Witam w moim pierwszym poście na forum Mam nadzieję że piszę do odpowiednim dziale, jak niewłaściwy to proszę o przeniesienie do właściwego.
Poszukuję urządzenia które:
-odbierze internet z sieci wifi G lub N (opcje zabezpieczeń brak/wep/wpa/wpa2; N w dowolnym standardzie może być 150 lub 300)
-następnie utworzy nową sieć wifi o innym SSID oraz innym zabezpieczeniu (inne hasło lub typ zabezpieczenia)
-równocześnie udostępni internet na port LAN dla PC
Firma urządzenia bez znaczenia (obecnie mam AP WA500G w trybie klienta AP więc dlatego na początek rozważam tą firmę).
Urządzenie zamierzam kupić na aukcji internetowej oraz powinno być tanie.
Musi mieć możliwość zmiany anteny na mocniejszą RP-SMA (ilość anten bez znaczenia)
Innych wodotrysków typu port USB itd nie potrzebuję.
Ma odebrać wifi, stworzyć nowe wifi + lan. To czy będzie pracowało na OFW czy CFW nie ma dla mnie znaczenia.
W tej chwili wa500g pracuje właśnie zasilany po PoE jako ap client.
Do niego jest podłączona antena 11dbi (nie wierze że tyle ma no ale cóż..) żeby lepiej łapał sygnał, po to musi mieć odłączaną antenę bo na fabrycznej był zbyt słaby sygnał.
Na dach może i źle by nie było ale wiercenie dziur, montowanie tego itd to dużo pracy, wolę jak zostanie tak jak jest obecnie, tylko żeby internet działał nie tylko na pc ale i tel po wifi żeby się dało wpiąć.
W zasadzie mógłbym do tego ap teraz kupić i wpiąć jakiś mały router, ale jak kupować nowe urządzenie to juz takie żeby samo obrobiło zadanie.
Na chwilę obecną kandydatem jest WR743ND , WR843N oraz WR843ND (co za różnicę daje to D na końcu?.
Ustawiłbym jako wisp client, i teoretycznie powinno działać jak chcę ale to tylko przypuszczenia.
Żeby nie zakładać nowego tematu to dopisze się tutaj.
Szukam podobnego rozwiązania, ale w 5GHz, najlepiej w AC 433-866mbps
z minimum 3 LANami. Anteny zintegrowane, a nawet wbudowane, bo używany będzie w domu, w odległości 6-8m od AP. Obowiązkowo praca jako Brigde (przeźroczysty), tryb router raczej odpada.
Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT, Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini Tenda AC10 - AC1200 OFW NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?