25 Listopada 2024 00:19:33
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
52.15.37.74
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Router i modem LTE jaki zestaw
branetre
Po przejściach modemu E3372 pod sprzętem ASUSA stwierdzam że to złe połączenie. Czy jest jakiś router w przystępnym przedziale cenowym, który poradzi sobie z modemami LTE ? Zależy mi na jak najmniejszych problemach.

Adooni
dlaczego zakladasz ze to problem z ASUSem? Ja sledze temat i z tym modemem problemy ma wiekszosc routerow Netgear, linksys, tp link itd i to na ori i tomato sofcie.
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal
HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED
Asus RT-AC68U AccessPoint

maxikaaz
@branetre - zerknij tu.
WL-500gPv1@128MB&OC300MHz, Tomato DualWAN
RT-N16, FT 2021.8
RT-AC56u, FT 2022.1
R7000, FT 2022.1
DIR868L=>RT-AC66u B1, FT 2022.1
ZyXEL NSA-310, GargoylePL
ZyXEL NSA-325v2, GargoylePL

Adooni
widzisz kolega pyta sie o router pod modem LTE - Ty w poscie opisujesz 3G. Z tego co mi kilku znajomych mowilo (no ja niestety uzywam tylko ASUSy) TP-Link z LTE strasznie kuleje. Wczoraj kolega mnei sie pytal co mozna zrobic gdyz przez TP-Linka ma transfer na modemie E3372 max 10Mbit a jak polaczy bezposrednio do laptopa to powyzej 50Mbit. Nie wiem jak na sofcie Gargoyle ale na ofc to porazka. Mialem dzisiaj modem testowac na swoim routerze ale dopiero po dlugim weekendzie go dostane.

problemy ktore ludzie maja widac na google maps nie laduje strony do konca np po wyznaczeniu trasy nie pokazuje juz mapy. Ja to duzo testowalem i nawet raz mi wyznaczyl trase i ja pokazal ale zaraz potem odworzylem 10 okien allegro i juz przestal Sad. Przy podlaczeniu bezposrednio do kompa nic takiego sie nie dzieje i to jest wyzwanie ktorego jeszcze nikt nie rozgryzl. Problem w tym ze osoby ktoe moglyb to ogarnac jak Shibby trafiaja na modemy ktore dzialaja bez problemu. Widzisz moj modem na nawet ten same nr hardware a nie dziala jak nalezy. A przy podlaczeniu do laptopa smiga perfekcyjnie.

wystarczy poczytac w necie z problemami z modemem E3372 i jakimikolwiek routerami sa setki stron i to ze u kogos dziala TP-Link z innym modemem E3272 nie znaczy ze bedzie z E3372 bo jak widac to loteria.

Ja osobiscie jak ktos moze poczekac to bym sie wstrzymam z dokupowaniem routera pod LTE az sie sprawa wyjasni.
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED

maxikaaz
@Adooni - tak dla przypomnienia tytuł wątku to "Router i modem LTE jaki zestaw".

Opisałem zestaw, router (MR3220) + modem LTE (E3272) pracujący w konkretnych warunkach i praktycznie bez obsługi.
Wskazałem też, że z innym modelem ten sam router nie pracował już tak dobrze.

Nie ma czegoś takiego jak router "pod LTE".

A dla pewności - w ciągu tygodnia będę miał do dyspozycji E3372, podzielę się wrażeniami z eksploatacji. Będzie pracował z tym samym TP-Linkiem, w tym samym miejscu, na tym samym sofcie.
maxikaaz załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez maxikaaz dnia 28-04-2015 13:59
RT-N16, FT 2021.8
RT-AC56u, FT 2022.1
R7000, FT 2022.1

szpan
wdr3600 na gargoyle z e3372 hilink dziala znakomicie.

shibby
maxikaaz - na screenie jest urządzenie ttyUSB0. Czyli działa ci w trybie RAS a nie NDIS?
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

maxikaaz
@shibby - nie wnikam, w jakim trybie działa :) chodzi, nie sprawia problemów.
Ustawienia modemu:

Połączony z 28 April 2015 19:00:38:
I jakby to miało w czymś pomóc - log z podłączenia modemu:

Edytowany przez maxikaaz dnia 28-04-2015 18:00
RT-N16, FT 2021.8
RT-AC56u, FT 2022.1
R7000, FT 2022.1

shibby
ok, czyli jednak ndis a ttyusb0 to interfejs diagnostyczny do przelaczenia routera Smile
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

maxikaaz
Masakra z tym brakiem możliwości edytowania postów, mam nadzieję, że teraz log się dołączy.

