Witam,
zacznę od tego, że nie chodzi o prędkość downloadu jako takiego!
tylko komfort pracy, szybkość otwierania stron
to internet firmowy
Niestety Oragne nie pozwala podłączyć się bezpośrednio do media convertera i wchrzania się z jakimś swoim Zyxelem do którego nie mam admina więc musi być tak, że to brama
- Internet to Biznes pakiet po światłowodzie ze stałym IP 300 Mbit down / 30 Mbit up
- Zyxel VMG8324-b10A jako brama ze stałym publicznym IP
- WNR3500L v2 ma też własny publiczny adres IP i ma wgrane Tomato by Shibby
- Nasz router wyciąga "tylko" 120 MBit, ale to WYSTARCZY i tak trzeba będzie ograniczyć pracownikom
- W sieci jest podłączone 50 urządzeń ale maksymalnie 25 jednocześnie aktywnych w szczycie
Speedtest.net ZAWSZE pokazuje, że internet działa super....
Jednak komfort pracy wyraźnie spadł wobec tego co było poprzednio
Jak pracuje jednocześnie dużo komputerów to strasznie muli... wszyscy narzekają....
Poza godzinami pracy jak działa tylko jeden komputer to jest bajecznie.
------------------------------------
Zapewne za słaby router ten Netgear, ale chcę być absolutnie pewien.... bo może coś innego przeoczyłem... czy jeśli zmienimy router to będzie działać jak powinno? Na jaki router wymienić? To ma być jak najtaniej i ma na nim działać Tomato
------------------------------------
Dotychczas było tak:
DSL 10Mbit od orange ze stałym IP - jakiś Speedtouch od Orange jako brama + WNR3500L v2 ze stałym IP
W sieci 50 urządzeń z czego maksymalnie 25 aktywnych w szczycie
Prędkość do pracy w internecie i komfort pracy był dużo lepszy.
Problemem była praca zdalna - upload 512 kbit na kilka osób to była tragedia!
No i na wideokonferencje, które chciał robić szef to też za mało....
Te 120 Mb/s to Max tego routera bez aktywnego fastnatu. Pewnie obciążenie tego routera wynosi 100% dlatego inne usługi mulą. Proponuję zakup np. RT-N18U.
Tomato wyświetla mi CPU Load i tam jest od 0.05 do 0.30, natomiast wolna pamięć to ponad 80%
Nikt też nic nie pobiera, przeciętny download to 100 KB/s przeciętny upload to 9 KB/s
speedtest.net pokazuje, że jest wszystko ok
Problem pojawia się, gdy w sieci pracuje jednocześnie dużo komputerów. Otwieranie i przeglądanie stron wtedy wydłuża się bardzo. Natomiast zwykła prędkość pobierania / wysyłania pozostaje bez zmian.
Jak pisałem na DSLu 10 Mbit / 512 Kbit było wszystko tak samo natomiast komfort przeglądania stron był większy.
Zanim kupimy drugi router chcę być absolutnie pewien, że nic innego nie przeoczyłem. Bo może przyczyną jest coś zupełnie innego.
Ja tam bym dalej stawiał, że router nie wyrabia. Możesz spróbować obniżyć mu szybkość na wanie do tych 10 Mb/s i zobaczyć czy się nie polepszy komfort pracy.
Jest jeszcze jedna możliwość aktywować właśnie fastnat pod Tomato (o ile się da), lub powrót do OFW.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?