19 Sierpień 2018 01:52:44
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· [Kupię] Płyta głowna...
· WDS
· Linksys WRT5454GL us...
· [K] ReadyNAS Pro 4-b...
· Firmware z OpenVPN d...
· Asus AC RT68U Rev. E...
· [MOD] FreshTomato-ARM
· R7000 Domoticz
· [S] ASUS DSL-AC87VG ...
· Router do 300 z
· R7000 boot loop
· ASUS RT-AC88U czy AS...
· Ubiquiti Unifi AP AC...
· OpenVPN - problem z ...
· Asus DSL AC68u - bra...
· Linksys Ea9500 boot ...
· [MOD] FreshTomato-MIPS
· RT-n18u realna prędk...
· [S] Asus RP-AC68U Wi...
· DDWRT dla ovislink 1...
Najciekawsze tematy
· [MOD] FreshTomato... [171]
· Ubiquiti Unifi AP... [67]
· R7000 boot loop [26]
· Router do 300 z [22]
· Asus DSL AC68u - ... [10]
· Asus AC RT68U Rev... [5]
· OpenVPN - problem... [5]
· [Kupię] Płyta gło... [3]
· R7000 Domoticz [3]
· ASUS RT-AC88U czy... [3]
· [K] ReadyNAS Pro ... [2]
· Firmware z OpenVP... [2]
· WDS [1]
· Linksys Ea9500 bo... [1]
· Linksys WRT5454GL... [0]
· [S] ASUS DSL-AC87... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
40% [132 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
49% [162 głosów]

Atheros
Atheros
6% [19 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [3 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [10 głosów]

Ogółem głosów: 332
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
54.156.85.167
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj temat
RT-AC56U nie uruchamia się, świecą tylko diody LAN
Stylishh
Witam, dziś wyłączyłem router z Tomato by przenieść go w inne miejsce. Włączyłem ponownie i włącza się, z tyłu święcą wszystkie diody LAN i nic się nie dzieje. Próbowałem wejść do recovery poprzez przytrzymanie reset i ponowne uruchomienie, wciąż nic. Diody się święcą (nie migają), router wogóle nie przypisuje IP, nie wiem co robić? Jakieś pomysły?
Router - Asus RT-AC56U - Merlin WRT 380.59
NAS - Optiplex9010 - OpenMediaVault 2.2.4 | i5; 4GB; OS na SSD; 2x1.5TB (mirror)
 
donkarleone83
a spróbuj go odratowac przyciskiem WPS włącz zasilanie i trzymaj WPS
================================
Asus RT N66U + Merlin +Entware
Asus RT N18U + tomato-RT-N18U-ARM--132-AIO-64K + 1 TB WD RED
nBox ADB 5800S Enigma2 HIPERION 5.1 HDD
Vu-Solo2 Hiperion 5.1
Rasphery pi 2 kodi klient-vu
 
Stylishh
Niestety też nie pomaga, co jeszcze mogę zrobić. Proszę o pomoc, kupiłem go tydzień temu na allegro Sad
Router - Asus RT-AC56U - Merlin WRT 380.59
NAS - Optiplex9010 - OpenMediaVault 2.2.4 | i5; 4GB; OS na SSD; 2x1.5TB (mirror)
 
Steel_Rat
Długo czekałeś na start routera?
W najgorszym przypadku graj jeszcze raz tomato przez recorvery.
WRT3200ACN + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
Stylishh
Steel_Rat napisał(a):

Długo czekałeś na start routera?
W najgorszym przypadku graj jeszcze raz tomato przez recorvery.


Czekałem i 30 minut. Recovery bardzo chętnie bym zrobił, tyle że trzymając reset i włączając na nowo, router w ogóle nie reaguje. Świecą się tylko diody LAN (nie migają) i to wszystko. Jakieś jeszcze pomysły jak można by go reanimować.
Edytowane przez Stylishh dnia 03-04-2016 23:04
Router - Asus RT-AC56U - Merlin WRT 380.59
NAS - Optiplex9010 - OpenMediaVault 2.2.4 | i5; 4GB; OS na SSD; 2x1.5TB (mirror)
 
