25 Czerwiec 2019 12:49:02
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Dekoder sat + vpn
· ALFA Tube 2H + anten...
· ASUS RT-AC68U proble...
· [MOD] FreshTomato-ARM
· [K] Intel NIC
· Qnap 251A Ubuntu
· Multiroom N z wykorz...
· Asus RT-AC56U - "mał...
· No Internet On VLAN
· Router 2.4/5GHz, eth...
· urbackup-server na r...
· [K] Intel NUC
· Tomato pod TP-Link A...
· Router pod łącze 600...
· password root przez ssh
· Tomato - odblokowani...
· [TURTORIAL] Konfigur...
· Tomato MultiWAN - ot...
· [S] Netgear R7000 Ni...
· [MOD] Tomato by shibby
Najciekawsze tematy
· Multiroom N z wyk... [1011]
· [MOD] FreshTomato... [784]
· Asus RT-AC56U - "... [400]
· Dekoder sat + vpn [22]
· ASUS RT-AC68U pro... [14]
· [K] Intel NIC [7]
· ALFA Tube 2H + an... [6]
· Qnap 251A Ubuntu [5]
· No Internet On VLAN [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
38% [135 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
50% [175 głosów]

Atheros
Atheros
6% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [10 głosów]

Ogółem głosów: 351
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
54.144.75.212
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj temat
Ubiquiti Unifi AP AC Lite
poncio
Skorzystam z tematu i zapytam kogoś mądrzejszego Smile

Mam problem ze swoim AP lite LR, za każdym razem spada mi prędkość (jakość) połączenia. Sprawdzam to na telefonie Galaxy s9+ i jak loguje sie do swojej sieci to pokazuje mi np 320Mb/s (oczywiscie takich prędkosci nie osiagam chociazby na brak odpowiedniego łącza. Obecnie mam 100 ale docelowo ma byc 500) a po chwili zaczyna spadac choć stoje dokladnie pod urządzeniem. Po dłuższej chwili spada mi jakosc polaczenia do 72Mb przez co fizycznie nie jestem w stanie wykorzystać pełnego łącza (tak jakby z 5GHz przezucał sie na 2.4)

Prośba o jakąś porade co w tym temacie mozna zrobic / jak skonfigurować aby łącze mogło byc wykorzystane w 100%

Mam oczywiście roaming i wszystko ustawione na auto. 5GHz i 2.4 ustawione na default czyli rozglaszanie po tym samym SSID i nie chcialbym tego zmieniac

Jesli chodzi o okablowanie bo byc moze ktoś może wezmie to pod uwagę (cały dom jest puszczony w UTP kat6)
 
Blacon
Bo ubiquiti 5G ac juz tak ma, poprostu jest do d...Nic z tym nie zrobisz. U mnie też był bardzo kiepski zasieģ 5G.
 
poncio
Tylko raczej u mnie nie jest problem z zasięgiem tylko z przełączaniem z 2.4 na 5GHz. Jak już załączy sie 2.4 to za cholere automatycznie nie wskakuje na 5GHz choć stoje 30cm od anteny

Muszę wyłączyć WiFi na telefonie i ponownie włączyć aby załapał 5GHz

tu przykład różnicy w połączeniu i prędkości

obrazki.elektroda.pl/5411469500_1533050258_thumb.jpeg

obrazki.elektroda.pl/5525044600_1533050262_thumb.jpeg


obrazki.elektroda.pl/8274666400_1533050252_thumb.jpeg

obrazki.elektroda.pl/6734762900_1533050269_thumb.jpeg



Przez pomyłkę podałem, że mam wersje lite a dokladniej to mam Ubiquiti UniFi AP, AC Long Range

obecne ustawienia:

obrazki.elektroda.pl/5560273300_1533057467_thumb.jpeg obrazki.elektroda.pl/7520060200_1533057471_thumb.jpeg
 
Blacon
Ubiquiti ma coś takiego jak Band steering - prefer 5G. Po zaznaczrniu tego u mnie zawsze urzadzenia łaczyły się z 5G
 
poncio
Nie mam tego uruchomionego, sprawdze i dam znać

Bez problemu przechodziły z 2.4 na 5?
 
mosfit Dziekuje za dotacje
Czy ktoś chętny ,mógł by zgrać partycję jsff2.img z oryginalnego FW
model UAP-PRO . Ten który można zaleś w sieci nie załatwia tematu.

