24 Październik 2017 05:51:59
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Asus RT-N18U ,DD-WRT...
· Asus RT-AC1200G+ bar...
· FON2100A
· OpenVPN klient na si...
· Urwana antena
· Multiroom N z wykorz...
· Konfiguracja Asusa R...
· pytanie o vlany w ac68
· DD-WRT Schedule Wi-F...
· [MOD] Tomato by shibby
· [Artykuł] Jakie toma...
· jaki router
· Asus RT-AC1200G+
· [TURTORIAL] Konfigur...
· RT-N66U + E3372h (od...
· Asus RT-AC3200 - rou...
· [MOD] Tomato by kille72
· Netgear WNR3500L v2 ...
· [S] Linksys EA8500
· Domowy serwer NAS - ...
Najciekawsze tematy
· [MOD] Tomato by s... [13571]
· Multiroom N z wyk... [885]
· [MOD] Tomato by k... [735]
· [Artykuł] Jakie t... [595]
· RT-N18U - ARM z j... [244]
· [TURTORIAL] Konfi... [141]
· Asus RT-AC3200 - ... [97]
· Asus RT-AC1200G+ [70]
· Asus RT-N18U ,DD-... [22]
· Domowy serwer NAS... [9]
· FON2100A [8]
· jaki router [8]
· RT-N66U + E3372h ... [4]
· pytanie o vlany w... [3]
· DD-WRT Schedule W... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
41% [125 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
48% [148 głosów]

Atheros
Atheros
6% [19 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
0% [1 głos]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [3 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [8 głosów]

Ogółem głosów: 308
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
23.20.86.177
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj temat
Asus RT-N66U Migająca dioda Power
Tibo
Pewnego dnia wróciłem do mieszkania i zastałem mój router z migającą diodą Power. Próbowałem przy użyciu Firmware Restoration oraz ASUSTeK - CFE miniWeb Server wgrać soft raz jeszcze, jednak nic to nie dało. Router po jego wgraniu zachowuje się cały czas tak samo, odpowiada na pingi tylko w trybie "recovery mode". Jest ktoś w stanie pomóc mi rozwiązać ten problem?
 
mosfit Dziekuje za dotacje
A co miałeś wgrane i co próbujesz wgrać
===============================================
Asus RT-AC3200 Tomato 1.28 -2017.3b7-kille72
Asus RT-N18 Asus WRT
Linksys WRT1900ACSv2 LuCI Lede Reboot SNAPSHOT r5113
Cisco SLM2008
NAS DiskStation 3615xs 6.1.3 / XPEnology
 
Tibo
Wcześnie miałem soft od Asusa, ale nie pamiętam jaka wersja. Próbowałem natomiast wgrać ściągnięty ze strony producenta ASUS RT-N66U Firmware 3.0.0.4.380.3831 .
 
mosfit Dziekuje za dotacje
Spróbuj tak . Wyłącz go , wciśnij WPS i trzymaj , włącz zasilanie , po 20 sec. puść WPS , i zobacz czy wstanie jak nie to spróbuj wgrać jakąś starszą wersje przez Firmware Restoration np.3.0.0.4.376.3861 .
===============================================
Asus RT-AC3200 Tomato 1.28 -2017.3b7-kille72
Asus RT-N18 Asus WRT
Linksys WRT1900ACSv2 LuCI Lede Reboot SNAPSHOT r5113
Cisco SLM2008
NAS DiskStation 3615xs 6.1.3 / XPEnology
 
Tibo
Niestety wciąż nie może wstać. Wgranie starszej wersji oprogramowania również nie pomogło (3.0.0.4.378.9235).
 
mosfit Dziekuje za dotacje
Podejrzewam usterkę Flasha. Jak jest na gwarancji to oddaj, jak nie to zonk. Ja nie mam więcej pomysłów.
===============================================
Asus RT-AC3200 Tomato 1.28 -2017.3b7-kille72
Asus RT-N18 Asus WRT
Linksys WRT1900ACSv2 LuCI Lede Reboot SNAPSHOT r5113
Cisco SLM2008
NAS DiskStation 3615xs 6.1.3 / XPEnology
 
Tibo
Niestety gwarancji już nie ma. Może ktoś inny ma jeszcze pomysł jak podejść do tematu?
 
djwujek
Czy tryb cfe uruchamia ci się na ruterze próbowałeś przez niego załadować soft ?
1.Modem Vectra ( CISCO EPC3928 ) 150/15
2. Edgerouter X Frimware 1.9.7
3. ASUS RT-N18U DD-WRT v 3.0
4. 2 x Asus RT-N12 D1 - Tomato v140
5. Synology DS215j + 4TB + 500 GB

Masz uwalony ruter błędnym wgraniem firmware - pomogę SmileWink
 
Tibo
djwujek napisał(a):

Czy tryb cfe uruchamia ci się na ruterze próbowałeś przez niego załadować soft ?