Steel_Rat
Nie reaguje gdy trzymasz reset i włączasz zasilanie. Hmm. Nie wiem nie miałem akurat tego routera. Długo czekasz trzymając reset. Czasami musisz nawet ponad 30 sek. czekać. W RT-N18U też kiedyś stracił mi się soft, sam z siebie, musiałem grać go od nowa. Jak to nie pomorze to jedynie serwis, bądź dostanie się do złącza serialowego w routerze. Ewentualnie zaprogramować EEprom w programatorze.
WRT3200ACN + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
donkarleone83
kurde ja kupilem tydzien temu Z OLX AC56U i po paru dniach padły mi złaczaq usb dałem do magika elektronika cos ma wymyslec
================================
Asus RT N66U + Merlin +Entware
Asus RT N18U + tomato-RT-N18U-ARM--132-AIO-64K + 1 TB WD RED
nBox ADB 5800S Enigma2 HIPERION 5.1 HDD
Vu-Solo2 Hiperion 5.1
Rasphery pi 2 kodi klient-vu
 
Adooni
wyglada albo na zasilacz albo na uszkodzenie danych w CFE. Czy np nie podkrecales router albo nie zapisywales czegos do nvram przed resetem?

sprobuj cos takiego (nic nie podlaczone przez usb ani LAN) wcisnij przycis WPS i wlacz zasilanie. Trzymaj wcisniety WPS przez 30s potem pusc i poczekaj 10 min potem wylacz, poczekaj 30s i wlacz router.

jezeli to problem z CFE albo nvram i nie da sie go przywrocic do ustawien standardowych pozostanie tylko podlaczenie kabelka serwisowego.
UPC 250Mb/s + CISCO EPC3212 & PLAY LTE + Huawei E3372s-153 Non-Hilink - Failover
Asus RT-AC56U @1200/800 | Tomato-RT-AC56U-RT-AC56U-ARM--140-MultiWAN-AIO-64K | USB HDD Samsung HXMU050DA/G2 500GB
HPE MicroServer gen8 G1610T (819185-421) WIP
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus WL-500W | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-132-BT-VPN
Asus RT-N12 | Tomato-K26-1.28.RT-MIPSR2-132-MiniIPv6
Asus RT-N16 | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-132-AIO + Huawei E3372s-153 non-hilink + PLAY LTE
 
Stylishh
Adooni napisał(a):

wyglada albo na zasilacz albo na uszkodzenie danych w CFE. Czy np nie podkrecales router albo nie zapisywales czegos do nvram przed resetem?

sprobuj cos takiego (nic nie podlaczone przez usb ani LAN) wcisnij przycis WPS i wlacz zasilanie. Trzymaj wcisniety WPS przez 30s potem pusc i poczekaj 10 min potem wylacz, poczekaj 30s i wlacz router.

jezeli to problem z CFE albo nvram i nie da sie go przywrocic do ustawien standardowych pozostanie tylko podlaczenie kabelka serwisowego.


Nie podkręcałem ani też nie zapisywałem nic w nvram, Tylko go wyłączyłem, przeniosłem w inne miejsce i włączyłem. Próbowełm resetu 30/30/30 ale nic nie pomaga. Próbowałem także Twojego sposobu, niestety także nic to nie daje.

Co do kabelka, to gdzie takowy mogę dostać bądź kto może mi tutaj na forum pomóc z tym?
Router - Asus RT-AC56U - Merlin WRT 380.59
NAS - Optiplex9010 - OpenMediaVault 2.2.4 | i5; 4GB; OS na SSD; 2x1.5TB (mirror)
 
Adooni
tutaj masz watek w tym poscie #211 https://openlinks...wstart=200

zagadaj do kolegi @przemasisko on ostatnio ratowal ten router po podkrecaniu wlasnie kabelkiem.
UPC 250Mb/s + CISCO EPC3212 & PLAY LTE + Huawei E3372s-153 Non-Hilink - Failover
Asus RT-AC56U @1200/800 | Tomato-RT-AC56U-RT-AC56U-ARM--140-MultiWAN-AIO-64K | USB HDD Samsung HXMU050DA/G2 500GB
HPE MicroServer gen8 G1610T (819185-421) WIP
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus WL-500W | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-132-BT-VPN
Asus RT-N12 | Tomato-K26-1.28.RT-MIPSR2-132-MiniIPv6
Asus RT-N16 | Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-132-AIO + Huawei E3372s-153 non-hilink + PLAY LTE
 
Stylishh
Panowie, zdecydowałem się na odesłanie routera do sprzedającego aby go sprawdził. Dodam że kupiłem go na allegro jako używany i po niespełna 8 dniach używania padł po wypięciu kabli i próbie przeniesienia w inne miejsce. Jednak po podłączeniu już nie wstał.

