Dzieńdobrywieczór,
na początku chciałem się przywitać, jest to mój pierwszy post na tym forum. Y... Cześć!
Długo się zastanawiałem, do którego działu wrzucić ten post, ale ostatecznie stwierdziłem, że raczej winę ponosi ww. router, więc może ktoś z Was ma podobne doświadczenia, a co lepsze - sposób na ten problem.
Otóż: mam router TPLINK-a MR3420 (tak, wiem, to nie ten dział, ale doczytajcie do końca), którego mam od dwóch lat, chodzi bajecznie prosto i skutecznie, ale jego wąskim gardłem są porty 100Mbps. Od półtora roku mam router Asusa RT-AC68U i kilkukrotnie podchodziłem do niego z próbą ożenienia go z modemem Huaweia. Niestety, na fabrycznym firmwarze były problemy: a to nie mogłem wejść na stronę Informacje o urządzeniu (http://192.168.8.1/html/deviceinformation.html), na którym m.in. są informacje o RSSI i RSRP, a to i łącze się zachowywało dziwnie - niby działało, ale jakby rwało - pingi idą, a transmisja TCP/IP rozpędza się, a za chwilę staje. Działo się tak głównie przy serwerach o dużej przepustowości - transfer rósł do pełnego pasma, a za chwilę malał, do zera i stawał.
Z racji tego, że ostatnio naszło mnie na eksperymenty z routerem Asusa stwierdziłem, że zainstaluję Tomato w wersji Advanced (też zdaję sobie sprawę, że to nie ta strona, ale problem jest symptomatyczny, więc może znacie problem), z myślą o zapoznaniu się z samym pomidorem, a że nieco znam linuxa, to stwierdziłem, że pobawię się.
I tu, na zaawansowanym pomidorze ten sam problem! Pingi - idą bez przerwy, żadnych dropów, transfery z wolniejszych serwerów (200-400kB/s) bez zrywanych połączeń, natomiast np. stery do Nvidii - dociągnie do 5MB i bęc - transfer spada do zera i nicość.
Wg mnie jakby przytykał się jakiś bufor USB, przeczytałem gdzieś, że może prądowo nie wyrabiają porty, więc modem podłączałem zarówno do USB2.0 jak i 3.0, z i bez huba (zasilanego 5V, 2A), ale dalej bez sukcesu.
Niestety nie mam dostępu do żadnego innego modemu LTE, więc nie sprawdzę na innym egzemplarzu.
Mieliście podobne problemy?
Temat znany i ograniety modem ktory podajesz dziala z tomato by Shibby ale musisz go przerobic na non hilink. Wina lezy po stronie procesora routera Broadcom dlatego tez dzialalo wszystko ok z tp-linkiem ktory jest na atheros.
Połączony z 31 marzec 2016 01:58:23:
zakladam ze masz modem E3372s (wersja h nie byla dostepna poltora roku temu).
Ten router z modem E3372s hilink nie biedzie prawidlowo dzialal na zadnym dostepnym na rynku sofcie co testowal Shibby. Jedyny router oparty na procesorze Broadcom ktory dziala poprawnie z E3372s hilink to ASUS RT-N10U.
Edytowany przez Adooni dnia 31-03-2016 01:58
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED Asus RT-AC68U AccessPoint
Jak już pisałem, samo łącze działa, bo pingi chodzą, ale tak, jakby przytykało się coś w momencie pobierania większej ilości danych.
Dzięki wielkie za informacje! Pobawię się, sprawdzę.
pozdrawiam
zgadza sie lacze dziala, pingi dochodza, na upartego na 1 rzut oka nie widac problemu ale to nie jest tak ze hilink nie dziala po prostu cos Broadcom skopal i nie zgadzaja sie sumy kontrolne i wlasnie to objawia sie np niedoczytywaniem stron jak np wyznaczaniem trasy w google maps, zle odwiera sie strona citybanku czy np wlasnie przywiesza sie "alledrogo" jak odpalisz kilka- kilkanascie stronek na raz.
Chyba nikt tak naprawde nie testowal zbyt duzo tematu transferu jak strony sie nawet nie doczytywały. Ja pamietam ze mialem problem z tranferem wszystko tak jak piszesz dziala ok z tp-linkami.
Jak poczytasz o problemie to zobaczysz ze tak naprawde walczylismy z tym ponad pol roku ciezko bylo dojsc dlaczego to nie dziala ale Tomato Shibby i non hilink (wgraj softy krtore podalem jako kod i znikna Twoje wyzwania.
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED Asus RT-AC68U AccessPoint
A mówią, że Broadcom to dobra firma... Ale każdemu może się zdarzyć mały babol
Sprawa się uprościła - dorwałem niechcący wersję E3372h-153 (bez hilinka) i biega bez problemów
Na podanej przez Ciebie stronie kalkulator Huawei został zablokowany przez Symanteca wykrywając trojana (warte uwagi!!!), więc pochodziłem, pomędziłem i znaleźli się dobrzy ludzie gotowi na podmianę.
Szperam teraz po Internetach w poszukiwaniu, jak dokopać się do parametrów łącza LTE (RSSI, RSRP).
Dzięki raz jeszcze.
Właśnie zmieniłem FW na Tomato by Shibby (oby trąba jego słonia nigdy na kaktus nie natrafiła!), z "zewnątrz" (portal) różnica jest kosmetyczna, a wewnątrz wygląda na to samo. Ale gcom nie działa na obu:
root@unknown:/tmp/home/root# gcom -d /dev/ttyUSB[0..1]
SIM ready
Waiting for Registration..(120 sec max)
Registered on Home network:
Failed to register
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?