To moje pierwsze kroki z linuxem więc proszę o wyrozumiałość.
Po licznej lekturze proszę o pomoc w prawidłowym wyborze i poprawieniu mnie, może coś sobie nie potrzebnie komplikuje.
Za radą forumowiczów posiadam obecnie:
Asus RT-AC56U - 1.28.0000 -136 K26ARM USB AIO-64K
dysk 500GB USB3.0
Zadania: (Wg priorytetów dla mnie)
1. Prosta i stabilnie działająca sieć
2. Obsługa torrentów,
2A automatyczne ściąganie RSS - prywatny traker
2B sciaganie z folderu
3. Udostępnienie plików
4. Dołożenie UPSa
3. Notifikacja mailowa i log
3A - brak zasilania,
3B - brak internetu log zaraz po odzyskaniu internetu w przypadku braku dluzszego niz minuta
3C - Ip WAN jak się zmieni, plus log raz na dobe
4. Dostęp do routera z www po VPNie.
5. Zwiększenie mocy na Wifi 5G -> mam słabe pokrycie w mieszkaniu
6. QoS
7. Podkręcenie procesora / modyfikacja chłodzenia - czy jest potrzeba ?
8. Jak wykonać backup wszystkich ustawień i paczek aby następnym razem już wszystkiego nie konfigurować drugi raz?
Realizacja:
Dysk na USB 3.0 podłączony do routera
AD 2. Partycje:
Czy warto przeniesieć /opt na pendriva i go pod USB 2.0 (naczytałem się o niestabilności portu USB 3.0)
W Gui wylączono:
- HDD Spindown
- USB 3G Modem support - po tym port USB3.0 zaczal działać
- Automount USB dysk się montuje i jest widoczny dla tomato
- Dodanie wpisów do Inita na start montowanie partycji:
3A UPS (do zakupu) propozycja [urlhttp://gtups.pl/produkt/ups-powerbox-650va/[/url] jakis inny tani UPS ~250zł
Realizacja zgodnie z tutorialem https://openlinksys.info/forum/viewth...ost_153358
3B tutaj jakieś pingowanie np googla
5. Zwiększenie mocy na Wifi 5G -> mam słabe pokrycie w mieszkaniu moc z 42mW na ?
6. QOS -> poprzez GUI tomato jakieś inne propozycje ?
7. Podkręcenie procesora / modyfikacja chłodzenia - czy jest potrzeba ?
Dziękuję za wszelkie propozycje i uwagi.
Na chwilę obecną mam tylko zrealizowany punkt 2 i 3 (muszę wykonać A i B)
Jak wykonać backup wszystkich ustawień i paczek aby następnym razem już wszystkiego nie konfigurować 2 raz?
Połączony z 16 czerwiec 2016 00:49:52:
Jeszcze jedno pytanie dlaczego torrent jest jako nie aktywny jeśli mam taki wpis w firewallu
Tyleż napisał że ciężko się odnieść do wszystkiego.
Transmission jak uruchamiają przez GUI to nie przez skrypt w firewall. I na odwrót.
W tomato nie działa regulacja mocy wifi tak nie ma co zmieniać. Może zewnętrzne anteny? Po za tym 5Ghz jest zwykle słabsze od 2.4 Ghz.
Możesz powiadomienia wysyłać tez SMS.
Backup tomato robisz w GUI. Backup optoware wystarczy, ze skopiujesz folder gdzie indziej. Tylko partycja musi być ext bo ni skopiujesz praw do plików.
Ja już ni używam pendrivow szybko się posypały. Tylko HDD. Nawet podpięty do USB 3.0. Spindown mam włączone i wszystko hula.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?