Pan, na allegro zarzucił mi podkręcanie, co nigdy nie miało miejsca! Jedynie został wgrany Tomato i ustawione DLNA i 3 sieci bezprzewodowe i to właśnie z powodu tych sieci chciałem przenieść router.

Pan stwierdził że

"Ewidentnie uszkodzonajest pamięć nand . Podejrzewam ( takie są tego obiawy ) że przez podkręcanie jej do za wysokiej wartości . Niestety takie są skutki nie umiejętnego overclockingu"

Nawet nie doszedłem do tematyki podkręcania, wiec jak to jest możliwe? Procesor pracował na normalnych obrotach. Proszę o informacje co można zrobić i co poradzić? Bo już nie na pieniądzach ale na routerze mi najmocniej zależy!.
Router - Asus RT-AC56U - Merlin WRT 380.59
NAS - Optiplex9010 - OpenMediaVault 2.2.4 | i5; 4GB; OS na SSD; 2x1.5TB (mirror)
 
Steel_Rat
Ten router by podkręcić to trzeba zmodyfikować CFE. Na tym forum ktoś z tym się męczył. Generalnie nie jest prosto RT-AC56U podkręcić. Pozostaje wymiana NAND flash. Rozumiem, że nie ma już gwarancji producenta? Asus daje chyba 3 lata gwarancji.
WRT3200ACN + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
Stylishh
Steel_Rat napisał(a):

Pozostaje wymiana NAND flash. Rozumiem, że nie ma już gwarancji producenta? Asus daje chyba 3 lata gwarancji.


Gdzie taką pamięć mogę zdobyć i jak ją wymienić, przyznam się że całkowicie się na tym nie znam? Może też ktoś czymś takim zajmuje się tutaj na forum.
Router - Asus RT-AC56U - Merlin WRT 380.59
NAS - Optiplex9010 - OpenMediaVault 2.2.4 | i5; 4GB; OS na SSD; 2x1.5TB (mirror)
 
Steel_Rat
http://i146.photo...g~original Ten największy scalak to jest pamięć NAND. Jak widzisz montaż powierzchniowy. Trzeba jeszcze zaprogramować. Najlepiej oddać do kogoś kto się zna i ma sprzęt do lutowania. Kolejną rzeczą jet to że NAND się nie podkręca bo to nie jest pamięć operacyjna. Może jeszcze da się go odratować za pomocą kabelka konsolowego. Przyłącze konsolowe masz wewnątrz.
Edytowane przez Steel_Rat dnia 06-04-2016 18:47
WRT3200ACN + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
Stylishh
Steel_Rat napisał(a):
Może jeszcze da się go odratować za pomocą kabelka konsolowego. Przyłącze konsolowe masz wewnątrz.


Mówiąc o naprawie z przyłącza konsolowego masz na myśli ten sposób naprawy:

http://www.snbfor...ost-127088
Router - Asus RT-AC56U - Merlin WRT 380.59
NAS - Optiplex9010 - OpenMediaVault 2.2.4 | i5; 4GB; OS na SSD; 2x1.5TB (mirror)
 
Steel_Rat
Tak. Wszystko zależy co będzie widać w konsoli. Bo jak kość się tak porządnie uwaliła, że nie załaduje się CFE no to pozostaje wymiana na dobrą.
WRT3200ACN + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
maxikaaz
Tą wymianę kostki to może sobie na koniec zostawić...?
Po drodze jest jeszcze JTAG, można w ten sposób jeszcze próbować wgrać bootloader, gdyby się okazało, że na serialu jest głucho.
RT-N16 & Tomato DualWAN 15.02.0068
WL500gP v1@128MB & Tomato DualWAN 15.02.0068
RT-AC56u & Tomato K26ARM-2017.1-AIO
MR3220v1 & GargoylePL
TL-WR1043v1 @ DD-WRT
TL-WR842ND v1 & GargoylePL
TL-WR710N & ROOter GoldenOrb
R7000 & Tomato K26ARM-2017.2-AIO
TL-WR1043v2 & GargoylePL
TL-WDR3600 & GargoylePL
 