Tak, tryb recovery działa , zarówno przy użyciu Firmware Restoration oraz ASUSTeK - CFE miniWeb Server ale wgranie innego firmware nic nie zmienia.
O dziwo dzisiaj przy pierwszym uruchomieniu router "stanął" i działał do momentu wykonania reboot, teraz jest tak jak przedtem czyli migająca dioda Power.
 
Adooni
ja mialem ostatnio cos takiego samego na RT-N16 i tez na oryginalnym sofcie ASUSa pomoglo wgranie tomato v116 przez tftp i dopiero potem wgranie softu v132
http://tomato.gro...s/tftp.exe
UPC 250Mb/s + CISCO EPC3212 & PLAY LTE + Huawei E3372s-153 Non-Hilink - Failover
Asus RT-AC56U @1200/800 | Tomato-RT-AC56U-RT-AC56U-ARM--140-MultiWAN-AIO-64K | USB HDD Samsung HXMU050DA/G2 500GB
HPE MicroServer gen8 G1610T (819185-421) WIP
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus WL-500W | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-132-BT-VPN
Asus RT-N12 | Tomato-K26-1.28.RT-MIPSR2-132-MiniIPv6
Asus RT-N16 | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-132-AIO + Huawei E3372s-153 non-hilink + PLAY LTE
 
Tibo
Adooni napisał(a):

ja mialem ostatnio cos takiego samego na RT-N16 i tez na oryginalnym sofcie ASUSa pomoglo wgranie tomato v116 przez tftp i dopiero potem wgranie softu v132
http://tomato.gro...s/tftp.exe


Niestety to nie rozwiązało mojego problemu.
Dzisiaj 3-4 razy pod rząd "wstał" bez problemu, a potem znowu migająca dioda i powrót do punktu wyjścia. Jakieś inne propozycje co może być przyczyną takiego zachowania?
 
tamtosiamto Dziekuje za dotacje
30/30/30 ..?
nic nie mam
 
http://www.youtube.com/watch?v=k_Qqct7pTiE
majkel152 Dziekuje za dotacje
nvram nie zapchany ?
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
główny router: asus n66 , linksys ea6200 nvram 64KB mod @ddwrt ap (ac867+ n300) vlan vap
ftth 250/40 @dasan h665 -wan1 N66,Lte play @ zte mf821 backup wan2
Netgear gs724ts(24gbit + 4 gbic) kilka vlanów, netgear gs108e
buffalo wzr-1750dhp@tomato still work in progress
test : hp t610plus + intel pro1000 pt 2Ge @opnsense : suricata ids , squid, ipsec l2tp server - 18W idlle
hypervisor: i5 3470S , 8GB, msi h61mu-e35 , boot ssd toshiba xg3 256GB nvme pcie 3.0 x4, 3x intel dualport ( 2x pcie + pci) pico psu 120w - 32W idlle /80W max/avg 30-45W @proxmox
 
Adooni
bardzo dziwne jest to ze czasami wstaje. Moze zasilacz - masz jakis inny zeby podlaczyc. Tylko sprawdz napiecie bo rozne modele mialy rozne i spalisz router jak podlaczysz za duze.
UPC 250Mb/s + CISCO EPC3212 & PLAY LTE + Huawei E3372s-153 Non-Hilink - Failover
Asus RT-AC56U @1200/800 | Tomato-RT-AC56U-RT-AC56U-ARM--140-MultiWAN-AIO-64K | USB HDD Samsung HXMU050DA/G2 500GB
HPE MicroServer gen8 G1610T (819185-421) WIP
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus WL-500W | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-132-BT-VPN
Asus RT-N12 | Tomato-K26-1.28.RT-MIPSR2-132-MiniIPv6
Asus RT-N16 | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-132-AIO + Huawei E3372s-153 non-hilink + PLAY LTE
 
Tibo


Reset 30/30/30 nic nie zmienił.

majkel152 napisał(a):

nvram nie zapchany ?


