Zdecydowałe się na ten ruter ze względu na specyfikacje.
po zainstalowaniu i konfiguracji w domu, załamałem się jak to działa.
stare rutery za 20 pln miały lepszy zesieg ( no może te same)
po odpowiednim ustawieniu anten jakoś ogarneło cały dom.
Ale co do softu to porażka.
kontrola rodzicielska to smiech na sali
działa kiedy chce i jak chce
jak zablokujesz dzieciakom youtube przez www to uzywają na smartfonie przez apke i działa, nawet wyłączenia strumieniowanie i etc nie działa.
totalna kicha..
wiec teraz moje pytanie co lepiej zainstalować.
co oczekuję
jeden port WAN dla internetu
wifi 2,4 i 5
wifi dla gości 2,4 i 5
server vpn ) server może duże powiedziane ale PPTP mile widziane ( zawnętrznie ze smarftona lub laptopa bezpośrednio do rutera
server dhcp
rozbudowana kontrola rodziecielska
/ pełna blokada internetu na podstawie harmonogramu / po MAC
/ blokada przepustowosći NA PODSTAWIE HARMONOGRAMU / dzieci potrafią całymi dniami ogladać youtube, całkowite wyłaczenie internetu blokuje tez komunikatory np viber czy inne
dlatego chce przyciąć transfer aby filmiki tak cieły że nie da rady oglądac ale kumikatry działały - ale oczywiście tylko w zdefiniowanym czasie
/ przekierowaie portów
/static routing
/ kontrola zawartości przeglądanego intenetu pod względem treści nie pozwolonych dla dzieci w.g urządzeń
mnie ważne
możliwość utworzenia sieci gościnnej bez postępu po sieci głównej ( taka sama jak gościnna po wifi) tylko po 1 porcie LAN w limitowanym tranferem ( szybkościa)
port uSB pod NAS
download menager / ściaganie bez użycia kompa
możliwość instalacji OSCAMA pod sharing
a taka ładna apka na smartfona od obsługi rutera tez by była fajna
wiem wiem swięta juz były ale.....
p.s.
moja 10 letnia córka dzis sama zalogowała się na ruter ( zostawiłem otwartą stronę configuaracyjna) i sama zmieniła harmonogram internetu na swoim telefonie
Też kupiłem ten router i też jestem średnio zadowolony.
Polaczenie LTE z modem E3372 mam max 7Mb/s gdzie w tym samym miejscu Netgear 3500v1 ma 12-13Mb/s.
Dual Wan jak mam LTE jako Wan1 i Wan2 lacze kablowe co kilka minut wywala mi polaczenie z modemem.
Wgralem mu najnowsze tomato v1.32 beta z multiwan i wtedy LTE spadlo do max 2Mb/s!
jeden port WAN dla internetu
wifi 2,4 i 5
wifi dla gości 2,4 i 5
server vpn ) server może duże powiedziane ale PPTP mile widziane ( zawnętrznie ze smarftona lub laptopa bezpośrednio do rutera
server dhcp
rozbudowana kontrola rodziecielska
/ pełna blokada internetu na podstawie harmonogramu / po MAC
/ blokada przepustowosći NA PODSTAWIE HARMONOGRAMU / dzieci potrafią całymi dniami ogladać youtube, całkowite wyłaczenie internetu blokuje tez komunikatory np viber czy inne
dlatego chce przyciąć transfer aby filmiki tak cieły że nie da rady oglądac ale kumikatry działały - ale oczywiście tylko w zdefiniowanym czasie
/ przekierowaie portów
/static routing
/ kontrola zawartości przeglądanego intenetu pod względem treści nie pozwolonych dla dzieci w.g urządzeń
Praktycznie wszystko posiada tomato z tym że nie widziałem cięcia transferu w określonych godzinach, z tego co wiem można uciąć po adresie mac, ip, puli ip czyli możesz ściąć pule np: 192.168.1.10-20 do 10MB i ta pula adresów ma do wykorzystania 10mb nie więcej a ip dodajesz po mac żeby dzieci czasem same sobie na sztywno nie wymusiły ręcznie adresu spoza banowanej puli, co do godzin wyłączenia to też oczywiście jest kontrola rodzicielska jest tylko nie tak ładnie klikalna jak w asus wrt ale działa za to skuteczniej. apki na smartfona nie dostaniesz tylko strona konfiguracyjna rutera, a co za tym idzie albo vpn albo przekierowanie portów, oscama w repozytorium optware nie widziałem pod ARM ale może czegoś nie wiem choć sam bym na moim ruterze postawił serwer kart
to ciekawe co piszecie bo ja spradzalem modem E3372s-153 PLAY na moim routerku AC56U ktory na dobra sprawe nie rozni sie od silniejszego brata i transfery LTE mam ponad 30Mbit (na ASUS RT-N16 mam takie same trasnfery) - nie sprawdzalem wersji dualwan na nim.
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED Asus RT-AC68U AccessPoint
właśnie sciałem przyciat youtube bo dziecko tylko oglada filmiki , a jak przytne transfer to meila odbierze ale filmików nie pogląda
ale zostawić komikatory jak viber czy inne meile....
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?