RT-N16, FT 2021.8
RT-AC56u, FT 2022.1
R7000, FT 2022.1

jarek7714

Cytat

szpan napisał(a):

wdr3600 na gargoyle z e3372 hilink dziala znakomicie.
Zdecydowanie tak, MR3220/3020/3420 to słabe jednostki (CPU) i mają 3 duże wady: małą pamięć RAM-32MB, słabe zasilanie po USB, małą pamięć flash-4MB. Nowymi ze sklepów nie warto sobie nawet zawracać głowy- różnica w cenie nie jest duża w stosunku do WDR3600 a między możliwościami, dzieli je przepaść. Tak działa WDR3600 z E3276HiLink + aktywny HUB USB

Nazwa urządzenia:Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.6.2.2 (r42647), by obsy
Model:TP-Link TL-WDR3600 v1
Konfiguracja urządzenia:Brama sieciowa
Zajętość pamięci RAM:38.3MB / 123.6MB (30.9%)
Połączenia:57/4096
Średnie obciążenie CPU:0.00 / 0.05 / 0.11  (1/5/15 min.)
Czas pracy:64 dni, 12 godz., 41 min.
Bieżąca data i czas:2015-04-29 00:25 CEST
Adres IP WAN:192.168.1.100
, a takie w tej chwili transfery osiąga sieć Polkomtela www.speedtest.net/result/4323920455.png , obsługując równolegle klienta OpenVPN oraz TOR-a :)
jareq

Adooni
@maxikaaz widze ze nie do konca zrozumiales przekaz - nikt nie neguje ze Tobie dziala super net. Problem w tym ze na dokladnie takiej samej konfiguracji juz 2 osobie moze nie dzialac. Jak np przy tej samej wersji modemu i nawet tym samym hardware LTE smiga u Sgibby a u mnie juz nie. I takich przypadkow sa setki.

Ogolnie widze ze w temacie jest zastoj i obawiam sie ze kto ma szczescie temu bedzie dzialac a kto nie bedzie skazany na podlaczenie modemu lTE bezposrednio do laptopa.

maxikaaz
@Adooni - nie, to nie jest kwestia szczęścia. Nie zależy też od konkretnej osoby, która sprzęt kupiła lub eksploatuje. W cuda nie wierzę, tylko w proste do opisania prawa fizyki.
Jak Tobie nie działa, a shibby'emu działa, to znaczy, że macie inne konfiguracje, czymś się różnią, albo w sprzęcie, albo w ustawieniach.

Router kupiłem jako używany ze dwa lata temu od Kolegi z forum OR, z także używanym modemem E173u-2.
Pod koniec tamtego roku dokupiłem używanego E3272 z dystrybucji PLAY, bo tego wymagały warunki usługi - czyli brak limitów transferu w zasięgu własnych BTS-ów.
Opisany przeze mnie zestaw pracuje bez problemów. Czy to ma znaczyć, że wśród milionów kombinacji router-modem ja miałem na tyle szczęścia, że wylosowałem kompatybilną konfigurację...?
Chyba nikt w to nie uwierzy.

Wcześniej Kolega jarek7714 poruszył parę kwestii, między innymi temat słabej wydajności prądowej na gnieździe USB. To prawda, modemy LTE wołają sporo prądu, zwłaszcza przy dużych odległościach od BTS-a. Pewnym ratunkiem może być wybór modemu nie-HiLink, bo tak naprawdę HiLink to następny router, tyle że wpięty w gniazdo USB. Jego zapotrzebowanie na prąd będzie zawsze wyższe od wersji, która jest "czystym" modemem. Szczególnie też brak stabilności prądowej będzie widoczny przy routerach posiadających zasilanie 5V - czyli TL-MR3020, TL-WR703N. Spadek napięcia na samych gniazdach potrafi być na tyle spory, że nawet przy zastosowaniu w nich dodatkowej wewnętrznej przetwornicy 5V-5V będą występować problemy.
Droga prądu od zasilacza do modemu w przykładowym "703" to 3 złącza - 2 "pełne" USB i jedno delikatne mikroUSB. Już na samych stykach straty w napięciu - przy obciążeniu rzędu 1-1.5A - mogą wynieść 0.5V. Nie ma co się dziwić, że HiLinki na tych routerach nie będą pracować stabilnie, o ile będą w stanie nawiązać połączenie z BTS-em.

