22 Listopada 2024 22:17:01
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.191.103.144
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
ASUS DSL-AC56U czy ASUS RT-56U - VECTRA
Loku
Witam,
Na wstępie pragnę wyjaśnić, że jestem laikiem i nie są mi specjalnie znane tajniki sieci bezprzewodowych oraz routerów. Z góry przepraszam za swoje braki wiedzy.

Dwa miesiące temu zainstalowano u mnie w mieszkaniu internet od VECTRY o prędkości 100 Mb/s. Do obsługi łącza dano mi router CISCO EPC3928AD, niestety mam pewne zastrzeżenia co do zasięgu jaki owo urządzenie oferuje. Pasmo 2,4GHz ledwo "łapie" w innych pokojach niż ten w którym stoi router, nie wspominając o paśmie 5GHz.

Poczytałem trochę o routerach i trafiłem na sprzęt marki ASUS. Na wielu forach użytkownicy wychwalają zalety routera ASUS RT-56U. Zależy mi na tym aby router obsługiwał technologie ac więc ten sprzęt spełnia moje wymagania. Wybrałem się do sklepu gdzie trafiłem na router ASUS DSL-AC56U, modelu z serii nie było na stanie. Sprzedawca stwierdził, że jest to lepszy model gdyż posiada dwa "wejścia" i jest kompatybilny zarówno z dostawcami telefonicznymi jak i kablowymi. Po przyjrzeniu się parametrom wydaje mi się, że sprzęt jest bardzo podobny, różni się jedynie ilością "wejść"- jeno Ethernet, a drugie ADSL/VDSL oraz portem USB.

Problem pojawił się gdy próbowałem połączyć nowy router ze starym. Tu pojawia się moje pierwsze pytanie, czy podłączając jeden router do drugiego za pomocą kabla Ethernet można sprawić, że sygnał będzie udostępniany przez drugie urządzenie, czy najpierw należy zmienić ustawienia pierwszego routera tak aby pracował jako bridge/most? Po połączeniu obu routerów wciąż wyświetlał mi się komunikat mówiący, że nie podłączyłem kabla dla portu VDSL/ADSL, w porcie Ethernet znajdował się przewód wychodzący z routera CISCO. W tym miejscu zaczęły pojawiać się w mojej głowie pewne wątpliwości, po pierwsze zacząłem powątpiewać czy przy mojej jakże ubogiej wiedzy o technologii sieci jestem w stanie skonfigurować to połączenie oraz po drugie, czy router DSL-AC56U w ogóle się do tego nadaje.

Dodam, że w internecie ciężko znaleźć jakieś informacje o routerze DSL-AC56U w przeciwieństwie do modelu RT-AC56U, co sprawia, że powątpiewam w to czy dokonałem dobrego wyboru... Proszę o pomoc. Jeśli zakupiłem zły router i nie nadaje się on do tego co próbuję zrobić to mam jeszcze tylko kilka dni aby go zwrócić do sklepu.

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za braki wiedzy.

Pozdrawiam
Loku

Steel_Rat
Wada tego routera jest taka, że nie masz na niego tomato. Kolejną rzeczą jest co chcesz osiągnąć. Chcesz mieć dwie podsieci sieci czy jedną która jest sterowana przez jeden z routerów. Jak chcesz ustawić by głównym routerem był Asus to router Cisco powinien pracować w trybie bridge. Nie wiem jakie ma możliwości ten router. Ale może ma w opcjach tryb AP. Wtedy będziesz mógł go ustawić jako dodatkowy punkt dostępu. Gdy chcesz mieć dwie podsieci to podłączasz Asusa do Cisco portem WAN. Jak dobrze pamiętam musisz jeszcze przestawić port WAN z Adsl na DSL...
Ja bym jednak tego DSL wymienił na RT, chociażby dla tomato. Niestety RT-AC56U coraz trudniej kupić. Może jeszcze jest na Morele.net.
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT

nesus
Niedawno miałem podobny "problem", gdyż nie chciałem się pozbywać routera już istniejącego i skonfigurowanego w sieci, a zostałem "obdarowany" routerem z Vectry. Najłatwiej jest zadzwonić obsługi klienta i poprosić aby ich urządzenie przestawili w tryb modemu, dzięki temu staje się "przezroczysty" dla sieci a Ty dostajesz Internet bezpośrednio z kabla LAN i w pewnym sensie pozbędziesz się urządzenia. A co zanim sobie postawisz to Twoja sprawa. Na tym forum jest dużo recenzji i opinii sprzętu więc myślę, że coś wybierzesz.
Co do zasięgu to sprawdź kanał na którym jest włączone radio, czy przypadkiem sąsiedzi nie nadają na tym samym lub zbliżonym, bo to może zakłócać.
Asus RT-N18U freshtomato-RT-N18U-ARM-2018.3-AIO-64K-NOSMP

Loku
Niestety nigdzie już nie widzę aby w sprzedaży był jeszcze ASUS RT-AC56U, także zacząłem dopuszczać do siebie myśl, że jednak zostawię ten sprzęt, który zakupiłem.

Udało mi się uporać z ustawieniem routera DSL-AC56U i od teraz udostępnia on sygnał przez Wi-Fi. Sprzęt jest połączony ze sobą kablem Ethernet. Na tą chwilę zarówno sprzęt od ASUSa jak i CISCO pełną funkcję routera.

Zaraz spróbuję się do VECTRY dodzwonić i zmienić ustawienia routera CISCO na modem. Zastanawiam się tylko czy wówczas wykorzystam to co oferuje sprzęt od ASUSa, czy nie grozi mi efekt "wąskiego gardła"?

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 111

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,300,233 unikalnych wizyt