Był czyszczony przez ASUSTeK - CFE miniWeb Server.

Adooni napisał(a):

bardzo dziwne jest to ze czasami wstaje. Moze zasilacz - masz jakis inny zeby podlaczyc. Tylko sprawdz napiecie bo rozne modele mialy rozne i spalisz router jak podlaczysz za duze.


Niestety nie mam innego zasilacza, ale ten po podłączeniu ma diodę, która cały czas się świeci. Z drugiej strony jeśli działa poprawnie za każdym razem "recovery mode" to wciąż można podejrzewać zasilacz?
 
Adooni
"recovery mode" moze pobierać mniej "pradu" gdyz nie laduja sie rozne moduły np wi-fi itp.

kurde jednak mi cos nie pasuje bo ja mialem dokladnie taki przypadek jak Ty ale na RT-N16 ostatnio (kumple powiedzal ze co kilka h sie mu wieszal router i po uzyciu FR caly czas dioda migala i zadnego softu nie przyjmowal) i u mnie wgranie przez tftp pomoglo. Jestes pewien ze po wgraniu softu za pomoca tftp napisalo succesfull? i czy odczekałeś przynajmniej 10min zanim zresetowales router?
U mnie np musialem wgrywanie odpalic od razu po włączeniu routerka i v116 najmniejszy plik inaczej sie nie wgralo. Raz nawet mialem sucessul ale nie poczekalem kilkunastu min i cały czas dioda migała.
UPC 250Mb/s + CISCO EPC3212 & PLAY LTE + Huawei E3372s-153 Non-Hilink - Failover
Asus RT-AC56U @1200/800 | Tomato-RT-AC56U-RT-AC56U-ARM--140-MultiWAN-AIO-64K | USB HDD Samsung HXMU050DA/G2 500GB
HPE MicroServer gen8 G1610T (819185-421) WIP
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus WL-500W | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-132-BT-VPN
Asus RT-N12 | Tomato-K26-1.28.RT-MIPSR2-132-MiniIPv6
Asus RT-N16 | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-132-AIO + Huawei E3372s-153 non-hilink + PLAY LTE
 
Tibo
Adooni napisał(a):

"recovery mode" moze pobierać mniej "pradu" gdyz nie laduja sie rozne moduły np wi-fi itp.

kurde jednak mi cos nie pasuje bo ja mialem dokladnie taki przypadek jak Ty ale na RT-N16 ostatnio (kumple powiedzal ze co kilka h sie mu wieszal router i po uzyciu FR caly czas dioda migala i zadnego softu nie przyjmowal) i u mnie wgranie przez tftp pomoglo. Jestes pewien ze po wgraniu softu za pomoca tftp napisalo succesfull? i czy odczekałeś przynajmniej 10min zanim zresetowales router?
U mnie np musialem wgrywanie odpalic od razu po włączeniu routerka i v116 najmniejszy plik inaczej sie nie wgralo. Raz nawet mialem sucessul ale nie poczekalem kilkunastu min i cały czas dioda migała.


Po wgraniu przez tftp zapaliła się zielona lampka w programie, zostawiłem router na około 20min i wciąż nic, oczywiście wgrywałem v116, tak jak napisałeś. Ze względu na to, że nie mam jak sprawdzić zasilacza, zaniosłem router + zasilacz dzisiaj do serwisu. Jutro - pojutrze mają dzwonić, ciekawe co powiedzą Smile

Połączony z 24 styczeń 2017 19:00:00:
Trwało to trochę dłużej niż przypuszczałem ale mam router z powrotem. Wg serwisu zasilacz jest w porządku, po otwarciu go również wszystko jest ok, mimo to router wciąż działa niestabilnie (raz na xxx razy wstaje). Podobno to wina procesora, który powinien być wymieniony, a następnie ponownie skalibrowany. Szczerze mówiąc to już sam nie wiem co o tym myśleć i z tego co zdążyłem się zorientować to ASUS nie prowadzi napraw pogwarancyjnych (tak mi odpisali na wiadomość email). Czy to oznacza, że router jest do wymiany? Czy jest jeszcze jakaś możliwość próby odratowania go?
Edytowane przez Tibo dnia 24-01-2017 19:00
 