Połączony z 02 sierpień 2018 14:01:07:
Poleceniem:
dd if=/dev/mtd2 of=/tmp/jffs2.img
Edytowane przez mosfit dnia 02-08-2018 14:01
Router- Ubiquiti USG-PRO-4
LAN- Ubiquiti US-8-60W
AP- UAP AC Lite + Linksys WRT1900ACSv2 _OpenWrt
Nas- Synology DS918+ _unifi controller_ LACP 2Gbit
 
shibby Dziekuje za dotacje
Mosfit, uap-pro czy uap-ac-pro? Mam dostęp do obu więc jak powiesz mi o który ci chodzi to zgram ci partycje.

Ja jakiś czas temu kupiłem er-x-sfp + uap-ac-pro a tydzień temu wymieniłem router na er-4 Smile
Edytowane przez shibby dnia 05-08-2018 13:10
 
mosfit Dziekuje za dotacje
UAP-Pro, nie AC , zwykły
Router- Ubiquiti USG-PRO-4
LAN- Ubiquiti US-8-60W
AP- UAP AC Lite + Linksys WRT1900ACSv2 _OpenWrt
Nas- Synology DS918+ _unifi controller_ LACP 2Gbit
 
shibby Dziekuje za dotacje
poszło na pw
 
mosfit Dziekuje za dotacje
Wielkie dzięki @Shibby . Pełen sukces !
Router- Ubiquiti USG-PRO-4
LAN- Ubiquiti US-8-60W
AP- UAP AC Lite + Linksys WRT1900ACSv2 _OpenWrt
Nas- Synology DS918+ _unifi controller_ LACP 2Gbit
 
shibby Dziekuje za dotacje
gratulacje Smile
Edytowane przez shibby dnia 07-08-2018 08:09
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
gabrychu
shibby napisał(a):

Ja jakiś czas temu kupiłem er-x-sfp + uap-ac-pro a tydzień temu wymieniłem router na er-4 Smile


@shibby i jak to się ten er-4 sprawuje Smile

Na papierze wygląda ciekawie.
https://netmon.pl...outer-bgp/
synek RT2600ac
 
poncio
UAP AC LR da sie jakoś "stuningować" w magiczny sposób? Smile
 
shibby Dziekuje za dotacje
@gabrychu - prawdę mówiąc większego szoku doznałem przechodząc z RT-AC3200 na malusieńkiego ER-X-SFP - zarówno pozytywnym jak i negatywnym tego słowa znaczeniu.

Z pozytywów:
- małe toto a wydajne i z PoE
- świetnie działający multiWAN
- DPI a co za tym idzie bezproblemowe blokowanie lub ograniczanie FB, YT czy gier online
- możliwości konfiguracyjne są ogromne
- częste aktualizacje softu
- możliwość instalacji paczek z Debiana - ogranicza nas miejsce we flashu.

Z negatywów:
- toporny interfejs, momentami ciężki do zrozumienia, biedny jak na swoje możliwości, np wiele ustawień nie zrobisz przez GUI tylko z poziomu konsoli
- openvpn konfigurowany tylko przez konsolę, HWNAT aktywować można tylko przez konsolę, bridge można stworzyć tylko przez konsolę i wiele innych podobnych przypadków
- udostępnianie portów działa tylko na jednym porcie. By otworzyć lub przekierować porty na kilku łącz trzeba pisać własne reguły. Nie rozumiem czemu nie mogą tego zrobić automatem by port forwarding działał na wszystkich łączach
- momentami głupie błędy w GUI, np nie mogłem dodać drugiego interfejsu nasłuchu dla DNSu. Dodaję przez GUI, klikam w "save" po czym znów mam jeden. Przez konsolę dodał się bez problemu.
- tylko 3 porty LAN. No z jeden więcej mogliby dać... Wiem, że jest model ER-6p ale on z racji posiadania PoE jest o ponad 300pln droższy od ER-4.

Warto dodać, że ER-X-SFP z włączonym HWNAT obsłuży łącze nawet 800mbps.

Zmianę na ER-4 dokonałem z dwóch powodów: 1) planuję przejść na łącze 600/600mbps w niedługim czasie. 2) bo nadarzyła się okazja Wink

Zmiany z ER-X-SFP na ER-4 już tak nie odczułem. Oczywiście router jest wydajniejszy ale póki nie mam nowego łącza to się on nudzi.

Montowałem ER-4 do dualWAN 2x FTTH 600/60mbps i muszę powiedzieć, że jest moc bo wyciągnął blisko gigabit. Co więcej scalił tez upload i speedtest pokazywał 120mbps Smile

Na razie ER-4 spełnia moje potrzeby e 101%. Początki z softem edgerouter nie były łatwe, a może po prostu Tomato tak mnie "rozleniwiło" - wszystko było na tacy Wink Przy ER trzeba trochę poszperać, poszuka necie, zaprzyjaźnić się z konsolą ale da radę zrobić wszystko.

