23 Listopada 2024 03:42:00
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.221.68.196
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
Asus WL-500 gP V1 i modem LTE Huawei E3372
lechowiec
Witam wszystkich!

Pytanie o sprzęt jak w tytule. Mam stary router Asus WL-500 gP V1 i modem LTE Huawei E3372. Wcześniej ten router na czeskim firmware bardzo dobrze współpracował z modemem Huawei E176. Lecz teraz czas na zmiany. Nowe pasma, LTE i modem muszę wymienić. Posiadam już E3372. Czy ten zestaw ma jeszcze szansę współpracować czy powinienem kupić nowy router?

Jeśli da się jeszcze używać ten router z nowym modemem to proszę o krótkie info jakim firmware najlepiej się interesować. Czeski firmware nie był dawno aktualizowany. Bez czegoś nowszego z sterownikami do nowych modemów router jest dla mnie bezużyteczny. Trochę mi go szkoda wyrzucać bo to był bardzo dobry sprzęt parę lat temu.

Pozdrawiam!

shibby
to mips1 ale moduły są do obsługi tego modemu są. Musi to być tylko modem E3372s (E3372h nie zadziała) i najlepiej przerób go na non-Hilinka jeżeli jeszcze takowy nie jest.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

lechowiec
Dzięki wielkie za odzew.

Modem pochodzi z sieci Play. Poczytałem trochę i nie będę mu wgrywał Hilinka. W opcjach modemu jest do wyboru Ras lub Nids, więc modem ma firmware jak powinien.

Nie mam niestety wystarczającej wiedzy w tym momencie by poskładać sobie firmware z obsługą tego modemu. Gdzie szukać pomocy/firmaware aby stary router znowu mógł współpracować z nowszym modemem?

Czy to będzie sensownie działało z modemem LTE? Czy może lepiej szukać Routera? W routerze potrzebuję mieć 2 USB (modem i pamięć masowa do współdzielenia plików). Zależy mi też na zachowaniu okienkowego interfejsu jak mam w swoim Routerze na czeskim firmware Koppel.

shibby
czyli jak rozumiem nie masz jeszcze tomato na nim? Jeżeli nadal siedzisz na sofcie oryginalnym to wgraj sobie Asus firmware restoration, który znajdziesz na płycie CD routera lub na stronie asusa dla tewojego routera (jest częścią Asus Tools).

Ściągnij równiej ten obraz dla twojego routera:
http://tomato.groov.pl/download/K26/build5x-132-EN/tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-132-VPN.zip

Ustaw ręcznie ip na karcie sieciowej LAN na 192.168.1.2 z maską 255.255.255.0 i podłącz router do komputera kablem.

Puść sobie ping 192.168.1.1 -t byś widział kiedy router odpowiada.

odłącz zasilanie routera, wciśnij z tyłu przycisk RESTORE (lub EZ, ten zapadnięty) i trzymając włącz router. Trzymaj aż dioda power nie zacznie wolno mrugać. Router zacznie odpowiadać na ping.

Puść przycisk, włącz Asus firmware restoration tool, wskaż obraz tomato i potwierdź wgranie. Jak się nie uda za pierwszym razem, nie panikuj, spróbuj ponownie, wyłącz firewalla, wyłącz antywirusa. Wkońcu się uda.

Po wgraniu tomato musisz wyczyścić nvram. Wejdź w administration -> Configuration -> Restore Default Configuration -> erase All data.

Po kojejnym restarcie masz działające tomato.

Modem ustawiasz z Basic -> Network, wystarczy WAN zmienić na 4G/LTE i zapisać zmiany.

pozdrawiam

lechowiec
Dzięki wielkie za tę instrukcję. Jutro na spokojnie wgram Tomato. Jadę na razie na sofcie z czeskiej strony. Wizualnie to chyba podobne do oryginału nawet było. Fajnie, żeby ten router dało się jeszcze używać. W przyszłości niedalekiej prawdopodobnie i tak kupię nowy router Wifi i będzie to chyba także jakiś asus. Tego Wl - 500Gp V1 bardzo by mi było szkoda wyrzucić do elektrośmieci. Działał kilka latek i pewnie jeszcze może podziałać.

shibby
również do dnia dzisiejszego mam WL500GP v1 Smile Tyle, że wymieniłem w nim obudowę i kartę wifi od wersji 500W Smile

lechowiec
Dzięki wielkie. Wgrałem ten firmware i teraz z tym modemem mam transfery jakich na oczy nie widziałem. Modem w trybie RAS. Speedtest pokazuje średnio około 15 Mb/s przy pobieraniu. Wysyła około 7 Mb/s.

Firmware Tomato jest nawet prostszy i wygodniejszy w konfiguracji niż oryginał. Będę jeszcze chciał podłączyć po USB pamięć masową i używać jako mini dysk sieciowy.

Szukam jakiejś instrukcji obsługi tomato gdyż nie wszystkie funkcje i parametry są mi zrozumiałe

Moc sygnału Wifi na jakim poziomie ustawić?

