Witam, od dłuższego czasu szukam godnego sprzętu do domu, gdzie dostawcą jest NEO na dzień dzisiejszy (zakładałem także temat żeby kupić router z modemem, jednak ostatecznie modem będę używał od usługodawcy a ja chce się skupić tylko na dobrym AP), a ja potrzebuję przede wszystkim stabilnego AP, którego nie trzeba resetować itd..
AP będzie umieszczony w najbardziej centralnym położeniu w domu jak to tylko jest możliwe, najdłuższa drogą jaką pokona sygnał WiFi to myślę że maks 30m, wewnątrz budynku. Zależy mi na stabilnej pracy, odbiorników będzie min 3 / 24/h, a maksimum ok 10szt - chociaż to będzie rzadkość.
Standard prędkości myślę że N300 - czy coś szybszego..? Nie koniecznie, brak sprzętów z wysokim AC, po za tym jeżeli powstanie jakiś NAS to będzie podpięty po kablu, a pracuje na karcie N300 i nie narzekam.
Chciałbym żebyście Panowie doradzili mi tylko co ma lepsze radio, żeby nie zrywało, i zasięg przedostawał się przez ściany bez problemów, który model asusa wybrać?
Budżet bez większego znaczenia, sprzętu będę szukał raczej z 2 ręki.
Budżet bez większego znaczenia, sprzętu będę szukał raczej z 2 ręki.
Kup cokolwiek co ma 128MB flasha i jest na liście tomato http://tomato.groov.pl/?page_id=69 lub Asus RT-N66U B1. Ma 32MB flasha ale daje radę, jest tomato AIO.
z zasiegiem wi-fi to teraz slabo jest po pwrowadzeniu regulacji na ograniczenia mocy nadajnikow roznie to bywa. jak nie zalezy Tobie na 5GHz to ja polece starego niezawodnego ASUS RT-N16
jak potrzebujesz cos mocniejszego z radiem 5GHz to RT-AC56U (ma wewnetrzne anteny - ja osobiscie nie mialem problemow z sasiegiem) albo RT-68U.
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED Asus RT-AC68U AccessPoint
Powiem tak, RT-N16 posiadam od kilku lat.. faktycznie nie pamiętam kiedy musiałem go zrestartować.. lata na Tomato, ale chciałem coś nowszego - lepszego? Z zasięgiem to bez szaleństw, w bloku nie mam pełnego zasięgu na telefonie, więc nie wiem co o tym myśleć.. a to tylko 60m2.. gdzie w domu mam jedno piętro o raz większej powierzchni więc jak tam będzie z zasięgiem..? Co mi daje to radio 5ghz? bo w sumie to nie wiem
Próby pokrycie budynku, gdzie w linii prostej będzie 30m i ściany, to kiepski pomysł jeśli chcesz to zrobić na jednym urządzeniu. Chyba że masz tam 1-2 ściany tylko.
Ja na coś takiego użyłbym sprzętu Ubiquiti UniFi LR. Myślę że 2-3 sztuki powinny wystarczyć.
Naszkicuj rozmieszczenie pomieszczeń, opisz grubość ścian i z czego są zbudowane.
Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT, Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini Tenda AC10 - AC1200 OFW NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?