Długo dumałem czy port SFP zostawi dla przyszłego operatora... ale póki co światłem spiąłem sobie router ze switchem Smile

Połączony z 09 sierpień 2018 08:25:17:
poncio napisał(a):

UAP AC LR da sie jakoś "stuningować" w magiczny sposób? Smile


rozwiń myśl, pokaż konfigurację, opisz problemy.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
gabrychu
@shibby dzięki.

Miałem ER-X, takie maleństwo ale możliwości miało niezłe Smile

Szkoda, że CLI nie przemawia do wszystkich Smile
synek RT2600ac
 
wit3k
Cli nie przemawia do wszystkich chyba tyle z tego względu że jest mało opisów w naszym ojczystym języku "od podstaw". Zwykły Kowalski jest przyzwyczajony że da się wszystko wyklikać, a gdy dochodzi potrzeba doedukowania się, robi się bariera językowa ciężka do obejścia.
 
shibby Dziekuje za dotacje
zwykły Kowalski odpali wizarda, skonfiguruje łącza i tyle w konfiguracji EdgeRoutera.

Tak jak pisałem prawdopodobnie Tomato nauczyło nas, że wszystko można wyklikać. Chcesz nowy bridge, click i masz, konfiguracja openvpn na kluczu statycznym to 3 kliknięcia, sieć gościnna czy przekierowanie portu, banał. Wystawienie SSH, GUI na świat sprowadza się do zaznaczenia "ptaszka".

EdgeRouter pod tymi względami faktycznie na pierwszy rzut oka jest ciężkie w konfiguraji i mało intuicyjne - w sumie jak wiele tego typu urządzeń, np Mikrotik. Dla mnie najtrudniejszą rzeczą była konfiguracja openvpn server + port rj45 w osobnym bridge (pod multiroom). Na tomato zrobiłem opis a pod ER wszystkie opisy jakie znalazłem tyczyły się TUNa, nie TAPa. Problemy był taki, że jak wskazałem plik konfiguracyjny yo ovpn startował ale jak już tap1 chciałem połączyć do br0 to wywał błąd, że operacja nie jest dozwolona. Pisałem nawet na forum ubnt i nie było odpowiedzi. Metodą prób i błędów doszedłem do tego, że zamiast wkazywać plik konfiguracyjny ovpn, należy wpisać wszystkie parametry jako opcje w cli. Wtedy bridgowanie przechodzi bez problemu. Głupota, a raczej błąd w systemie. No ale musiałem do tego dojść sam.

Kolejna ciekawostka: ER-4 posiada port USB. Jednakże producent opisał go jako "for future use". Wpiąłem pena i zero reakcji. Patrzę że wymagane moduły są w kernelu, załadowałem je więc i *boom* jest pendrive. Analogicznie obsługa modemu LTE, trzeba samemu ładować moduły, które i tak w kernelu są. Czemu więc nie dodadzą prostej obsługi USB do GUI? Ehh znów przyzwyczajenia z Tomato Wink

Choć trzeba sprawiedliwie powiedzieć, że mamy Config Tree w GUI i tam można już zrobić wszystko to co w CLI Wink

ER-X-SFP od ER-X różni się tylko dwiema kwestiami:
1) posiada PoE 24V na wszystkich portach rj45
2) posiada port SFP

Osobiście uważam, że warto dopłacić. SFP przyda się do coraz popularniejszych łącz FTTH (oczywiście jeżeli operator pozwoli na pominięcie jego urządzeń) a PoE 24V świetnie spisuje się do zasilania kamer ip, UAP-AClite lub LR (ACPro ma już 48V).
Edytowane przez shibby dnia 09-08-2018 11:47
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
wit3k
ER-X z tego co pamietam też ma usb. Co prawda wewnętrzne ale maSmile
Nie jestem tylko pewien czy nie jest już czymś zajęte.
 
poncio
shibby napisał(a):


Połączony z 09 sierpień 2018 08:25:17:
poncio napisał(a):

UAP AC LR da sie jakoś "stuningować" w magiczny sposób? Smile


rozwiń myśl, pokaż konfigurację, opisz problemy.


