24 Listopada 2024 11:37:30
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [9]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.15.17.60
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
VPN, SAMABA, FTP
termitek12
kupilem od kumpla netgera 3500l i wow - dostepne jest rewelacyjne tomato! Pierwsza rzecz wol - za chiny nie moglem tego ustawic na oryginalnym sofcie a tutaj pyk i dziala. Nie wiem na czym polega roznica, nie wnikam, chodzi rewelacyjnie! Ale do rzeczy. Chcialem sobie poustawiac inne bajery ale wpierw musze zrozumiec jak dzialaja.

Jezeli odpale na routerze ftp, a wczesniej ustawie VPN - to caly ruch z fpt zewnetrzengo do ftp tego na routerze bedzie szyfrowany (bo niejako wpierw odpalam vpn a potem ftp?)? Odnosnie samby to jezeli dobrze rozumiem jest to takie udostepnianie wewnatrz sieci domowej? Na czym polega dokladnie roznica pomiedzy samba a ftp?

I teraz jeszcze odnosnie VPN. Rozumiem, ze to jakis komputer z zewnatrz laczy sie z routerem i wtedy lacze jest szyfrowane (z zewnatrz jest to widziane jakby niejako nasz router przegladal witryny, a tak naprawde szyfruje on polaczenie z tym danym komputerem i przesyla mu dane)? Dobrze to rozumiem? I czy w takim razie da sie ustawic VPN w sieci domowej - ze nasz komputer w sieci szyfruje ruch pomiedzy nim a routerem, ktory jest brama na swiat?

djwujek
VPN to w wolnym tłumaczeniu wirtualna sieć prywatna przykład odpaliłeś w domu vpn wyjechałeś do ciotki w usa łączysz się ze swoim vpn dostajesz adresacje ip ze swojej sieci i możesz przeglądać wszystko co masz udostępnione w swojej sieci nie będąc fizycznie w domu w lokalnej sieci.

Samba to udostępnianie plików w sieci lokalnej masz dysk podpinasz go pod usb udostępniasz w sieci i każdy z sieci może się z nim połączyć i obejrzeć udostępniony film lub muzykę nie musząc go ściągać na dysk zaś w ftp zanim coś zechcesz obejrzeć musisz to pobrać na dysk

to tak łopatologicznie wytłumaczone Smile
---- SIEĆ 1 -----

1.Modem Vectra 600/60 Mbps
2. Edgerouter X - Dom
3. Edgerouter X - Goście
4. Edgeswitch 24 Lite
5. Asus RT-N 12 d1 DD WRT 43012 - Goście
6. Nas QNAP TS-228A + 1 x 4TB
6. UPS 510W

------ SIEĆ 2 -------
1.Modem Livebox 3.0

termitek12
@djwujek dzieki. Czyli samba dziala TYLKO w sieci wewnetrznej (jak to jest rozrozniane - po grupie roboczej ?)?

Odnosnie VPN to zalezy mi na szyfrowaniu polaczenia.

Cytat

"Jezeli odpale na routerze ftp, a wczesniej ustawie VPN - to caly ruch z fpt zewnetrzengo do ftp tego na routerze bedzie szyfrowany (bo niejako wpierw odpalam vpn a potem ftp?)?"

Nie moge ustawic VPN w sieci domowej - tak, ze nasz komputer w sieci szyfruje ruch pomiedzy nim a routerem, ktory jest brama na swiat. Jakies wskazowki?

Co to jest JFFS - tak na szybko to rownomierne zapisywanie flash aby go nie zajechac?

Istnieje jakis lopatologiczny poradnik dla klienta bittorrent?

djwujek
tak tylko w sieci wewnętrznej możesz po grupie roboczej lub po ip rutera.Z vpn to jest pogmatwane trochę musisz poczytać na google. Jffs to partycja na ruterze możesz zapisywać na niej logi np lub postawić swoja stronkę i tam ja przechowywac
---- SIEĆ 1 -----

2. Edgerouter X - Dom
3. Edgerouter X - Goście
4. Edgeswitch 24 Lite
6. UPS 510W

------ SIEĆ 2 -------
1.Modem Livebox 3.0

termitek12
ok a gdzie w "Samba File Sharing" ustawic po IP bo tego nie widze (mam tylko grupe robocza)?

djwujek
ip nie zmieniasz jest na stale ip rutera tylko wpisujesz grupe robocza albo i nie
---- SIEĆ 1 -----

2. Edgerouter X - Dom
3. Edgerouter X - Goście
4. Edgeswitch 24 Lite
6. UPS 510W

------ SIEĆ 2 -------
1.Modem Livebox 3.0

donkarleone83
Witam postawiony mam tunel VPN TAP dwie lokalizacje wszystko na tomato dostep mam do podpietego dysku przez PC z kazdej lokalizacj ,Smilei zastanawiem sie czy mozliwe jest w lokalizacji b TVSMART miał dostep do media serwera DLNA z lokalizacji A

czy taki pomysł jest mozliwy chodzi głownie o dostep do zdjęc
================================
Asus RT N66U + Merlin +Entware
Asus RT N18U + tomato-RT-N18U-ARM--132-AIO-64K + 1 TB WD RED
nBox ADB 5800S Enigma2 HIPERION 5.1 HDD
Vu-Solo2 Hiperion 5.1
Rasphery pi 2 kodi klient-vu

dar3k
Jedynie wtedy kiedy będziesz miał obie lokalizację w tej samej podsieci dlatego, że serwer DLNA działa w jednej podsieci.
Tutaj opisałem jak to zrobić. Jeżeli nie masz uploadu ok 10Mbit i dość dobrego pingu to będzie to kiepsko działać.

Ja mam w jednej lokalizacji 20/20mbit w drugiej Neostrada 10Mbit i na neostradzie film SD da się obejrzeć, zdjęcia ok, HD już nie. W drugą stronę nawet zdjęcia ciężko.
Edytowany przez dar3k dnia 11-01-2016 22:16
ER-12 + 4x UAP-AC-PRO

donkarleone83
dzięki za podpowiedz Smile wysyłke mam 3 Mbit ale chodzi mi tylko o zdjecia spróbujeSmile
================================
Asus RT N66U + Merlin +Entware
Asus RT N18U + tomato-RT-N18U-ARM--132-AIO-64K + 1 TB WD RED
nBox ADB 5800S Enigma2 HIPERION 5.1 HDD
Vu-Solo2 Hiperion 5.1
Rasphery pi 2 kodi klient-vu

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 84

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,565,260 unikalnych wizyt