Druga sprawa to dobranie sprzętu do dostępnej usługi. Wg Kolegi MR3220 to router "słaby". Nie zaprzeczę, biorąc pod uwagę parametry nowszych urządzeń, ale tenże MR3220 w opisanym przeze mnie przypadku wyrabia się z dostępną usługą 15/5 Mbps (RedBull Mobile na kartę) ze sporym zapasem, więc nie widzę potrzeby wstawiania do tej lokalizacji innego, mocniejszego (i droższego) sprzętu.

@Adooni - jeśli mieszkasz niedaleko mnie, czyli w okolicach Łodzi, to zapraszam, na kilka dni pożyczę Ci swój zestaw, będziesz mógł sprawdzić i powiedzieć, czy u Ciebie da radę taka konfiguracja pracować bez problemów. Tworzenie mitów, że jednemu zadziała, a drugiemu nie, mało wnosi do tematu.
RT-N16, FT 2021.8
RT-AC56u, FT 2022.1
R7000, FT 2022.1

marcing1
ja też miałem problemy z RT-N10U i E3372 jak był zasilany z routera- często się wieszał. transfery max to 15/15 Mbps (po kablu i wifi) w Play. Teraz mam dorobiony kabelek i E3372 zasilany jest z zasilacza 5V 1A (z tableta). Transfery max. 50/20 po kablu i 20/20 po wifi. Teraz rzadko się wiesza, ale tylko jak korzystałem z tableta i nie mogę dojść dlaczego.

ps. w routerze mam soft asusa.
Asus RT-N10U + E3372 hilink

Adooni
@maxikaaz ja sie nie zamierzam klucic tylko wyrazam swoja opinie ze osoba ktora zalozyla posta powinna pomyslec o innym modemie albo poczekac az sie sprawa E3372 wyjasni. Niestety ale setki zeby nie pisac tys ludzi na calym swiecie ma z tym problem. Ja podalem ze google maps nie wyznacza trasy np ale inni podaja ze np nie mga grac na grach PS4 online itp.Przeciez to nie jest tak trudne google.pl i wszystko jasne. Na forum jest juz chyba kilkanascie postow z problemami z tym modemem i to ze Ci akurat dziala to mnie np nie przekonuje bo innym nie dziala nawet na gorgoyle. Czy to kwestia jakiejs ukrytej konfiguracji ja nie wiem nie jestem informatykiem ja chce uzywac z tym modemem tomato i nawet jakby dzialalo to na innym sofcie to dla mnie to tak jakby nie dzialalo Smile.

Chetnie bym wyslal moj zestaw do przetestowania ale niestety w rodzinie to jedyny net i wylaczenie tego na dluzszy czas jest niemozliwe.

@marcing1 u mnie modem sie nie wiesza po prostu nie mozna go uzywac jako ze nie laduje do konca pewnych stronek.

Ja tez nie chce tworzyc mitow i legend po prostu szukam rozwiazania aby w koncu modem E3372 zadzialal bo podpiety bezposrednio do laptopa to zle rozwiazanie.

Ogolnie to widze ze czesc os juz sie poddala i szukaja innego modemu. Mozliwe ze w moim przypadku to bedzie tez jedyne rozwiazanie. Po dlugim weekendzie powinnienem miec na 1 dzien inny egzemplarz wiec go na AC56U sprawdze.

maxikaaz
@Adooni - pierwsza sprawa, to typ modemu. Ja piszę o E3272, Ty o E3372. Jak mniemam - obydwa występują w wersji HiLink i "zwykłej". Czy mocno się różnią - nie wiem, szukałem najprostszego LTE, bez wynalazków w postaci wyginanego złącza USB, trafił się taki, jaki mam.

Objawy z "niedoładowywaniem" niektórych treści na stronach - dla mnie na pierwszy rzut to problem z zasilaniem, a raczej z jego niewydolnością. Małe rzeczy wymagające krótkotrwałej pracy modemu ładują się bez problemu, bo w układzie zasilania są rezerwy zgromadzone w kondensatorach.
W przypadku, gdy treści jest więcej, i modem musi podziałać dłużej, "zapasy" się wyczerpują, i wychodzi na wierzch prawdziwa wydajność przetwornicy.
Możliwym też jest, że pracujący modem "cofa" po linii zasilania sporo zakłóceń, w końcu jest solidnym nadajnikiem radiowym, i to destabilizuje pracę przetwornicy, która w innym przypadku mogłaby poradzić sobie z większymi obciążeniami.

