AC87U
|
Namru |
Dodano 16-10-2015 10:51
|

User

|
Witam
Pierwszy post
Miałem RT-N16 z shibby firmware. Było zajebjaście super ekstra.
Zachciało sie mnie AC.
Zakupiłem RT-AC87U.
Pytanie nie o firmware, bo wiem, że na QuadAntene nie będzie by shibby
Więc ludzie jak chcecie mieć alternatywe do jedynego producenta firmware TO NIE KUPUJTA.
I teraz najlepsze:
Czy u was jest tak, że jak macie np smartphona łączącego się po WIFI to w zależności od tego do którego WIFI się połączycie (możliwości są dwie AC lub N)
to bateria jest praktycznie nie ruszana (w moim przypadku na N) i zjadana 50% w ciągu około 9 h (w moim przypadku na AC).
Warunki testu:
- ten sam smartphon
- jednej nocy podłączony do AC - bateria rozładowana przez noc około 50 %
- drugiej nocy podłączony do N - bateria praktycznie nie ruszona (około 1 % na 9H)
Mam tylko smartphona do testów nie wiem jak to jest z np laptopami.
ALE CZY ZJADANIE BATERII to wina:
- firmware - bo że asusowe
- standardu AC - bo tak ma być
- na pewno nie smartphona (warunki testowe dokładnie takie same)
Dzieki za odpowiedź |
|
|
|
shibby |
Dodano 16-10-2015 10:59
|

SysOp

|
to jest możliwe. Podobnie jak LTE zjada szybciej baterię niż 3G
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Unifi USW-Lite-16-PoE
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS
|
|
|
|
Namru |
Dodano 16-10-2015 15:40
|

User

|
No ale ja ciebie najmocniej przepraszam.
To powinno sie o tym trąbić tak głośno jak się da.
Wszedzie dużymi literami napisane... najszybszy AC, nowy standard AC, kurcze super ekstra AC, nie wiadomo co AC.
A tu zwykły człowiek włącza to cudo AC i nie może na długość kabla od gniazdka prądowego z urządzeniem odejść
Toż to porażka jakaś.
Fajne WIFI to AC  |
|
|
|
majkel152 |
Dodano 16-10-2015 16:32
|

OL Maniac

|
nie od dzisiaj wiadomo że pasmo 5GHz zużywa więcej energii więc nie wiem o co ta frustracja have a nice day ;p
nie znam się na tym ^^
kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło 
|
|
|
|
Namru |
Dodano 16-10-2015 18:20
|

User

|
Słowo klucz to NOC
Frustracja mnie ogarnia jak widze ze bateria niknie w oczach kiedy urządzenia nie używam.
Zrozumieć potrafie:
bugi firmware (szeroko rozumiane jako firmware routera i smartphona)
- jakby to asusa firmware byla wina to jasne dla mnie ze kupie inne rozwiazanie i bedzie moze ok
- jakby to bugi androida byly, to tez zrozumiem, bo ewentualne wakelocki potrafie ogarnąć i jakoś to obejde
Ale jak winą jest standard, który jak urządzenie jest NIE AKTYWNE, potrafi pół baterii wsiąknąć przez 9H, kiedy tylko zmieniając sposób połączenia z AC na N (i bateria nawet nie zostanie muśnięta)
Stąd moja frustracja.
To moze warto pisac apki z schedulerem (jak jestem pod kablem z prądem to lacz w ac) a jak nie to w N.
Nie wydaje ci sie to troche chore?
PS.
Prawde mówiąc ja to raczej oleje i zostane w N.
Ewentualnie jakis lapek skorzysta z AC.
Po prostu nie znalazłem info, że AC może być powodem szybkiego zjadania baterii, i to zupełnie nie użytkując podłączonego urządzenia.
A to dosc ważne dla ewentualnego kupującego |
|
|
|
kille72 |
Dodano 16-10-2015 18:31
|

Administrator

|
Uzywam Asusa AC56U i mam do niego podlaczonego LG G3 oraz Nexusa 5 po AC 5GHz i nie mam problemow z bateria w smartphonie. |
|
|
|
g_betiuk |
Dodano 16-10-2015 18:33
|

User

|
Namru: Rozumiem twoją frustrację, ale upór w trzymaniu się AC już nie, zwłaszcza że wygląda mi to bardziej na bug w sofcie smartfona, bo sam mam router z AC (R7000) i dwa urządzenia łączące się po AC (laptop HP Envy z wymienioną kartą na AC7260 i tablet - Galaxy Tab S) - na żadnym nie zaobserwowałem znaczących różnic wynikających ze sposobu łączenia się z routerem.
Inna sprawa - o ile na laptopie jestem w stanie zrozumieć konieczność, a przynajmniej zaletę, korzystania z AC, o tyle telefon IMHO niewiele na takim typie połączenia skorzysta. Co niby masz tak wielkiego do przesyłania między komputerami a telefonem? Wielokrotny streaming FHD? |
|
|
|
Namru |
Dodano 16-10-2015 19:03
|

