juz piszę.. to znaczy, że łącząc się z zewnątrz na router mogę to zrobić tylko raz.. aby połączyć sie do routera muszę wejść na niego z sieci lokalnej.. wejść w zakładkę ddns zaznaczyć "Force next update" i dać. save.. po tej czynności znowu mogę zalogować się do routera z zewnątrz.. ale znowu 1 raz ;(
w adminn access mam ustawione logowanie z zewnątrz (próbowałem i po https i http) + port pięcoliczbowy
Jak logujesz się poprzez IP to też tylko raz wpuszcza ? , czy możesz się kilka razy logować ?
Jakie wartości masz w Limit Connection Attempts moze masz ustawione na 1 every XXX seconds.
ok sprawdziłem..
Limit Connection Attempts - 3 na 3600 sekund
zmienilem 3 na 60 i póki co działa...
tak samo po IP dynamicznym jak i po adresie DDNS..
dziękuję za pomoc...
ale przyznam szczerze że byłem przekonany że ten parametr dotyczy blokowania dostępu do tomato po określonej ilości błędnych danych logowania na określony czas.. czyli 3x3600 jesli 3 razy błednie podam dane logowania to z tego adresu przez 3600sek. zablokuje dostep.. :/
no ale grunt że działa... jeszcze muszę ogarnąc naważniejsze... WOL przez wifi.. ktoś moze coś doradzi ?
Ten parametr określa maksymalną ilość połączeń do gui/ssh/telnet w określonych jednostkach czasu czyli teraz jak masz 3 na 60 to maksymalnie możesz sie zalogować 3 razy w ciągu minuty. Podobnie masz w serwerze ftp, lecz tu dodatkowo możesz ustawić ilość połączeń z danego IP.
Rozwiń sobie nazwę WOL, jak już powinieneś szukać WOWLAN, tylko czy masz sprzęt to wspierający (czyt. karta wifi).
Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę, ale by działało wybudzanie to karta WiFi musi cały czas działać. Dlatego wybudzanie z uśpienia działa, pewnie WiFi jest uruchomione. Jak wyłączysz całkiem komputer to już nie wybudzisz po wifi. Nawet po eth niezawsze działa wybudzanie gdy komputer jest wyłączony.
tak.. zdaję sobie sprawę.. ale potrzebuję tej funkcjonalności a mam tylko dostęp po wifi.. stąd moje pytanie.. jak nie będzie innej możliwości pozostanie usypianie... dziękuję za pomoc i pozdrawiam
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?