witam, szukał bym możliwie najtańszego rozwiązania na ups, zęby zasilał mi główny router + router na dachu + 2 dyski twardę które do niego mam dołączone .
widziałem jakieś opcję ups w tomato ? to jakiś droższy ups z lan'nem ? ze wyświetla czy naładowany itp ?
tak też myślę że podłączył bym jakiś większy aku od czegoś i spokojnie jak coś może tak chodzić
bo podczas kiedy "ucieka prąd" dyski mi robią bad sektory i później wszystko muszę odłaczać i je naprawiać pod linuksem
Asus RT-AC3200 Rocket M5
APC BACK-UPS RS 1200 Mini Itx ASUS Q87T+ i7-4770S Alienware m15 Vu+ Solo2
Ja zrezygnowałem z zakupu UPS - koszty jakie generują straty na falowniku UPSa są zbyt duże (według mnie), kupiłem zasilacz buforowy do niego dołożony mam akumulator 7Ah (taki miałem akurat), zasilam router z 12V (w normalnej pracy z zasilacza jest to 13,8, z aku wiadomo ~12), dzięki temu z akumulatorem tej samej pojemności wszystko działa o wiele wiele dłużej niż przez UPS.
Podłączone mam Antena zew. Mikrotik, AC56U, switch, oraz NAS RN102 przy pełnym obciążeniu (wszystko włączone i używane WiFi itp) pracuje ok. 2h i po tym czasie napięcie na aku jest 11V - nie testowałem dłużej ale teoretycznie zasilacz odcina zasilanie przy 10,5V aby nie uszkodzić akumulatora. Sam router i antena (bez NAS) pracuje ponad 5h.
Po zakupie routera asusa pojawił się problem bo on ma 19V na zasilaniu, ale rozwiązałem go kupując ładowarkę samochodową z pasującym wtykiem (bodajże od laptopa Zenbook).
Minusy:
- Jeśli nie masz obudowy instalacja nie wygląda estetycznie
- Musisz posiadać minimalną wiedzę z zakresu elektryki aby to podłączyć poprawnie.
- Brak jakiegokolwiek monitoringu UPSa (np. w tomato)
Plusy
- Koszt zakupu niższe lub porównywalne z UPS
- Koszty eksploatacji dużo niższe niż UPS (straty jedynie na jednym zasilaczu, a w przypadku UPS jest to strata energii na ładowanie akumulatora, potem na falowniku, i kolejnych zasilaczach urządzeń 230->12/24(UPS)->230V->12V (router))
- Brak hałasu, UPS najczęściej ma wentylator, zasilacz buforowy nie potrzebuje - obudowa jest jego radiatorem.
U siebie mam 2 zasilacze buforowe.
1. 24V do 2xMT i 2xUbiquiti w połączeniu z 4 akumulatorami 9ah wytrzymuje spokojnie 16h.
2. 12v do zasilania kamer na zew budynku. Miałem kupować switch PoE ale zrezygnowałem. Koszt niższy a wytrzymuje dłuższy czas.
UPS-a mam tylko do zasilania serwera ale szukam zasilacza 48v do serwera i wtedy zmienie buforówkę 12V na 48V i pozbędę się wtedy UPS-a.
Trzeba tylko przemyśleć co chcesz i w jaki sposób zasilić.
Jeżeli zdecydujesz się na użycie zasilacza buforowego kupuj zasilacz Mean Well.
Czasem udaje się w dobrej cenie dostać na alledrogo albo olx taki sprzęt.
Aku kup sobie MW Power WMS 7,2 Ah są po 40zł i spokojnie ci długo wytrzymają.
W firmie znajomego jakiś czas temu uruchamialiśmy małą siłownię i zamontowaliśmy 4x100Ah.
Około 10 anten Ubiquiti, 2 radiolinie, switch i serwer na 48V i wytrzymuje około 20h.
Są też takie bez przetwornicy ale przetwornica daje możliwość podniesienia napięcia i trzymania go na stałym poziome powyżej 12V. Zwykle jest potencjometr. Są od razu kabelki do podłączenia aku.
Ja mam właśnie tego MeanWell 5,4A (choć teraz wiem, że 3,6 by starczyło), niestety on nie ma zabezpieczenia przed rozładowaniem akumulatora ale takowe sam sobie zrobiłem (znalazłem schemat w necie), ale takie zabezpieczenie można kupić gotowe lub go nie używać ale może to być niebezpieczne po pierwsze rozładuje i uszkodzi akumulator, a po drugie możesz uszkodzić router jeśli napięcie spadnie poniżej 10V to może on wejść w pętle włącz / wyłącz (gdy się router załączy napięcie spadnie i się wyłączy).
Nie spotkałem się jeszcze żeby sprzęt wpadł w taką pętle.
Mam znajomego który od bardzo długiego czasu zajmuje się sieciami i zawsze stosuje zasilacze buforowe albo siłownie z akumulatorami żelowych.
Gdyby takie rozwiązanie miało powodować problemy które opisujesz nie stosował by go.
Nie spotkałem się jeszcze żeby sprzęt wpadł w taką pętle.
Mam znajomego który od bardzo długiego czasu zajmuje się sieciami i zawsze stosuje zasilacze buforowe albo siłownie z akumulatorami żelowych.
Gdyby takie rozwiązanie miało powodować problemy które opisujesz nie stosował by go.
Zapytaj czy stosuje zabezpieczenie przed głębokim rozladowaniem akumulatora. (przy 10,5V trwałe odcięcie poboru do czasu ponownego doładowania), ja tak miałem przy poprzednim routerze (wnr3500), że było planowe wyłączenie prądu na pół dnia akumulator się wylądował do poniżej 10V a router startował i się resetowal po powrocie zasilania okazało się, że NVRAM się wykasowal, po tym zdecydowałem się dorobić układ co rozlaczy akumulator przy 10,5V
Nie nic takiego nie stosuje.
Ubiquiti i MT to trochę inny rodzaj sprzętu które nie muszą być zasilane stałym napięciem 12V.
U siebie stosuje 24V a przecież MT można śmiało zasilać do 48V.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?