User

|
Dzieki Taki feedback to ja rozumiem.
Urządzenie smartphon to i9515 na Lollipop 5.0.1, fimware XEO niebrandowany
Czyli to nie AC jest winowajca... ale smartphon.. dokładnie model i9515.
Testy robiłem tez na Andku 4.2.2 (tez XEO) i tez było zżeranie baterii na maksa przy AC i prawie zero na N.
Oporu nie mam... jak pisałem - raczej oleje temat i zostanę w N.
Szkoda troszku, ze akurat ten model i9515 ma taki bug
Na kogo wypadnie na tego BENZ  |
|
|
|
shibby |
Dodano 17-10-2015 09:53
|

SysOp

|
może ja jestem inny ale cały czas 3G/wifi/bt/gps w komórce mam wyłączone. Włączam tylko gdy faktycznie ich potrzebuję. Może dlatego moja komórka pomimo baterii 1800mAh trzyma mi spokojnie 4 dni (telefon dual-sim 4,7"). Dla porównania kolega ma Samsunga S4 i 24h/7d włączone LTE. Trzyma mu ... 10h Dokupił poszerzaną baterię, z którą telefon wygląda jak cegła (z 1,5cm grubości ma) i teraz telefon trzyma mu jeden dzień! Mówię do niego by wyłączał internet mobilny lub zmienił LTE na 3G. Niestety to uparty typ, który musi mieć neta 24h dla FB a z LTE się upiera bo jest szybszy i za niego płaci.
To tylko takie nawiązanie by na siłę nie upierać się przy szybszym, nowszym standardzie tylko znaleźć kompromis. Wyłączaj wifi gdy go nie potrzebujesz lub łącz się na pasmo 2.4GHz i problemu nie będzie. Naprawdę idzie z tym żyć 
Pozdrawiam
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Unifi USW-Lite-16-PoE
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS
|
|
|
|
Namru |
Dodano 18-10-2015 12:31
|

User

|
Zgadzam sie.
Tak właśnie będe robił.
ALE... żeby ktoś nie powiedział, że topic zupełnie nie na temat routera, ale telefonu.
Powiem tak:
- prawdą jest, że firmware w routerze (szeroko patrząc, nie że akurat w Asusie) wpływa na to jak bateria w urządzeniu łączącym sie do niego jest rozładowywana
Dokładnie to wpływa na procesy które w urządzeniu podłączonym pracują.
W andku są wakelocki - procesy które włączają sie i wyłączają (sprawdzenie maila, sprawdzenie pozycji itd).
Poprawność działania oznacza, że jak się włączą to powinny się też wyłączyć. ALE, są też procesy, które podtrzymują inne w trybie aktywności i jeżeli trafią na podatny grunt ( WRT160N v2 i i9515 - sgs4) to procesy sie same nie wyłączą, przez co bateria zejdzie wielokrotnie szybciej niz normalnie powinna.
Połączenie N.
Jedyne remedium: wyłączyć WIFI.
ALE tu też jest ciekawie.... nie bede pisał jak.
Jednym słowem:
- Jeżeli ktoś sie napala na AC - w domu - to ODRADZAM - pomijając prędkość, tracimy wiele innych cennych zalet (np pieniądze).
- Największą zaletą routera JEST możliwość wgrania tworzonego przez społeczność Firmware'u (tak jak wymienna bateria w telefonie).
Temat można zamknąć.
Dziękuję za każdą pomoc |
|
|
|
krissos |
Dodano 11-11-2015 19:40
|

User

|
Do routera można wgrać merlin i działa dobrze, AC w routerze to super sprawa jak się ma sprzęt który to obsługuje. Ja mam w telefonie włączone cały czas wifi, i po za domem LTE, Na noc jak nie używam to jest wyłączone. Nie tylko telefon korzysta z AC i jest różnica. Więc jak najbardziej polecam AC i ten router bo jest ok. |
|
|
|
pepe_lodz |
Dodano 16-11-2015 08:40
|

Super User

|
Witam
Na ASUS RT-AC87U jest od pewnego momentu problem że na radiu 5GHz bateria na smatphonie spada bardzo szybko. Mowa tylko o telefonach z Androidem. ASUS o tym wie i podobno czeka na nowe sterowniki dla chipsetu Quantena i wtedy będzie wliminować ten problem. Problem jest na FW oryginalnym od ASUS i tak samo na FW MERLIN. Na forum http://www.snbforums.com/ oraz na Singapurskim http://forums.hardwarezone.com.sg/int...81419.html jest duża dyskusja o tym wszystkim... oraz o tym jak ASUS co chwile coś chrzani... i olewa po częsci userów. Nie przyjmuje ich sugestii i zmian. Nawet nie bierze pod uwagę gotowych rozwiązań...
ASUS RT-AC88U 3.0.0.4.380-2064
ASUS RT-AC87U 3.0.0.4.380-1394
NAS Synology DS713+ + Server TVHEADEND 4.1.1533
Raspberry Pi 2 + Home Automation System Domoticz
|
|
|