Na najnowszym tomato nie działa mi impreza (nie słyszymy się wzajemnie) na ps4. Łącze się z kolegą i za każdym razem wyskakuje błąd NAT. Ja mam nat2 i on również. Nie jestem ekspertem ale wiem jak włączyć UPNP czy dodać konsolę do DMZ, przekierować porty, ustawić QoSa czy ip statyczne. Sprawa jest tym bardziej dziwna, że włączając utorrenta po uaktywnieniu upnp w tomato ptaszek w teście jest zielony i jest OK, w routerze widać że port XXXX został przekierowany. W przypadku PS4 nic takiego się nie dzieje, natomiast na DD-WRT jest ok, słyszę kolegę i nie ma błędu NAT a w opcjach widać że UPNP działa poprawnie jak je włącze. DMZ w tomato też nie pomaga. Trochę nad tym posiedziałem i nic nie pomaga. Wolałbym Tomato niż DD-WRT bo na Tomato mam full prędkości na wrt320n. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co może być przyczyną i co trzeba zmienić lub wł/wył aby pozbyć się tego błędu?
THX, spróbuje wg Twojej rady ale chyba już i tego sposobu używałem.
Szukając odpowiedzi u wujka Google'a natrafiłem na info, że takie problemy może powodować aktywne DHCP na Lan lub Wan, nie pamiętam już konkretnie. Chodziło o to, że na jednym trzeba DHCP wyłączyć. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Bo kurcze wydaje mi się, że jedna za przeproszeniem "głupia opcja" powoduje u mnie opisany w pierwszym poście problem.
Czy to niedogadywanie się ps4 z routerami na tomato to jakiś częsty i znany problem? Ktoś z forum zapewne ma ps4 to może się podzieli opinią i konfigiem, bardzo proszę.
Połączony z 11 październik 2016 19:27:08:
Niestety nic nie pomaga, ktoś coś jeszcze podpowie poza zmianą routera na coś lepszego. Obawiam się, że wrt320n jest za słaby do łącza 100/10 z kablówki a tylko zmiana routera pomoże na problemy ze zjawiskiem zwanym bufferbloat.
Edytowany przez lamparcicho dnia 11-10-2016 19:27
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?