mam taki problem, mam nadzieję, że pomożecie...
Oto on: Posiadam 2 routery RV042. Oba są połączone tunelem VPN... W tej kwestii wszystko jest Ok...
Natomiast na pierwszym jak i drugim uruchomiłem (przynajmniej próbowałem) PPTP. Na Pierwszym działa bez problemu. Łączenie trwa kilka sekund. Natomiast problem dotyczy drugiego... podczas próby zestawienia połaczenia PPTP pojawia się błąd '619'. Całą konfigurację sprawdziłem chyba 10 razy. I nic.
Dodam tylko, że ten pierwszy RV042 jest jeszcze markowany przez Linksysa, natomiast drugi przez Cisco...
Ale jest też dziwna rzecz... jeżeli połącze się poprzez PPTP do pierwszego routera to wtedy mogę poprzez PPTP połączyć się do drugiego też...
Czyli dotyczy prawdopodobnie ustawień na tym drugim...
Pptp działa dobrze na starych i na nowych RV-kach. Weź pod uwagę, że w linksysie masz jakjo 2.4 i bardzo stare wersje softu więc coś może nie działać z nowym.
tyle, dziwne że po połaczeniu do VPN poprzez starszy router, nowy też wtedy pozwala na połączenie przez VPN...
Nie za bardzo wiem co jeszcze trzeba ustawić w routerze aby PPTP zaczęło zdziałać poprawnie....
Routery masz połączone gateway-to-gateway. I próbujesz się do każdego końca połączyć z zewnątrz po pptp i to połączenie nie działa?
A działa połączenie pptp jak nie ma zestawionego tunelu?
Nie mam teraz starej rv-ki pod ręką więc nie pomogę bardziej, ale może coś z konfiguracją w kompie jeszcze namieszałeś? Jakieś wspólne podsieci albo coś
Edit: Moje połączenie z Cisco RV042 mam tak ustawione
typ wirtualnej sieci prywatnej: pptp
wymagaj szyfrowania (rozłącz jeśli serwer odmawia)
Tylko protokół CHAP v2
i działa od kopa. Jeszcze coś przełączałem w IPv4
Połączony z 23 April 2015 22:28:00:
Edit2: jeszcze port 1723 spróbuj i 47 dla GRE
Nie wiem czy to konieczne, ale spróbuj
Edytowany przez mosao dnia 23-04-2015 22:28
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?