Drugie, co by mi przyszło do głowy, to kwestia obsługi tego modemu przez system i sam sterownik. Może to kwestia bufora pamięciowego...? Nie wiem, tak luźno sobie myślę, że gdyby bufor był za mały, lub prędkość jego opróżniania zbyt wolna, to blokowałoby to ściąganie większych ilości danych w krótkim czasie, i w efekcie np. takie mapy google mogłyby się nie ładować.

Patrząc na Twoją stopkę - próbujesz używać modemu z routerem, do którego jest wpięty także dysk twardy zasilany z USB ? Jeśli tak, to może być jedna z przyczyn.

Nie wymagaj ode mnie i kilku Kolegów, żebyśmy szukali wkoło, jak tysiące osób robi to, że im modem NIE działa.
Niech te tysiące patrzą na nas, jak to się robi, że działa.

Upieranie się "mam zzz-router i xxx-modem i mają ze sobą współpracować" do niczego nie prowadzi, wypadałoby najpierw poszukać najbardziej oczywistych przyczyn i je zlikwidować.
Problemy z zasilaniem w dwóch pozytywnych przykładach powyżej zostały wyeliminowane aktywnym hubem USB. Może w Twoim przypadku też warto od tego zacząć ?

Próbował ktoś tego E3372 na Asusach z innym softem niż Tomato? Jak to chodzi na Merlinie i np. na Olegu ? Bo mamy głos, że na oryginale sprawuje się całkiem ok, o ile dostanie odpowiednie zasilanie. Może problem nie jest do końca sprzętowy (nie licząc spraw prądowych), może błędy są po stronie oprogramowania.

@Adooni - ja też nie mam zamiaru się kłócić i komukolwiek cokolwiek udowadniać. Żadna z osób, które sobie już poradziły, nie musi się odzywać, bo mają sprzęt działający zgodnie z oczekiwaniami.
Piszemy tu i dyskutujemy, żeby pomóc innym, poszukującym rozwiązania swoich problemów. Indywidualną sprawą każdego jest, na ile z naszych doświadczeń skorzysta i weźmie coś z tego dla siebie.

Piszesz, że będziesz próbował na innym egzemplarzu routera. Wg mnie zacznij najpierw od zmiany softu i ewentualnie od huba USB z zasilaniem.
I jeszcze jedno - wyłącz obydwa radia WiFi w routerze, komputer podłącz skrętką i wtedy sprawdź, jak zachowuje się modem.
RT-N16, FT 2021.8
RT-AC56u, FT 2022.1
R7000, FT 2022.1

Adooni
dobra nie ma sie co klucic ja nie mam podpietego dysku tak jak juz wielokrotnie pisalem nie mam dostepu do zestawu ASUS RT-N16 + modem LTE E3372 ( jest tutaja tylko modem podpiety).
Niestety ale osoby nawet na tym forum potwierdzaja ze problemy sa na ori i rowniez sofcie Merlina. Pamietam ze tez sprawdzaly poprzez Hub aktywny i objawy byly te same.

W nastepnym tyg bede mial inna sztuke modemu E3372 i sprzwdze go na RT-AC56U taki co zle dziala z jakims TP-Link.

Połączony z 30 April 2015 06:41:27:
@maxikaaz dzieki za Twoje wyjasnienia powiem nawet wiecej pierwszy raz w tych X postach o modemie E3372 widze cos kreatywnego. Fakt nie sprawdzalem zasilania gdyz nie kazdy ma w domu hub aktywny a w swieta ciezko to kupic. Sprobuje dzisiaj wieczorkiem prze telefon wytlumaczyc jak wylaczyc wfi-fi co odciazy router i moze pomoze. Ja bylbym niezwykle zadowolony jakby dodatkowe zasilanie rozwiazalo problem - nie ma chyba niczego latwiejszego. Poprosilem tez w innym poscie aby osoba z wyzwaniami z tym modemem i dostepem do niego podlaczyla modem przez HUB aktywny i przetestowala
Edytowany przez Adooni dnia 30-04-2015 06:41

szpan
@marcing1

Opisz jaki jest objaw wieszania modemu?
Miałem podobny problem na ofw i merlinie.

