16 Styczeń 2018 08:39:22
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· [MOD] Tomato by kille72
· Szybki i stabilny ru...
· Netgear R7000 (lepsz...
· Asus RT-AC68U
· Tomato - odblokowani...
· jaki sprzęt do domu ...
· [S] Miktrotik Route...
· router do bezprzewod...
· Tomato V140 Shibby K...
· połączenie z drugim ...
· plex na Tomato ARM
· Strona www
· Blokowanie reklam AD...
· Pomoc w wyborze rout...
· Asus RT-N12 D1
· [S] Asus RT-AC87U i ...
· Jak odseparować kame...
· (długie) serwer HTTP...
· VPN - TUN
· Netgear R6400 - tańs...
Najciekawsze tematy
· [MOD] Tomato by k... [1037]
· Asus RT-AC68U [258]
· Netgear R7000 (le... [233]
· Netgear R6400 - t... [101]
· VPN - TUN [62]
· plex na Tomato ARM [30]
· (długie) serwer H... [19]
· Tomato - odblokow... [15]
· połączenie z drug... [9]
· Pomoc w wyborze r... [6]
· [S] Asus RT-AC87U... [5]
· Tomato V140 Shibb... [4]
· Szybki i stabilny... [3]
· Blokowanie reklam... [3]
· Jak odseparować k... [2]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
41% [130 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
48% [153 głosów]

Atheros
Atheros
6% [19 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
0% [1 głos]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [3 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [8 głosów]

Ogółem głosów: 318
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
54.234.190.237
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj temat
VLAN - nie mogę przypisać interfejsu do
wojcieh
Cześć,

Chciałem skonfigurować lacp podążając za instrukcjami Shibbiego z wątku https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=21132. Niestety poległem na pierwszym kroku. Otóż dodałem dwa vlany i przypisałem interfejs 3 i 4 do odpowiednich vlanów. Po restarcie nic nie jest przypisane do nowych vlanów a interfejsy są wciąż przypisane do LAN (br0).

Co robię źle i czy w jakiś sposób mogę przejrzeć logi aby zobaczyć co się dzieje?
 
https://wojcieh.net
mosfit Dziekuje za dotacje
Na jakim routerze i jaka ver. tomato ?
==================================
Ubiquiti NanoBridge M5
AP- Linksys WRT1900ACS v2
AP- MikroTik 951Ui-2HnD
AP- Asus RT-N10+ OpenWrt/LEDE - r3794 by Obsy
NAS- DiskStation 3615xs v.6.1.4 XPEnology
 
wojcieh
Z pingów wnoszę, że router restartuje się dwa razy.

Oto jak wygląda konfiguracja na chwilę obecną.

i.imgur.com/eUVBtUS.jpg

Połączony z 20 kwiecień 2017 16:32:48:
Asus AC3200 Tomato 1.28.
Edytowane przez wojcieh dnia 20-04-2017 16:32
 
https://wojcieh.net
mosfit Dziekuje za dotacje
Wypnij (odznacz) porty 3 i 4 z VLAN 1
==================================
Ubiquiti NanoBridge M5
AP- Linksys WRT1900ACS v2
AP- MikroTik 951Ui-2HnD
AP- Asus RT-N10+ OpenWrt/LEDE - r3794 by Obsy
NAS- DiskStation 3615xs v.6.1.4 XPEnology
 
wojcieh
mosfit napisał(a):

Wypnij (odznacz) porty 3 i 4 z VLAN 1


Dokładnie tak robię. Możesz zobaczyc na steps recorder.
wojcieh dodał/a następującą plik:
Nie masz uprawnień to pobierania załączników w tym temacie.
 
https://wojcieh.net
mosfit Dziekuje za dotacje
na jakiej ver. tomato . Zakładka About
==================================
Ubiquiti NanoBridge M5
AP- Linksys WRT1900ACS v2
AP- MikroTik 951Ui-2HnD
AP- Asus RT-N10+ OpenWrt/LEDE - r3794 by Obsy
NAS- DiskStation 3615xs v.6.1.4 XPEnology
 
wojcieh
Tomato Firmware 1.28.0000 -138 K26ARM USB AIO-64K
 
https://wojcieh.net
mosfit Dziekuje za dotacje
Spróbuj tak , skasuj vlan3 i vlan4 . zapisz / reboot . I zacznij od nowa , najpierw wypnij porty z vlan1 a dopiero później przypisz vlan3 do port3 i vlan4 do port4 . Save i reboot
==================================
Ubiquiti NanoBridge M5
AP- Linksys WRT1900ACS v2
AP- MikroTik 951Ui-2HnD
AP- Asus RT-N10+ OpenWrt/LEDE - r3794 by Obsy
NAS- DiskStation 3615xs v.6.1.4 XPEnology
 
wojcieh
Wywaliłem vlan 3 i 4 + restart. Po restarcie wypinam port 3 i port 4 z vlan 1. Po restarcie wciąż wpięte do vlan 1. Co jest kurde?
 
https://wojcieh.net
pedro
v138 ma przecież skopane vlany? Użyj ostatniego forka @kille72
https://openlinks...d_id=20829
Huawei E3372s-153 non-hilink + 2x15dBi MIMO + RBM5
Asus RT-N18U @1200,666 + tomato-RT-N18U-ARM--2017.3.betaxxx--AIO-64K-NOSMP
Moja orka nad Tomato - repozytorium. Szukasz changelog'a? to przeglądnij commity - tam jest wszystko.
Testowe buildy do arm'a
 
wojcieh
Ok zainstalowałem wersję kille72. Vlany działają ale chyba jest bug.