Np możliwośc odblokowania jakiś funkcji bądź "przeflashowanie" do wersji pro itd

ogólnie to najbardziej mi brakuje płynnego przełączania pomiedzy 2.4GHz a 5GHz



Przy okazji zapytam... czy jest mozliwosc jakos przyspieszyc / polepszycc swojego neta od dostawcy? w przyszłym tygodniu bede miał montowany światłowód i router bedzie od operatora. W domu mam juz zrobioną całą nową sieć pod kat 6 oraz szafe rackową z patchpanelem (musze tylko dokupic switcha)
Wyżej pisałeś ze w jakiś magiczny sposób osiągnąłeś 2x wiekszy upload...
 
shibby Dziekuje za dotacje
Pro ma szybszy interfejs AC, dwa porty LAN i napięcie 48V. Jak więc chcesz z LR zrobić Pro?

Jeżeli masz problem z przełączaniem między 2,4 a 5GHz to przede wszystkim zrezygnuj z konfiguracji automatyczne (Zero Handoff) i ustaw wifi ręcznie. Najważniejsza kwestia to osobne SSID dla każdej z częstotliwości. Wtedy będziesz miał 10% pewności do której sieci jestes połączony.

Co do przyśpieszenia, to nie ma w tym magii. Dwa łącza 600/60 mbps w trybie load-balance. Zaznaczyłem kwestię zwiększonego uploadu, gdyż nie zawsze jest to takie oczywiscie. Wiele routerów (w tym tomato) łączy download ale upload leci już jednym łączem. W EdgeRouterze jakoś ten problem rozwiązali i upload potrafił lecieć dwoma łączami - przynajmniej tak pokazywał speedtest.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 4

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,884
· Najnowszy użytkownik: mc1100
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

stegano
19-06-2019 23:13
Pozdrawiam wszystkich Smile

PanRatio
14-06-2019 08:38
Kupiłem Lenovo Newifi-D2 za 139 zł. Zobaczymy co to za cudo Grin

mosfit
12-06-2019 06:37
RAM MB:128 szału nie ma,Broadcom raczej ciężko będzie z openwrt-podobno radio nie działa a tomato raczej tez nie będzie

PixelPL
11-06-2019 19:40
Co powiecie na temat TP-Link Archer A9 ?

skupi
07-06-2019 21:25
Od rana wszystko działa jak trzeba, może zasilacz złe napięcie dawał i go zresetowało wypięcie z gniazdka Pfft

skupi
07-06-2019 21:24
NVRAM mam 18% wolnego, zauważyłem wysoką temp cpu 105, rozebrałem postawiłem na golasa i już było 70 Smile, ale i tak dalej rwało, przed snem odpiąłem zasilacz, bo chciałem go sprawdzić

pedro
07-06-2019 19:20
@skupi: nie skonczył się NVRAM w jakimś momencie?

majkel152
07-06-2019 12:37
sprawdz na merlinie, załoz temat, wklej zrzut z nvram i ustawien

skupi
06-06-2019 23:50
pomoże ktoś. Asus AC68, freshtomato 02.2019, wszystko śmigało, ale ostatnio nagle zaczęło świrować wifi, dropy, niska prędkość. Po lanie wszystko oki?

majkel152
03-06-2019 12:18
dla kogoś kto ma kontroler i licencję coś tam będzie warty.w innym wypadku paczkę żelek, chyba że openwrt doda suport

SynC
31-05-2019 12:03
Merki MR42 nowy bez fv, czy to jest sprzedawalne, i za ile ewentualnie?

tamtosiamto
28-05-2019 18:11
ano wlasnie dlatego pytalem na poczatku, jak sie usuwa pojednyczne wpisy Smile. Zrobilem juz reset i ustawilem do nowa.

Steel_Rat
28-05-2019 00:11
To pozostaje przejrzeć NVRAM i usunąć niepotrzebne wpisy. Bądź wgrać obraz gdzie jest mniej bajerów np. bez openvpn jak nie używasz.

tamtosiamto
27-05-2019 23:32
tylko bwlimiter i iptraffic, zadnych vpnow nie mam

Steel_Rat
25-05-2019 23:19
Jak masz ustawionego openVPN, to przenieś certyfikaty na dysk. I cóż musisz ograniczyć wpisy do NVRAM.

tamtosiamto
25-05-2019 16:04
jak uwolnic nvram w tomato? rtn66u, mam wolne tylko 2% nvram, internet mi rwie chce uwolnic ale nie wiem jak, wszytski edodatkowe uslugi wylaczone

OpenDM
23-05-2019 14:20
AB-Solution ---> Diversion https://diversion.
ch/

38,381,122 unikalne wizyty