Witam
Jestem świerzy w temacie tych routerów, a niestety potrzebuje któryś wybrać do wykonania pewnego zadania. Który z nich jest mi w stanie zaoferować obsługę za pomocą telnetu, możliwość wykonywania skryptów itp. ogólni chodzi mi o Linuxa, nie interesuje mnie natomiast obsługa od strony przeglądarki. Jeśli każda z wersji byłaby sprostać temu zadaniu to który najlepiej wybrać.
pozdrawiam
P.S. Może to i głupie pytane ale dla mnie ważne czy da się przekompilować jądro w takim routerze ?
Jeśli wybierzesz np. WRT54GL to możesz ściągnąć pełne kodu źródłowei robić znim co chcesz. Po wgraniu alternatywnego softu - masz pełen dostęp do konsoli przez tenet, ssh, dostęp zdalny itd.
także sprzęt WRT54GL + soft Tomato.
Niestety nie jestem za dobry w programowaniu żeby samemu pisać soft natomiast bardziej mi zależy na tym by uzyskać z któregoś z tych routerów efekt mini komputera. z możliwościami o których piszesz czyli ssh,telnet i poruszanie sie jak po normalnej strukturze linuxa z możliwością dogrania czegoś o ile jest to możliwe (chodzi mi o jakieś skrypty)
Podlacze sie pod watek, rowniez planuje zakup. No i wlasnie, czy wrt54gl, czy wrt54gs v4, czy wrt54gs v1? Kwestie pamieci i wersji przerobilem.
Ostatni najdrozszy bo ma wiecej pamieci, ale czy to cos daje? Bo na wszystkie wgram ten sam soft. No i v1 sam z siebie musi byc starszy, czyli bardziej zuzyty, no i moze jakie bugi ma.
GL ma moc nadajnika 64mW, GS 45mW. Wychodzi na to, ze GL latwiej przebije mi sie przez sciany. W GS znowu jest jakas funkcja SpeedBoster przyspieszajca transfer, ale czy to tylko funkcja programowa? Bo jak tak to w wersjach alternatywnych pewnie jest na wszystkich. Ceny GS i GL sa podobne, ale GL mozna kupic w miare nowa. Poradzicie przed zakupem?
I dodam jeszcze pytanie o firmware, ktory najlepiej sobie radzi z p2p i bramka voip jednoczesnie.
Edytowany przez darco3 dnia 18-03-2007 18:13
Jesli ma pelnic role rutera to duzy w bor softow najwazniejszy.
Jesli ma pelnic rozniez kilka innych funkcji, to obok softu wazny bedzie ram - poniewaz tego nie da sie dodac , to trzeba od razu kupowac model z jego najwieksza iloscia. Obok ramu potrzebny bedzie flash, aby te kilka rzeczy gdzies zapisac. Jak dotad flasha zawsze dawali malo, wiec konieczne jest posiadanie przez urzadzenie portu usb.
Tak wiec albo linsys z usb , ktory nie wiedziec dlaczego cisco nie sprzedaje w Europie, albo ruter innego producenta.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?