Mam taki przypadek :-) .... sory ale nie zaobserwowałem go wcześniej bo nigdy nie korzystałem z tak długiego połączenia wifi. Mam teraz na stałe ustanowione połączenie wifi między routerem a mini PC ( Orange Pi lite ) który sluży jako radio internetowe. Co jakiś czas łącze się z wyżej wymienionym z innego komputera w sieci Lan przez SSH / VNC dla aktualizacji itp...i jest OK tzn przez około jeden dzień. Po upływie około 24h już niestety nie mogę się połączyć po ssh / i do servera vnc ..a o dziwo radio internetowe działa OK na OrangePi :-) -- i jak widzę w ustawieniach Tomato : Device List mini komputer ( eth1) jest wyświetlany i połączony ? ...czy to ma związek z funkcją : lease ? ...dzierżawy bo jak wyłączę i włącze ponownie sieć to wszystko wraca do normy ...a wlaśnie w opcji : lease jest pokazywany zmniejszający się czas : 0 days , 23:45:45 itp .... czy to jest czas utraty połączenia ? ...a jeśli tak to gdzie to przedłużyć lub wyłączyć ? ...a może to inny błąd .... konfiguracja połączenia / typ szyfrowania / ustawienia wifi na OrangePi-Lite ? ... opcji może być dużo ...
Połączony z 14 maj 2017 21:32:51:
Chyba będę musiał ustawić statyczny adres IP dla orange IP.. mam nadzieję że to pomoże :-)
Edytowany przez kobrawerde dnia 14-05-2017 21:32
Netgear R7000 - FreshTomato Firmware 2023.5 K26ARM USB AIO-64K
Proxmox VE: (Topton X6C) Intel N100, 32GB RAM, 2x2TB SSD / NVMe
VM NAS: Xpenology SA6400 (TCRP: tinycore-redpill.v1.0.1.0.m-shell)
VM VPS: Debian-12.5.0-xfce , Kodi , Jellyfin
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite
|