Router dostał drugie życieSmile

Połączony z 18 grudzień 2015 20:45:47:
No i się nacieszyłem. Router się wiesza. Lagi takie że masakra. Ciężko się zalogować, jak już się uda to zarządzanie nim jest praktycznie niemożliwa tak spowalnia.

Co radzicie?

Wczoraj było wszystko ok. Internet chodził aż miło. Dzisiaj nie mogę się z nim dogadać. Co się mogło stać? Na noc był wyłączony. W dzień trochę domownicy używali ale zgłaszali mi, że początkowo było ok, potem internet zamulał. Myśłałem, z coś z połączeniem, ale to router laguje.
Edytowany przez lechowiec dnia 18-12-2015 20:45

donkarleone83
najlepiej jak podrzucisz jakies logi
================================
Asus RT N66U + Merlin +Entware
Asus RT N18U + tomato-RT-N18U-ARM--132-AIO-64K + 1 TB WD RED
nBox ADB 5800S Enigma2 HIPERION 5.1 HDD
Vu-Solo2 Hiperion 5.1
Rasphery pi 2 kodi klient-vu

shibby
1) czy wykonałeś czyszczenie nvram po wgraniu tomato?

2) czy modem przerobiony jest na non-Hilink?

3) czy modem LTE podpięty jest wprost do routera czy może przez HUB aktywny?

4) częstym problemem tych routerów był padający zasilacz. Czy próbowałeś użyć innej zasilacza?

5) jaki jest CPU Load na zakładce status gdy internet muli? Jeżeli load jest ponad 1.00 to znaczy, że router nie wyrabia. Transmisja USB tego routera to max 3MB/s, ponieważ procesor routera to tylko 266MHz. Przy dużym ruchu na modemie LTE faktycznie może CPU niedomagać

6) pisałeś coś o podpięciu dysku na USB. Czy to już uczyniłeś?

lechowiec
Witaj Shibby. Widzę, że jesteś niezawodny na tym forum. Mam pytanie czy to forum to Twoja własność? Ta cała inicjatywa i wykonana praca to Twoje hobby czy coś więcej - praca zawodowa? Przewaliłem trochę forum i widzę że masz wiedzę a efekty Twojej pracy działają.

W związku z faktem, iż nie ogarnąłem problemów technicznych które napotkałem postanowiłem zainwestować w nowsze hardware. Z przywiązania do Asusa zakupiłem nowszy model rt-ac-87u. Radio 5GHz, lepsza wydajność, tak czy siak sieć domowa Wifi to u mnie na razie jedyna możliwość, więc prędzej czy później i tak trzeba byłoby kupić nowszy router. Czytałem Twoją recenzję na jego temat oraz opinie użytkowników. Zaryzykowałem i na razie jestem zadowolony.

Wracając do tematu starego Asusa postanowiłem jednak poświęcić trochę czasu i oczyścić starego dziadka z zarzutów, szczególnie ze względu na firmware przy którego tworzeniu miałeś jak się domyślam przynajmniej udział.

Odpowiadając na Twoje pytania:

1) czy wykonałeś czyszczenie nvram po wgraniu tomato?
Czyszczenie wykonane zgodnie z Twoją instrukcją. nvram czysty jak łza. Instalacja firmware poszła książkowo.

2) czy modem przerobiony jest na non-Hilink?
Modem oryginalnie nie był Hilink i zgodnie z Twoim zaleceniem takim pozostał.

3) czy modem LTE podpięty jest wprost do routera czy może przez HUB aktywny?
Modem LTE był bezpośrednio wpięty do routera. Nie stosowałem aktywnego huba i już w tym miejscu muszę co nieco rozwinąć. Porobiłem orientacyjne pomiary wydajności prądowej portu Asusa WL-500 GP V1. Nie jest tragicznie ale za dobrze też nie. Prądowo porty tego Asusa to "miętka dętka". Napięcie podczas pracy modemu oscyluje w dość szerokich granicach. Przy downlinku na poziomie 14 Mb/s napięcie przysiada do około 4,7V przy poborze prądu na poziomie około 0,26A. Przy uplinku na poziomie 9 Mb/s ujrzałem 4,5V! Mam niestabilne łącze LTE i modem ma apetyt na prąd. Wniosek pierwszy jest taki, że szkoda katować routera tym modemem i aktywny hub USB to konieczność. Porównywać do nowego RT-ac-87u nawet nie ma sensu. W tych samych warunkach port USB 2,0 trzyma jak beton 5,02V.

4) częstym problemem tych routerów był padający zasilacz. Czy próbowałeś użyć innej zasilacza?
Na temat zasilaczy gdzieś coś kiedyś czytałem. Na zapas dokupiłem dodatkowy i mam teraz dwa WL-500 GP V1 oraz 3 zasilacze. W trakcie kilkuletniej pracy praktycznie 24h/d w zeszłym roku w lecie jeden zasilacz padł. Obecnie używany zasilacz jest sprawny. Testowany ładowarką modelarską Icharger 3010B spokojnie znosi znamionowe 2,5A trzymając ładnie napięcie 5V. A sam router bierze sporo mniej i zasilacz pracuje z sporym zapasem. Nie pamiętam już w tej chwili jakim.

