Witam,
Uruchamiam voipa na adslu od gts energis (multimo na łączach tepsy) i chciałem się poradzić "mądrzejszych" czy wybrany przeze mnie sprzęt będzie działał tak jak sobie to poukładałem w głowie.
1. A więc tak, skoro dsl to potrzebny modem (z ethernetem bo net ma iść też na PC)
2. Do podziału router
3. Dalej bramka
Mój wybór:
1. Siemens 4100 bo padł już ten model na forum kiedyś że OK. Do wyboru jeszcze miałbym dlinka jakiegoś ale słyszy się, żę nie chodzą stabilnie.
2. WRT54gl żeby pięknie QoS'a zrobić
3. PAP2 bo można zmodowaćna SPA1001 i obsłużyć 2 linie na jednym telefonie, a kto wie co się sprawdzi praktycznie.
Moje wątpliwości:
a. Czy w ogóle takie zestawienie będzie działać?
b. Jeśli tak to czy QoS będzie działać, bo ponoć ma on być na styku internet - router a tu będzie jeszcze modem... Czy rozwiąże to ustawienie modemu w tryb transparent bridge?
c. I ostatnie czy rozwiązanie na 3 osobne urządzenia nie spowoduje pogorszenia jakości rozmowy? Chodzi mi o to że bramka jest za routerem i dodatkowo modemem?!
Z góry dzięki za każdą pomoc i odpowiedź. Pozdrawiam!
powinno spokojnie działać. Nie wiem co to za modem ale pewnie mozesz to zrobic na 2 sposoby - ustawic w modemie na bridge (jesli ma taka mozliwosc), i wpisac dane w linksysie, lub mormalnie wetknac w port internet i po automatycznym dhcp. Prawde mowiac nie wiem ktore lepsze rozwiazanie - chyba wszystko jedno. Ja mam inna bramke ale to nie ma znaczenia - dajesz w Qos najwyzszy priorytet po MAC-u dla bramki, reszte w QeS-e zostawic na domyslnych ustawieniach (mowie o tomato). Mozesz przydzielic stale IP dla kazdego urzadzenia i powinno to smigac bez problemu.
No i oczywiście przekierowac porty na bramke , ktore uzywa dana siec, przewaznie 5060, 5061.
W tym łancuchu najwazniejszy chyba jest dostawca Voip (jakość ich usług) i jakosc twojego łącza.
Edytowany przez pumek dnia 19-02-2007 13:55
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?