Steel_Rat
Racja.
Także na odratowanie routera masz trzy sposoby:
1) Kabelek serialowy
2) JTAG - Tu będzie trzeba dolutować brakujące złącza. Oczywiście trzeba też zdobyć odpowiednie urządzenie (inne niż w punkcie 1).
3) Wymiana wadliwej części (jak nie pomoże punkt 1 i 2).
WRT3200ACN + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
maxikaaz
@Steel_Rat - ...oczywiście cały czas zakładając, że problem jest w okolicach softu (lub jego braku) lub/i flasha, bo tak naprawdę takie zachowanie może być spowodowane wieloma przyczynami.
Router był przenoszony - gdyby upadł, nawet na miękkie, to spory radiator mógł zrobić swoje. Gdyby był niesiony szurając tanimi kapciami z plastiku po wełnianym dywanie... i tak można gdybać w nieskończoność.
Ostatecznie nawet można pokusić się o szukanie przyczyn w sekcji zasilania - przetwornic jest kilka, a brak prądu dla procesora czy RAM też da efekt "padniętego flasha", bo na serialu będzie głucho. Ba, ewentualne zabawy z OC mogły uszkodzić jedną z kostek RAM lub procesor - tego też nie da się wykluczyć - i na serialu będzie też głucho.
Całą diagnostykę zacząć by trzeba od pomiaru napięć, włącznie z tym przychodzącym z zasilacza. Później można zabierać się za bardziej finezyjne metody.

Przyczyn opisanego zachowania routera może być wiele, i brak komunikacji po serialu nie musi od razu oznaczać, że flash jest padnięty lub wyczyszczony.

Z kolei odnosząc się do szybkiej "diagnostyki" przeprowadzonej przez sprzedawcę (bo router był kupiony przez Allegro - tak napisał Autor wątku) - też brałbym po uwagę na miejscu sprzedawcy nieudaną próbę wgrywania odblokowanego bootloadera (w celu późniejszego OC).

Połączony z 07 kwiecień 2016 14:23:13:
Mea culpa - pisząc wyżej "jedną z kostek RAM" byłem przekonany, że są dwie po 128MB, w rzeczywistości jest jedna 256MB. Nie zmienia to jednak sensu wypowiedzi Smile
Edytowane przez maxikaaz dnia 07-04-2016 13:23
RT-N16 & Tomato DualWAN 15.02.0068
WL500gP v1@128MB & Tomato DualWAN 15.02.0068
RT-AC56u & Tomato K26ARM-2017.1-AIO
MR3220v1 & GargoylePL
TL-WR1043v1 @ DD-WRT
TL-WR842ND v1 & GargoylePL
TL-WR710N & ROOter GoldenOrb
R7000 & Tomato K26ARM-2017.2-AIO
TL-WR1043v2 & GargoylePL
TL-WDR3600 & GargoylePL
 
Stylishh
Steel_Rat napisał(a):

Racja.
Także na odratowanie routera masz trzy sposoby:
1) Kabelek serialowy
2) JTAG - Tu będzie trzeba dolutować brakujące złącza. Oczywiście trzeba też zdobyć odpowiednie urządzenie (inne niż w punkcie 1).
3) Wymiana wadliwej części (jak nie pomoże punkt 1 i 2).


Diagnozę rozpocznę jak tylko odzyskam router, wysłałem go do sprzedawcy do sprawdzenia, nie wiem na ile jest to rzetelna informacja z jego strony. Teraz, czekam. Paczkę wysłałem za nie całe 15 zł, a on żąda ode mnie wpłaty na konto w wysokości 25 zł aby paczkę odesłać i od tego uzależnia wysyłkę. Jest to trochę niepoważne. Wystarczyłaby paczka pobraniowa w sendit.pl dla przykładu.

Połączony z 13 kwiecień 2016 14:18:33:
Witam wszystkich,

Odzyskałem router, zakupiłem Adapter TTL CP2102 i podłączyłem to USB, wcześniej instalując sterowniki. Wykonałem wszystkie czynności z tej strony http://www.snbfor...ost-127088

Wszystko ustawiłem tak jak widać to na zdjęciach, jednak w Puttym nie ma odpowiedzi od routera, milczy. Bądź coś nie tak ustawiłem, sprzedawca poinformował mnie że przy sprawdzeniu usterek routera wyświetliło mu informację że jest zainstalowany Tomato.