5) jaki jest CPU Load na zakładce status gdy internet muli? Jeżeli load jest ponad 1.00 to znaczy, że router nie wyrabia. Transmisja USB tego routera to max 3MB/s, ponieważ procesor routera to tylko 266MHz. Przy dużym ruchu na modemie LTE faktycznie może CPU niedomagać

Przy dzisiejszej próbie nic nie zamulało, CPU Load dochodził maksymalnie do 0,4. Jednak jeśli chodzi o lagi w sieci, to znalazłem prawdopodobnie głównego winowajcę. Router mam na poddaszu. Na piętrze i parterze jest kilka komputerów które mają działać w mojej sieci. Główne problemy z siecią były na parterze. Dotarło to do mnie po pierwszej zamułce nowego routeraSmile Przypomniałem sobie, że na piętrze mam TV z soundbarem wyposażonym w bezprzewodowy głośnik basowy. Właśnie to badziewie zakłóca mi Wifi 2,4 GHz, na domiar złego soundbar jest usytuowany dokładnie nad moim centrum dowodzenia które jest na parterze. Durna pała jak to kupowałem, to nie wziąłem pod uwagę, że w domu mam tylko sieć WIFI i jej prawidłowe działanie jest priorytetem. Niestety Philips nigdzie dosadnie nie wspomina, że komunikacja z głośnikiem basowym jest w oparciu o Bluetootch. Problem na razie rozwiązałem w ten sposób, że za pomocą starego Tplinka wzmocniłem zasięg sieci Wifi na parterze. Routerek ten wymaga zasiloania z mocą raptem 3W, co jest niczym w porównaniu do 9 W starego czy 13 W nowego Ausa.

6) pisałeś coś o podpięciu dysku na USB. Czy to już uczyniłeś?[/quote]
Docelowe przewidywałem wpięcie pamięci masowej USB jako rozwiązanie mniej prądożerne. Jednak nie doszło do tego po wymianie modemu z uwagi na problemy z routerem.

Wnioski moje są więc takie, że stare hardware Asusa WL-500 GP V1 z pomocą nowego firmware jest w stanie działać poprawnie, jednak trzeba pomyśleć o wspomaganiu zasilania USB modemu aktywnym hubem i wtedy dopiero martwić się firmware, jeśli będą jakieś problemy. Bynajmniej tylko tyle i aż tyle może i raczej powinien zrobić we własnym zakresie przeciętny użytkownik zestawu składającego się z tego starego routera i nowego szybkiego modemu, zwłaszcza, jeśli zasięg sieci LTE/UMTS jest mizerny i modem pracuje z dużą mocą.

shibby
dobrze że udało się rozwiązać problem i oczyścić dobre imię poczciwego staruszka WL500GP Smile Sam takowy nadal posiadam i mam do niego sentyment. Wymieniłem w nim tylko kartę wifi na N300 i obudowę od wersji 500W i w ten sposób routerek dostał drugie życie Wink

Co do twoich pytań na początku postu to:
tak, forum jest moją własnością od kilku lat.
tak, zarówno forum jak i tworzenie Tomato traktuję jako hobby
nie, nie jest to moja praca zawodowa. Na co dzień pracuję jako administrator systemów i sieci w pewnej grupie kapitałowej Smile

burritos
Czy ten soft posiada juz sterowniki dla dla karty na miniPCI w standardzie N na chipie Atherosa ? Czy trzeba sobie gdzies zassac i doinstalowac ?

Cytat

shibby napisał(a):

czyli jak rozumiem nie masz jeszcze tomato na nim? Jeżeli nadal siedzisz na sofcie oryginalnym to wgraj sobie Asus firmware restoration, który znajdziesz na płycie CD routera lub na stronie asusa dla tewojego routera (jest częścią Asus Tools).

Ściągnij równiej ten obraz dla twojego routera:
http://tomato.groov.pl/download/K26/build5x-132-EN/tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-132-VPN.zip

Ustaw ręcznie ip na karcie sieciowej LAN na 192.168.1.2 z maską 255.255.255.0 i podłącz router do komputera kablem.

Puść sobie ping 192.168.1.1 -t byś widział kiedy router odpowiada.

odłącz zasilanie routera, wciśnij z tyłu przycisk RESTORE (lub EZ, ten zapadnięty) i trzymając włącz router. Trzymaj aż dioda power nie zacznie wolno mrugać. Router zacznie odpowiadać na ping.

Puść przycisk, włącz Asus firmware restoration tool, wskaż obraz tomato i potwierdź wgranie. Jak się nie uda za pierwszym razem, nie panikuj, spróbuj ponownie, wyłącz firewalla, wyłącz antywirusa. Wkońcu się uda.

Po wgraniu tomato musisz wyczyścić nvram. Wejdź w administration -> Configuration -> Restore Default Configuration -> erase All data.

Po kojejnym restarcie masz działające tomato.

Modem ustawiasz z Basic -> Network, wystarczy WAN zmienić na 4G/LTE i zapisać zmiany.

pozdrawiam

better to be someone for a day, than no-one for a lifetime

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 93

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,333,561 unikalnych wizyt