzystałem z Tomato 1.38 MultiWan miniVPN.
Używałem servera PPTP, chciałem zacząć korzystać z połączenia VPN. Wygenerowałem wszystkie klucze.
W konfiguracji OpenVPN zmieniałem ustawienia, konfiguracje.
Ciągle mam jednak problem z uruchomieniem.
W logu mam takie info:
"
Aug 11 21:56:26 unknown daemon.warn openvpn[806]: Could not determine IPv4/IPv6 protocol. Using AF_INET6
Aug 11 21:56:26 unknown daemon.err openvpn[806]: Cannot create TCP socket: Address family not supported by protocol (errno=124)
Aug 11 21:56:26 unknown daemon.notice openvpn[806]: Exiting due to fatal error
Aug 11 21:56:26 unknown daemon.notice openvpn[806]: Closing TUN/TAP interface
Aug 11 21:56:26 unknown daemon.notice openvpn[806]: /sbin/ifconfig tun21 0.0.0.0
Aug 11 21:56:27 unknown user.info kernel: device tap22 entered promiscuous mode
Aug 11 21:56:27 unknown user.info kernel: br0: port 3(tap22) entering forwarding state
Aug 11 21:56:27 unknown daemon.notice openvpn[825]: OpenVPN 2.4.1 mipsel-unknown-linux-gnu [SSL (OpenSSL)] [LZO] [LZ4] [EPOLL] [MH/PKTINFO] [AEAD] built on May 4 2017
Aug 11 21:56:27 unknown daemon.notice openvpn[825]: library versions: OpenSSL 1.0.2k 26 Jan 2017, LZO 2.09
Aug 11 21:56:27 unknown daemon.warn openvpn[828]: NOTE: when bridging your LAN adapter with the TAP adapter, note that the new bridge adapter will often take on its own IP address that is different from what the LAN adapter was previously set to
Aug 11 21:56:27 unknown daemon.notice openvpn[828]: Diffie-Hellman initialized with 1024 bit key
Aug 11 21:56:27 unknown daemon.notice openvpn[828]: Outgoing Control Channel Authentication: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication
Aug 11 21:56:27 unknown daemon.notice openvpn[828]: Incoming Control Channel Authentication: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication
Aug 11 21:56:27 unknown daemon.notice openvpn[828]: TUN/TAP device tap22 opened
Aug 11 21:56:27 unknown daemon.notice openvpn[828]: TUN/TAP TX queue length set to 100
Aug 11 21:56:27 unknown daemon.warn openvpn[828]: Could not determine IPv4/IPv6 protocol. Using AF_INET6
Aug 11 21:56:27 unknown daemon.err openvpn[828]: Cannot create TCP socket: Address family not supported by protocol (errno=124)
Aug 11 21:56:27 unknown daemon.notice openvpn[828]: Exiting due to fatal error
Aug 11 21:56:27 unknown daemon.notice openvpn[828]: Closing TUN/TAP interface
".

Zmieniałem firmware'y, ale na każdym jest to samo.
Czy komuś udało się jakoś z tym poradzić albo w którymś z firmware'ów dziala to poprawnie (router TENDA N60 - 8MB flash)?
Proszę o pomoc.
TENDA N60 - Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-140 K26 Max
 
Steel_Rat
Pokaż jeszcze jak masz skonfigurowany ten vpn.
WRT3200ACN + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
Radi
Próbuję wszystkiego, zawsze jest ten sam kłopot.
Zmieniłem na static key, ale też to samo (dla TLS'a ta sama sytuacja, zmiana z UDP na TCP nic nie daje).
Poniżej screeny konfiguracji i kawałek loga.
Proszę o pomoc.

Połączony z 12 sierpień 2018 10:54:49:
Jeszcze jedna sprawa.
Znalazłem taki post szukając rozwiązania:

https://community.openvpn.net/openvpn/ticket/821?cversion=0&cnum_hist=2#comment:1

Zamiana "proto udp" na "proto udp4".

Wszedłem konsolą na router, w folderze /etc/openvpn/server2 zmieniłem to co podano.
Następnie będąc w /etc/openvpn/server2 odpaliłem komendę " /etc/openvpn/vpnserver2 --config config.ovpn"
Tym razem chyba wystartował, w logu jest info:

"Aug 12 10:48:05 unknown daemon.warn openvpn[26122]: disabling NCP mode (--ncp-disable) because not in P2MP client or server mode
Aug 12 10:48:05 unknown daemon.notice openvpn[26122]: OpenVPN 2.4.1 mipsel-unknown-linux-gnu [SSL (OpenSSL)] [LZO] [LZ4] [EPOLL] [MH/PKTINFO] [AEAD] built on May 4 2017
Aug 12 10:48:05 unknown daemon.notice openvpn[26122]: library versions: OpenSSL 1.0.2k 26 Jan 2017, LZO 2.09
Aug 12 10:48:05 unknown daemon.notice openvpn[26124]: Outgoing Static Key Encryption: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key
Aug 12 10:48:05 unknown daemon.notice openvpn[26124]: Outgoing Static Key Encryption: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication
Aug 12 10:48:05 unknown daemon.notice openvpn[26124]: Incoming Static Key Encryption: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key
Aug 12 10:48:05 unknown daemon.notice openvpn[26124]: Incoming Static Key Encryption: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication
Aug 12 10:48:05 unknown daemon.notice openvpn[26124]: TUN/TAP device tap22 opened
Aug 12 10:48:05 unknown daemon.notice openvpn[26124]: TUN/TAP TX queue length set to 100
Aug 12 10:48:05 unknown daemon.notice openvpn[26124]: Socket Buffers: R=[112640->112640] S=[112640->112640]
Aug 12 10:48:05 unknown daemon.notice openvpn[26124]: UDPv4 link local (bound): [AF_INET][undef]:1195
Aug 12 10:48:05 unknown daemon.notice openvpn[26124]: UDPv4 link remote: [AF_UNSPEC]"

Z automatu nie pójdzie, tylko z "ręki".
Jest jakiś sposób, żeby to naprawić?
Dzięki.

Połączony z 12 sierpień 2018 11:14:17:
Wygląda na to, że należy zmienić protokół na udp4 i będzie działać.
Za każdym jednak razem gdy klikam w GUI na "START NOW" tworzy się folder openvpn z plikami konfiguracyjnymi i kluczami.
Dopiero wtedy mogę z ręki z zmienić "proto udp" na "proto udp4" i uruchomić komendą.
Jak na stałe dać korzystanie z ipv4 zamiast ipv6?
Radi dodał/a następującą plik:
Nie masz uprawnień to pobierania załączników w tym temacie.

Edytowane przez Radi dnia 12-08-2018 11:14
TENDA N60 - Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-140 K26 Max
 
shibby Dziekuje za dotacje
a czemu udp4 skoro w gui masz wybrane TCP?
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
Radi
Tak jak pisałem, zmieniałem upd na upd4 i tcp-server na tcp4-server.
Na chwilę obecną sobie z tym poradziłem.
"nvram show" pokazuje 765 bytes free.
Z powodu minimalnej ilości pamięci klucze muszę wypchnąć do portu usb (włożę jakiś mały czytnik usb z kartą microsd, może pójdzie).
Czy z kluczem ssh też można tak zrobić? Jeśli tak - gdzie dać ściężkę?
Dzięki.
TENDA N60 - Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-140 K26 Max
 
shibby Dziekuje za dotacje
Że co? Na screenie masz wybrane połączenie typu static key więc skąd u ciebie nagle tcp-sever. Mam wrażenie że bladzisz w konfiguracji, czytasz różne opisy na necie i trochę bezmyślnie je wklepujesz do swojej konfiguracji. Co ty w ogóle chcesz uzyskać? Jaki typ tunelu i kto jest klientem
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
Radi
Przepraszam, namieszałem trochę.
Ustawiłem już wszystko. Serwer OpenVPN działa.
Klientami są maszyny Windows i urządzenia z androidem.
Pozostało mi tylko umieszczenie kluczy na zewnętrznej pamięci w porcie USB.
Nie mieszczą się w NVRAMie.
Jak najlepiej to zrobić? Smile Wie ktoś? Smile
TENDA N60 - Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-140 K26 Max
 
khain
Wrzucasz do Custom config tak jak to zrobił kille72 w tym poście (oprócz auth SHA256): https://openlinks...ost_161145
Jeśli używasz static key to dodaj tylko jedną linię:
Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
static /sciezka/do/pliku/secret.key



Asus RT-N16 - Tomato ver. K26USB 1.28.RT-N MIPSR2 130 EN AIO
TP-Link TL-WDR3600 v1.5 - OpenWRT 15.05 with Luci +Microsoft LifeCam VX-3000
TP-Link TL-WDR3600 v1.5 - OpenWRT 15.05 with Luci +Logitech C270
RaspberryPi 2 - OMV Stone Burner 2.0.15 +Creative SB Play +Medion OR24V +DVB-T Media-Tech MT4163 +MP00202AC +3xDS18B20 +HIH-4000-002 +MPXHZ6115A
 