Otóż w GUI mam zaznaczone odwrócenie kolejności interfejsów tak aby zgadzało się z rzeczywistością. Po zmianie vlanów nie mogę dostać się do routera. Pomaga przepięcie do innego portu.
 
https://wojcieh.net
Adooni
sry ale do konca nie rozumeim jaka masz konfiguracje sieci.

ustawiasz "Link Aggregation" pomiedzy routerem (2xLAN) a serwerem (2xLAN) czy np pomiedzy roterem a PC? Jak PC to czy masz 2 karty sieciowe i je spiete tez w PC.

Zakladam ze robisz to na PC z jednej karty sieciowej wiec przepiecie do innego portu pomaga bo wtedy nie korzystasz z "Link Aggregation"
UPC 250Mb/s + CISCO EPC3212 & PLAY LTE + Huawei E3372s-153 Non-Hilink - Failover
Asus RT-AC56U @1200/800 | Tomato-RT-AC56U-RT-AC56U-ARM--140-MultiWAN-AIO-64K | USB HDD Samsung HXMU050DA/G2 500GB
HPE MicroServer gen8 G1610T (819185-421) WIP
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus WL-500W | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-132-BT-VPN
Asus RT-N12 | Tomato-K26-1.28.RT-MIPSR2-132-MiniIPv6
Asus RT-N16 | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-132-AIO + Huawei E3372s-153 non-hilink + PLAY LTE
 
wojcieh
Już tłumaczę dokładnie.


Standardowy układ
Port Fizyczny 1 Port Fizyczny 2 Port Fizyczny 3 Port Fizyczny 4
Tomato Port 4 Tomato Port 3 Tomato Port 2 Tomato Port 1

Po odłączeniu portów fizycznych 3 i 4 w Tomato urządzenia podłączone do fizycznych portów 1 i 2 tracą komunikację.

Zamienione porty w GUI
Port Fizyczny 1 Port Fizyczny 2 Port Fizyczny 3 Port Fizyczny 4
Tomato Port 1 Tomato Port 2 Tomato Port 3 Tomato Port 4

Po odłączeniu portów fizycznych 3 i 4 w Tomato urządzenia podłączone do fizycznych portów 3 i 4 tracą komunikację.

I teraz jak mam zamienione porty w GUI i odłączam port 3 i 4 w Tomato to wciąż tracę połączenie na fizycznych portach 1 i 2.
 
https://wojcieh.net
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 4

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,658
· Najnowszy użytkownik: stanislavus
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

overflow2
15-01-2018 08:30
Napisz pytanie po polsku to może ktoś odpowie.

pedro
14-01-2018 22:23
@Nik3N czy jaki ci tam: sam umarłeś

mosfit
14-01-2018 21:23
sprecyzuj pytanie

servee
14-01-2018 18:29
Jak to umarło? Bez przesady... To, że się zarejestrowałeś nie spowoduje wysadzenia forum... Jakoś to przetrzymamy. Shock

Nik3N
14-01-2018 18:09
smutek nikogo nie ma na forum , forum umarło

Nik3N
13-01-2018 13:00

Nik3N
12-01-2018 21:20
help https://openlinksy
s.info/forum/viewt
hread.php?thread_i
d=21533

mosfit
09-01-2018 11:05

PixelPL
06-01-2018 16:38

mosfit
04-01-2018 23:54
Nie ma tego złego .... https://www.theve.
..date?osm=1

RaTaJ
04-01-2018 00:09
Szczęśliwego Nowego Roku 2018. Niestety są złe zapowiedzi https://www.dobre.
..85199.html

mosfit
02-01-2018 10:50
poczytaj sobie to : https://openlinks...ws
tart=180

PanRatio
01-01-2018 22:38
Czy Tomato by kille72 naprawia błąd niewczytywania się stron na LTE E3372 Hilink?

lulo
24-12-2017 13:12
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku 2018 dla wszystkich czytelników oraz administracji tego portalu Smile

lulo
18-12-2017 17:30
@RaTaJ - wygląda nieźle w swojej klasie - widać jakiś postęp - będzie hitem w wyrobach chińskich w przyszłym roku - mam na myśli tanie laptopy Smile

kille72
18-12-2017 14:12
Wersja 2017.3 ARM jest gotowa do pobrania https://openlinks.
..d_id=20829

joks
16-12-2017 09:44
nowa cena 90 zl !!

34,561,362 unikalne wizyty