Ja zaś jednak nie mam żadnej odpowiedzi od routera. Czy ktoś może napisać coś więcej, bądź może ktoś mieszka na terenie Śląska kto mógłby pomóc?

dl.dropboxusercontent.com/u/106662320/AC56U/20160413_140431.jpg
dl.dropboxusercontent.com/u/106662320/AC56U/20160413_140604.jpg
dl.dropboxusercontent.com/u/106662320/AC56U/20160413_140613.jpg
dl.dropboxusercontent.com/u/106662320/AC56U/20160413_140643.jpg
Edytowane przez Stylishh dnia 13-04-2016 14:18
Router - Asus RT-AC56U - Merlin WRT 380.59
NAS - Optiplex9010 - OpenMediaVault 2.2.4 | i5; 4GB; OS na SSD; 2x1.5TB (mirror)
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 5

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,742
· Najnowszy użytkownik: buber2001
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

shibby
17-08-2018 18:56
Sadamkusz, ja mam raspbiana na dysku 1.8" 250gb po USB. Jak chcesz to mam taki jeszcze jeden komplet. Obudowa wielkości rpi Smile

slawko
17-08-2018 16:51
Wystarczy do RPi podpiąć dysk ssd i będzie stabilna nic się nie wysypie, zainteresuj się też NetTemp

sadamkusz
17-08-2018 13:38
prościej ale czy możliwe do ogarnięcia przez zwykłego usera (czyt bez kompilowania) ? RPi mam ale chce weliminować bo i tak przecież router działa 24h a rozsypywanie się systemu plików na RPi mnie den

shibby
17-08-2018 13:18
nie używałem tego ale na forum był o tym temat. Z tego co pamiętam prościej postawić RPi.

sadamkusz
16-08-2018 14:06
shibby czy ty uruchomiłeś Domoticz u siebie na routerze? R7000 lub podobnym z tomato?

cosmos
15-08-2018 17:12
Witam, jest "mały" problem z R7000 na Ttomato-R7000-ARM-
-140-AIO-64K. Po zatwierdzeniu jednej zmiany w ustawieniach podstawowych typu sprawdzanie połączenia google i ms były domyślnie , rou

pedro
15-08-2018 14:39
Oczywiście, ale przy dwóch IP z palca (tylko dla danej karty, reszta ma być z DHCP) jak ominąć "Ignore DHCP req. from unknown devs"? Bo tu jest ból...

shibby
14-08-2018 09:58
No to chyba logiczne. Dhcp potrafi przydzielić tylko jeden IP danemu mac'owi.

pedro
13-08-2018 17:21
Na karcie żaden problem ustawić, rzecz w tym że nie może być 2-óch różnych IP z tym samym MAC na "Static DHCP/ARP/IPT"...

shibby
13-08-2018 08:12
To musisz ręcznie ustawić te IP na karcie. Nie dostaniesz dwóch IP z dhcp.

pedro
11-08-2018 23:19
...więc karty nie widzi, bo ma jeden MAC z dwoma różnymi IP Sad

pedro
11-08-2018 23:18
Problem: karta sieciowa w PC musi mieć dwa IP - dodajemy. Router ma "Ignore DHCP requests..." w ustawieniach...

shibby
11-08-2018 18:03
powiem szczerze że nie rozumiem pytania Smile

pedro
09-08-2018 18:31
Też bym chciał wiedzieć Smile

mb36
03-08-2018 09:50
Muszę do karty sieciowej dodać drugi adres IP. Jakie ustawienia na tomato aby to chodziło. Teraz jak pinguję z Tomato to 100% lost.

p4v3u
25-07-2018 12:22
Doobra, mam problem: Chciałbym łączyć się na IP WAN2 z zewnątrz a kiedy WAN1 jest aktywny to nie mogę. WAN2 Weight = 0

p4v3u
23-07-2018 21:52
czy we freshtomato jest jakis parametr który wyłącza odpowiedzi na proby podlaczenia sie na IP WAN2, kiedy aktywny jest caly czas WAN1 ? Uzywam w tr. failover.

36,258,898 unikalne wizyty