Witam.
Ponieważ coraz częściej dostaje wiadomości w stylu czemu używasz DD-WRT a nie tomato postanowiłem chodź po części odpowiedzieć wam na to pytanie.
Platformą testową są dwa rutery Asusa RT-N18U jedno pasmowy 2.4 Ghz kosztujący ok 300 zł i Tenda W1800R dwu pasmowa 2,4 Ghz oraz 5 Ghz kosztująca ok 180 zł obydwa testy wykonałem na sieci 2.4 Ghz ustawionych na tym samym kanale na defrautowych ustawieniach tylko zmieniona nazwa sieci.
Obydwa rutery w pierwszym teście miały zainstalowany ten sam soft Tomato Shibby Multivan v140 w drugim teście w ruterze Asusa RT-N18U wgrałem najnowszy bulid DD-WRT " 09-19-2017-r33375 " pomiar wykonywany był telefonem Samsung Galaxy S8 plus z zainstalowaną aplikacją " WIFI Analizer " pobrany ze sklepu Google.
Rutery stały w tym samym miejscu obok siebie pierwsze dwa testy były wykonywane w domu w odległości 1 i 10 m od rutera druga odległość przez 2 ściany z cegły trzeci pomiar wykonywany był w otwartej przestrzeni bez przeszkód terenowych w odległości ok 50 m od rutera. Dla uwiarygodnienia testu zdjecia telefonu robiłem drugim telefonem.
Wyniki zamieściłem w zdjęciach poniżej.Ocenę czy opłaca się zmieniać soft i kupować droższy czy tańszy ruter pozostawiam wam.Test dotyczył pomiaru siły sygnału pomiędzy ruterem a telefonem.
Ponieważ nie wszystkie zdjęcia udało mi się wgrać zamieszczam link do ostatniego zdjęcia https://zapodaj.net/595a5b27f83a8.jpg...8.jpg.html
djwujek załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
Edytowany przez djwujek dnia 23-09-2017 16:59
---- SIEĆ 1 -----
1.Modem Vectra 600/60 Mbps
2. Edgerouter X - Dom
3. Edgerouter X - Goście
4. Edgeswitch 24 Lite
5. Asus RT-N 12 d1 DD WRT 43012 - Goście
6. Nas QNAP TS-228A + 1 x 4TB
6. UPS 510W
------ SIEĆ 2 -------
1.Modem Livebox 3.0
|