majkel152 Dziekuje za dotacje
kup kabel usb serial 3.3v i podepnij się pod konsolę, będziesz wiedział co się dzieje po włączeniu zasilania - majątku nie kosztuje a nauczysz się czegoś,ja obstawiam za dużo zmiennych w nvram i dlatego nie wstaje, pousuwać ręcznie zmienne i powinien działać
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
główny router: asus n66 , linksys ea6200 nvram 64KB mod @ddwrt ap (ac867+ n300) vlan vap
ftth 250/40 @dasan h665 -wan1 N66,Lte play @ zte mf821 backup wan2
Netgear gs724ts(24gbit + 4 gbic) kilka vlanów, netgear gs108e
buffalo wzr-1750dhp@tomato still work in progress
test : hp t610plus + intel pro1000 pt 2Ge @opnsense : suricata ids , squid, ipsec l2tp server - 18W idlle
hypervisor: i5 3470S , 8GB, msi h61mu-e35 , boot ssd toshiba xg3 256GB nvme pcie 3.0 x4, 3x intel dualport ( 2x pcie + pci) pico psu 120w - 32W idlle /80W max/avg 30-45W @proxmox
 
Tibo
Po podpięciu się pod konsolę, widać poniższe komunikaty. Dodatkowo router nie reaguje na żadne komendy. Przycisk reset nie jest wciśnięty.

Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
Decompressing...done
tmp_ret= 0


CFE version 5.100.127 based on BBP 1.0.37 for BCM947XX (32bit,SP,LE)
Build Date: 五 12月  9 10:10:49 CST 2011 (boyau@localhost.localdomain)
Copyright (C) 2000-2008 Broadcom Corporation.

Init Arena
Init Devs.
Boot partition size = 262144(0x40000)
et0: Broadcom BCM47XX 10/100/1000 Mbps Ethernet Controller 5.100.127
CPU type 0x19749: 600MHz
Tot mem: 131072 KBytes

CFE mem:    0x80700000 - 0x8079D320 (643872)
Data:       0x807330F0 - 0x807363B0 (12992)
BSS:        0x807363B0 - 0x80737320 (3952)
Heap:       0x80737320 - 0x8079B320 (409600)
Stack:      0x8079B320 - 0x8079D320 (8192)
Text:       0x80700000 - 0x807330E8 (209128)

Device eth0:  hwaddr 10-xxxx, ipaddr 192.168.1.1, mask 255.255.255.0
        gateway not set, nameserver not set
Null Rescue Flag.
Wait until reset button released...





Natomiast kiedy uruchamiam go w trybie recover:

Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
Decompressing...done
tmp_ret= 0


CFE version 5.100.127 based on BBP 1.0.37 for BCM947XX (32bit,SP,LE)
Build Date: 五 12月  9 10:10:49 CST 2011 (boyau@localhost.localdomain)
Copyright (C) 2000-2008 Broadcom Corporation.

Init Arena
Init Devs.
Boot partition size = 262144(0x40000)
et0: Broadcom BCM47XX 10/100/1000 Mbps Ethernet Controller 5.100.127
CPU type 0x19749: 600MHz
Tot mem: 131072 KBytes

CFE mem:    0x80700000 - 0x8079D320 (643872)
Data:       0x807330F0 - 0x807363B0 (12992)
BSS:        0x807363B0 - 0x80737320 (3952)
Heap:       0x80737320 - 0x8079B320 (409600)
Stack:      0x8079B320 - 0x8079D320 (8192)
Text:       0x80700000 - 0x807330E8 (209128)

Device eth0:  hwaddr 10-xxxx, ipaddr 192.168.1.1, mask 255.255.255.0
        gateway not set, nameserver not set
Null Rescue Flag.
Hello!! Enter Rescue Mode: (by Force)

Reading :: TFTP Server.
Failed.: Timeout occured
Reading :: TFTP Server.
Failed.: Timeout occured
Reading :: TFTP Server.
Failed.: Timeout occured
Reading :: TFTP Server.
Failed.: Timeout occured







Będąc w trybie recovery można ewentualnie przerwać jego działanie i mieć dostęp do takich komend:

Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
Reading :: TFTP Server.
^C
Failed.: Timeout occured
Reading :: TFTP Server.
Failed.: Interrupted
CFE>
CFE>

