06 Kwietnia 2025 19:50:23
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Zmiana OpenVPN na wi...
· [S]UBIQUITI EdgeRout...
· Zaawansowana konfigu...
· ByPass VPN dla wybra...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Nowe routery: UX, UC...
· asus rt-ax86u pro z ...
· Komputer Serwer
· Ciągle rozłączani...
· Wersje Freshtomato d...
· FreshTomato- WAN inn...
· Pojemniki na FreshTo...
· [K] Obudowę Kompute...
· Asus RT-AC3200 overc...
· Asus RT-AX86U PRo re...
· Usuwanie plików z d...
· RT AC66U B1
· DLNA - problem
· [Howto] Xpenology na...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [925]
· Zmiana OpenVPN na... [19]
· [S]UBIQUITI EdgeR... [1]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [152 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 420
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.226.181.49
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
RT-N18U not working after Tomato firmware upgrade
bagazet
Hello,

sorry I don't understand polish language, so I'm writing english.

Being happy with Tomato in my older Linksys E2500 I decided to replace the router for a new 1GBps and put Tomato in it. I choose Asus RT-N18U and immediately after unboxing I updated RT-N18U to Tomato firmware 1.26. I downloaded the file http://tomato.groov.pl/download/K26ARM/126/tomato-RT-N18U-ARM--126-AIO-64K.trx and used the firmware update function of original Asus firmware.
Update went ok, it took few minutes, but after restart the router is not working. The power led is on, wifi led as well, but I cannot connect to router connected by lan, it's not assigning ip address to the computer. Ping to 192.168.1.1 or 192.168.1.254 is not working.
I tried to google around such problem, but I cannot find nothing relevant in english.

What to do know, what is the correct procedure to get Tomato into the router to have it working? I didn't find any instructions, there's just the file available for download without any hints how to do the process correctly.

The original Asus firmware was 3.0.0.4.374_4983, mfg date on the box is 2014.

Thanks in advance!

Steel_Rat
You need use "ASUS RT-N18U Firmware Restoration version 2.0.0.0"
Download this software from www.asus.com.
You need to run the router in restoration mode (power off, press reset and power on with holding reset about 20 - 30 sec).
Manually set the network card on 192.168.1.2
Run Firmware Restoration
Send tomato to router.
Wait on router boot.
Login from SSH
user:root
password:admin
send command

mtd-erase2 nvram
reboot
.

When that did not work. You should upload original software Asus, by this program.
Reset to default options. Then upload tomato using the Firmware Restoration.
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT

bagazet
Thanks a lot for the help, the first method did not work - I had to upload original Asus firmware first, load the default settings and after that upload Tomato, clear nvram using Putty and finally I'm running Tomato on RT-N18U!
Thanks again for the help Smile

luqasss
Problem zalogowania do tomato w RT-U18N po instalacji Tomato

W moim wypadku pomogło albo wgranie starszej wersji tomato 1.25 przez Firmware Restoration albo ustawienie automatycznego przydzielania IP przez kartę sieciową. Po tych czynnościach po 3h walce wreszcie udało się zalogować na tomato.

Dodam, iż wcześniej wgrywanie przebiegało zawsze w 100%, putty logowało łądnie, jednak za nic w świecie nie mogłem zalogować się na tomato przez przeglądarkę.

shibby
bo trzeba wydać komendę czyszczenia nvram z poziomu konsoli, którą właśnie przytoczył wyżej @Steel_Rat. Dopiero po tym zadziała GUI.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Unifi USW-Lite-16-PoE
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

Ster
Może trochę nie do końca w dobrym temacie, ale po wgraniu Tomato 130 na swojego N18U przy maksymalnym wykorzystaniu upload nie mogę niczego ściągać: nie otwierają się strony www, youtube nie wczytuje filmów... To samo miałem na swoim WRT 54GL i Tomato, na Asusie z oryginalnym firmware wszystko było ok, jakieś sugestie?

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 63

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,126
· Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?

shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer
y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.

shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow
ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.

servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?

dawidt
21-12-2024 01:09
siema Grin

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

112,952,670 unikalnych wizyt