Flash routera Asus RT-N18U nie jest trudnym procesem. Sprowadza sie skopiowania firmware do urzadzenia w kilku krokach a nastepnie jego restarcie. Czas jaki potrzebny jest do jego ukonczenia nie powinien zajac wiecej niz 20 minut. Tekst powstal w oparciu o poradnik https://byndthwll.com/2016/05/01/how-...s-rt-n18u/, z pomoca ktorego z powodzeniem wykonalem proces flashowania urzadzenia.
1. Wlacz klienta TFPT w systemie Windows.
Cytat
Panel Sterowania > Programy i funkcje > Wlacz lub wylacz funkcje systemu Windows.
W nowo otwartym okienku na liscie nalezy znalezc opcje Klient TFTP i wlaczyc ja.
2. Ustaw statyczny adres IP swojego komputera.
Cytat
Panel Sterowania > Centrum sieci i udostepniania > Zmien ustawienia karty sieciowej.
We wlasciwosciach polaczenia, w zakladce 'siec' nalezy znalezc 'Protokol internetowy w wersji 4 (TCP/IPv4)' i otworzyc jego wlasciwosci, nastepnie podac ponize wartosci.
Adres IP: 192.168.1.1
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyslna: 192.168.1.1
Opcja 'Sprawdz przy zakonczeniu poprawnosc ustawien' powinna byc aktywna (jak na ponizszym obrazku). Po zaakceptowaniu tych ustawien system wyswietli okno diagnostyczne. Mozna je zignorowac i zamknac.
3. Pobierz najnowszy firmware do urzadzenia.
Cytat
Najnowsza wersje mozna znalezc na stronie http://tomato.groov.pl/download/K26ARM/. Sugeruje pobrac wersje "All in one". Paczka bedzie nazywac sie np. tomato-RT-N18U-ARM--132-AIO-64K.zip. Dobrym pomyslem jest zmiana nazwy pobranej paczki tak aby byla ona latwa do przepisania w pozniejszym etapie instalacji firmware np. na "tomato.trx".
4. Wprowadz router w tryb recovery.
Cytat
Jesli router jest wlaczony nalezy go wylaczyc. Kolejnym krokiem jest wcisniecie i przytrzymanie przycisku RESET na tylnym panelu routera, a nastepnie wlaczenie urzadzenia przyciskiem POWER. Przycisk RESET nalezy trzymac tak dlugo az dioda 'power' zaswieci sie, a nastepnie zacznie powoli migac.
W celu sprawdzenia czy urzadzenie przeszlo w stan recovery mozna je spingowac.
ping -t 192.168.1.1
Czas odpowiedzi powinien wynosic 100 ms. Oznacza to, ze router znajduje sie w trybie recovery.
5. Skopiuj firmware z komputera do routera.
Cytat
W folderze, w ktorym zapisany jest plik firmware trzymajac Shift nalezy kliknac PPM i wybrac opcje 'Otworz okno polecen tutaj', a nastepnie uzyc komendy "tftp -i 192.168.1.1 put nazwa_pliku.trx".
tftp -i 192.168.1.1 put tomato.trx
Proces kopiowania pliku z firmware zajmie troche czasu, podczas ktorego diody na routerze nie beda sie swiecic. Nalezy cierpliwie czekac na jego zakonczenie, ktore potwierdzone zostanie stosowna informacja w oknie polecen (jak na obrazku ponizej).
6. Sprawdz czy proces kopiowania zakonczyl sie pomyslnie.
Cytat
Jesli po ponownym spingowaniu urzadzenia pojawi sie komunikat "Destination host unreachable" oznacza to, ze wszystko przebieglo pomyslnie.
7. Przywroc dynamiczny adres IP dla swojego komputera.
8. Wylacz router i wlacz go z powrotem. Dioda 'power' zapali sie po chwili. Teraz urzadzenie uruchamia sie po raz pierwszy. Gdy ten proces zakoczy sie zapali sie ikona Wi-Fi. Zajmie to okolo 5 minut.
Nie wiem czy kolejny krok jest potrzebny mimo wszystko ja go wykonalem.
9. Nie mozna jeszcze polaczyc sie z panelem administracyjnym urzadzenia. Wylacz router, wcisnij przycisk WPS na tylnym panelu i trzymajac go wlacz urzadzenie z powrotem. Dioda 'power' zacznie szybko migac. Po 30 sekundach od tego momentu pusc przycisk WPS. Po okolo 2 minutach zaswieci sie dioda Wi-Fi.
W tym momencie router powinien juz sie uruchamiac. Rozruch zajmuje okolo 2 minuty.
Mozesz zalogowac sie do panelu administracyjnego routera laczac sie z nim za posrednictwem przegladarki internetowej pod adresem 192.168.1.1
user: admin
pass: admin.
Edytowany przez kille72 dnia 04-03-2017 23:38
bardzo fajny poradnik ale @kille72 zmień może mu tytuł oczywiście jeżeli autor sie zgodzi bo jakby nie bylo kawał dobrej roboty odwalił.
Ja bym to nazwał "Ja odratować RT-N18U bez uzycia kabla serwisowego"
Lub "Jak odratować RT-N18U za pomocą protokołu TFTP"
Bo obecnie to można z gui OFW Asusy flashować i taki tytuł moze wprowadzać w błąd nowych użytkowników.
Gdyby tak zmienił ten tytuł to proszę o skasowanie mojego posta jak bezprzedmiotowego wtedy już
proponuję przez tftp ładować max v132 mi za cholerę nie chciał przyjąć wersji 138 po restarcie dioda migała 20 min , a po załadowaniu 132 poszło podręcznikowo
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?