Radi
Bardzo Wam dziękuję.
Już jest ok z kluczami.
Jest jeszcze jedna sprawa.
Aplikacja na Win7 ładnie łączy się z routerem.
Jest tunel, po nim wychodzę na świat, mam dostęp do urządzeń w sieci (domowej).
Taki tunel działa WYŁĄCZNIE przy pierwszym połączeniu.
Jeżeli się rozłączę i połączę na nowo - tunel się zestawia, ale nie mam połączenia z urządzeniami w sieci domowej i nie wychodzę na świat przez ten tunel.
Macie pomysł, co może być tego przyczyną i jak to naprawić?
Dzięki.
TENDA N60 - Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-140 K26 Max
 
khain
Zawsze uruchamiaj openvpn na Windowsie jako administrator.
Sprawdź czy zawsze odpalasz tunel z tym samym konfigiem na Windowsie./
Sprawdź w logach czy dostajesz trasy po ponownym zestawieniu tunelu.
Asus RT-N16 - Tomato ver. K26USB 1.28.RT-N MIPSR2 130 EN AIO
TP-Link TL-WDR3600 v1.5 - OpenWRT 15.05 with Luci +Microsoft LifeCam VX-3000
TP-Link TL-WDR3600 v1.5 - OpenWRT 15.05 with Luci +Logitech C270
RaspberryPi 2 - OMV Stone Burner 2.0.15 +Creative SB Play +Medion OR24V +DVB-T Media-Tech MT4163 +MP00202AC +3xDS18B20 +HIH-4000-002 +MPXHZ6115A
 
Radi
Dzięki, teraz po każdym rozłączeniu i uruchomieniu działa (z przywilejami administratora).
Teraz to samo połączenie chciałbym uzyskać przez telefon (android).
Czy mogę użyć tej samej konfiguracji (plik .ovpn) w androidzie, czy ustawić inaczej ręcznie?
Której aplikacji do tego użyć?
TENDA N60 - Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-140 K26 Max
 
khain
Ja mam tun, więc używam tej aplikacji https://play.goog...&hl=pl
Należy ją skonfigurować ręcznie - nie działa z tap.
Asus RT-N16 - Tomato ver. K26USB 1.28.RT-N MIPSR2 130 EN AIO
TP-Link TL-WDR3600 v1.5 - OpenWRT 15.05 with Luci +Microsoft LifeCam VX-3000
TP-Link TL-WDR3600 v1.5 - OpenWRT 15.05 with Luci +Logitech C270
RaspberryPi 2 - OMV Stone Burner 2.0.15 +Creative SB Play +Medion OR24V +DVB-T Media-Tech MT4163 +MP00202AC +3xDS18B20 +HIH-4000-002 +MPXHZ6115A
 
Radi
OK, dziękuję, spróbuję.
TENDA N60 - Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-140 K26 Max
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 4

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,855
· Najnowszy użytkownik: sachy
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

bigl
19-02-2019 15:30
Oczywiście że jest opcja wyblokowania pojedynczego useda w VPN - w Advanced jest opcja Allow Only These Clients

man1
03-02-2019 20:24
jest jakas opcja by tymczasowo zablokowac jednego z klientow openvpn ? Nie mam jak zrobic revoke dla jego klucza. Nie mam autoryzacji haslem.

mosfit
03-02-2019 19:29
a od czego masz samba lub ftp

man1
03-02-2019 12:40
Smile lubię się bawić w muzeum Grin

sszpila
03-02-2019 08:58
Dokładnie, skrosowane są linie TxD , RxD i pewnie któreś od potwierdzeń. To było jakjeszcze żyły dinozaury kiedy łączyłem ostatni raz komputery portem szeregowym

man1
02-02-2019 19:57
@sszpila - super, bardzo dziekuje Smile zakladam ze to jest cos w rodzaju skretki crossover?

sszpila
02-02-2019 18:43
Null modem

man1
02-02-2019 13:31
jesli chcialbym polaczyc dwa komputery przez rs232 to potrzebuje kabla NULL-MODEM, czy zwyklego ? Tak, wiem, zabawa w muzeum nie zwiazana z trescia serwisu. Ale sobota jest w koncu... Wink

majkel152
27-01-2019 11:39
@Adooni - zdziwił byś się jakie jaja potrafią w bloku się dziać z 2.4 - ba sam nie wierzyłem dopóki nie zbadałem sprawy , 5g jak ręką odjął Grin

Adooni
26-01-2019 19:55
co Wy tak wszyscy o tym 5Ghz - potrzebujecie tranfery ponad 450/600Mbit czy tak jak ja macie w eterze kilkadziesiat sieci 2.4 i slabo wam dziala. Przeciez 5GHz ma nawet gorszy zasieg

tamtosiamto
26-01-2019 11:29

urbek
26-01-2019 07:59
Posiadam WNR3500v1 tomato+optware. Nie narzekam ale chce się przesiąść na coś z 5ghz. Co polecacie ważne abym mogł optware zainstalowac

jurekk
20-01-2019 19:08
np. 2.4 np. Singapur a 5 - np Botswana

bigl
20-01-2019 17:47
Jaką kraj ustawić w R7000 na FreshTomato żeby zasięg sieci był największy? Chodzi mi o tryb dualny (2.4+5GHz)

Steel_Rat
19-01-2019 18:41
I kolejna luka w WIFI https://www.dobre.
..99814.html

qrs
17-01-2019 08:08
stawiam pizzę i piwo https://openlinks.
..d_id=21918
Smile

comviq11
15-01-2019 20:17
https://openlinksy
s.info/forum/viewt
hread.php?thread_i
d=21917

37,644,626 unikalne wizyty