Zastanawiam się czy jest jakakolwiek możliwość uzyskania "wyższego priorytetu" w przypadku gdy dany serwer jest bardzo obciążony.
Powiedzmy sytuacja typu; otwarcie darmowej rejestracji na jakimś forum o godzinie 10:00 dla TYLKO dla pierwszych 50 kont. Bardzo prawdopodobne jest że na kilka minut przed jak i w trakcie, serwer może być bardzo obciążony.
Pytanie, czy w takim przypadku można uzyskać szybszy dostęp do tego serwera niż inni? Ciągłe odpytywanie serwera przed?
Pamiętam sytuacje kiedy chciałem sprawdzić ogólnopolskie wyniki matur i dostęp do strony zaraz po udostępnieniu danych był dla mnie całkowicie niemożliwy, próbowałem się połączyć przez proxy, z innego IP lub nawet użyć innej przeglądarki, bez skutku. Nie byłoby tego pytania gdyby nie fakt że kilku z moich znajomych, w tym samym czasie uzyskało dostęp do strony i mogło sprawdzić wyniki. Jakim cudem było to dla nich możliwe? Dodam jeszcze że moje próby nie trwały kilka minut a dobre 2h i strona była całkowicie "nieosiągalna".
Czy ma znaczenie tutaj szybkość połączenia? Konfiguracja adresów DNS? Fizyczna odległość od serwera? Logicznie myśląc strona powinna się prędzej czy później wczytać a nie być całkowicie niedostępna dla kogoś ze słabszym łączem?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?