CFE>

CFE> help
help
Available commands:

et                  Broadcom Ethernet utility.
show clocks         Show current values of the clocks.
nvram               NVRAM utility.
reboot              Reboot.
flash               Update a flash memory device
batch               Load a batch file into memory and execute it
go                  Verify and boot OS image.
boot                Load an executable file into memory and execute it
load                Load an executable file into memory without executing it
save                Save a region of memory to a remote file via TFTP
ping                Ping a remote IP host.
arp                 Display or modify the ARP Table
ifconfig            Configure the Ethernet interface
help                Obtain help for CFE commands

For more information about a command, enter 'help command-name'
*** command status = 0
CFE>





Po każdym ponownym uruchomieniu routera wyświetla się komunikat.

Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
Wait until reset button released...




Jest ktoś w stanie mnie nakierować co można w takiej sytuacji zrobić?
Edytowane przez shibby dnia 27-01-2017 08:48
 
majkel152 Dziekuje za dotacje
przycisk reset nie jest uszkodzony i nie jest "wciśnięty" na stale ?
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
główny router: asus n66 , linksys ea6200 nvram 64KB mod @ddwrt ap (ac867+ n300) vlan vap
ftth 250/40 @dasan h665 -wan1 N66,Lte play @ zte mf821 backup wan2
Netgear gs724ts(24gbit + 4 gbic) kilka vlanów, netgear gs108e
buffalo wzr-1750dhp@tomato still work in progress
test : hp t610plus + intel pro1000 pt 2Ge @opnsense : suricata ids , squid, ipsec l2tp server - 18W idlle
hypervisor: i5 3470S , 8GB, msi h61mu-e35 , boot ssd toshiba xg3 256GB nvme pcie 3.0 x4, 3x intel dualport ( 2x pcie + pci) pico psu 120w - 32W idlle /80W max/avg 30-45W @proxmox
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 5

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,619
· Najnowszy użytkownik: aficio
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

PixelPL
21-10-2017 06:04
Ustaw IP na sztywno aby na router wbić, i sprawdź co tam jest nie tak, ustaw ręcznie adres IP w połączeniu karty sieciowej

PixelPL
21-10-2017 06:02
Brak DHCP po LAN lub brak internetu na WAN

pletik
21-10-2017 00:40
witam po wgraniu tomato do routra asus n66u adres ip z kosmosu czyli 169.254 itd kotos sie zna co zle robie

Obserwator
20-10-2017 11:08
Dwa pytania: 1. Jak w DD-WRT sprawdzic wersje DNSMASQ? 2. Czy taka konfiguracja jest podatka ? Router z tomato, wylaczony Wi-Fi. Do routera po kablu podlaczony router TP-Link z DD-WRT najnowszym.

mosfit
20-10-2017 00:57
zobacz PM

pletik
20-10-2017 00:12
witam moze mi ktos podpowiedzec jak wgrac tomato do 66u asus Grin

krisan
17-10-2017 13:28

pedro
16-10-2017 18:21

Steel_Rat
16-10-2017 12:02
Krytyczna luka w WPA2 https://www.krack.
..

Steel_Rat
06-10-2017 16:03
Routery też ma. Nawet testują ten router na eko.one.pl Całkiem ma fajne osiągi. Tylko bardzo skomplikowanie LEDE się wgrywa.

feszt
06-10-2017 15:26
Xiaomi to tylko telefony Smile jak juz

majkel152
04-10-2017 16:31
nie

dziubek
04-10-2017 09:35
wARTO BRAĆ Original Xiaomi WiFi Router 3G? https://www.gearb.
..42436.html

harryadr
26-09-2017 20:15
Debrick netgear R7000 proszę o pomoc. https://openlinksy
s.info/forum/viewt
hread.php?thread_i
d=21391&pid=165098#
post_165098

p4v3u
25-09-2017 10:09
pomocy... https://openlinksy
s.info/forum/viewt
hread.php?thread_i
d=21387

p4v3u
25-09-2017 10:06
zmiana na 138 nie pomogla

p4v3u
25-09-2017 10:03
Ostatnie tomato na ac68 i nagle WAN przestawal pobierac adres. Logi czyste. Czy mozliwa awaria tylko 1 portu ? Po restarcie do fabrycznych + nvram

33,688,092 unikalne wizyty