W moim przypadku występowało coś takiego jak zamieranie transmisji, IP było utrzymane. I tak co kilkanaście godzin. Zmiany firmware (różne wersje) modemu na hilinkowe i nie hilinkowe nie pomogło. Po przejściu na tomato problem zniknął. Zauważyłem również wzrost downloadu. Na OFW i Merlinie 20Mbps, natomiat na Tomato 30Mbps.

Jedyną wadą jaką zauważyłem to długie wykrywanie modemu czasami restart tylko pomagał.

Moja konfiguracja: AC68U + e3372(modem play, internet play karta) nie hilink + aktywny hub.

maxikaaz
Jakby kogoś interesowało - sprawdziłem działanie E3272 (nie-HiLink) na RT-N16, z AIO 128.
Działa bezproblemowo, choć wybierając WAN trzeba dać modem 3G. Modem na pewno pracuje w LTE, bo tak jest ustawiony poleceniami AT (LTE i bez roamingu).
Sprawdzony pod obciążeniem maksymalnym, na jakie pozwala usługa, pracuje stabilnie od kilku godzin.

Modem jest dokładnie z takiego zestawu:
www.pro-link.eu/img/produkty/12969/1_thickbox.jpg

Połączony z 06 May 2015 21:35:20:
Poprawka - modem pracuje stabilnie także przy WAN-ie ustawionym na 4G/LTE. W tym przypadku jednak występują przycięcia, widoczne zwłaszcza przy streamingu video z sieci - oczywiście w sytuacjach, gdzie nie ma bufora, czyli przy obrazie z kamer.

Połączony z 06 May 2015 21:44:52:
Mam jednak pewne przemyślenia. Nie ukrywam, że pojawiły się one po przeczytaniu po wypowiedzi Michała na innym forum:
"...
4) E3372 non-hilink nie zadziała w trybie NDIS gdyż kernel nie posiada odpowiedniego modułu do obsługi tego modemu. Działa jedynie w trybie RAS na interfejsie ttyUSB. Na tomato również
...

"
Z tego, co można znaleźć w necie, E3276 oparty jest na układzie od Qualcomm-a, E3272 i E3372 już na autorskich układach Huawei-a, nazwanych "HiSilicon".
E3272 posiada układ V7R1, E3372 - V7R2.
Czy różnica w układach jest tak duża, że potrzebują one innych modułów do obsługi ?
Edytowany przez maxikaaz dnia 06-05-2015 20:44
RT-N16, FT 2021.8
RT-AC56u, FT 2022.1
R7000, FT 2022.1

jarek7714

Cytat

maxikaaz napisał(a):
Połączony z 06 May 2015 21:35:20:
Poprawka - modem pracuje stabilnie także przy WAN-ie ustawionym na 4G/LTE. W tym przypadku jednak występują przycięcia, widoczne zwłaszcza przy streamingu video z sieci - oczywiście w sytuacjach, gdzie nie ma bufora, czyli przy obrazie z kamer.

Połączony z 06 May 2015 21:44:52:
Mam jednak pewne przemyślenia. Nie ukrywam, że pojawiły się one po przeczytaniu po wypowiedzi Michała na innym forum:
"...
4) E3372 non-hilink nie zadziała w trybie NDIS gdyż kernel nie posiada odpowiedniego modułu do obsługi tego modemu. Działa jedynie w trybie RAS na interfejsie ttyUSB. Na tomato również
...

"
Z tego, co można znaleźć w necie, E3276 oparty jest na układzie od Qualcomm-a, E3272 i E3372 już na autorskich układach Huawei-a, nazwanych "HiSilicon".
E3272 posiada układ V7R1, E3372 - V7R2.
Czy różnica w układach jest tak duża, że potrzebują one innych modułów do obsługi ?
E3276 i E3272 pracują na "HiSilicon" rewizji 1, jest nie wielka między nimi różnica (taki lifting), połączenie w NDIS realizuje sterownik NCM, natomiast E3372 pracuje na układzie "HiSilicon" v 2 (pobiera mniej energii, sama obsługa modemu działa szybciej, w przypadku wersji "tradycyjnej" do połączenia w NDIS wymaga innego sterownika-niektóre modele na routerach obsługuje MBIM).
jareq

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 95

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,640,278 unikalnych wizyt