23 Listopada 2024 03:22:37
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.217.10.200
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
RT-AC51U oraz RT-AC55U
Gikey
Hej,
ostatnio na stronie Asusa znalazłem dwa routery RT-AC51U i RT-AC55U.
Moim zdaniem RT-AC51U to jakaś pomyłka - jak można było do routera z radiem AC750 dać wąskie gardło w postaci WAN/LAN 100Mb.
Natomiast RT-AC55U jest już z 1Gb WAN/LAN i wydaje się ciekawą alternatywą dla RT-AC56U, zwłaszcza, że ma anteny zewnętrzne i radio AC1200. Niestety nic nie znalazłem na temat jego wydajności czy procka, a co za tym możliwości w przyszłości postawienia na nim Tomato.

Shibby czy planujesz wciąć tego RT-AC55U na warsztat do testów i porównać do RT-AC56U?

kille72
https://wikidevi.com/wiki/ASUS_RT-AC55U

Tomato nie bedzie bo to CPU: Qualcomm Atheros QCA9557.

jack78
No i prysł cały urok :-D

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

Gikey
Cytując klasyka:
"No i Happy Enda diabli wzięli"

majkel152
czy ja wiem, router całkiem fajny, choć mogli 256MB ramu zostawić , pod openwrt nawet nawet, 128MB nanda to kosmos , tylko cena o 100 za duża
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

snaffy
Witam! Wlaśnie zakupiłem AC55u i chyba nie była to dobra decyzja. Przy korzystaniu z modemu 3G (Huawei E173) net makabrycznie spowalnia. Z 6mb/s, które mam przy bezpośrednim podłączniu do kompa zostaje co najwyżej 0,5. Aż strach pomyśleć, co będzie jak podłączę modem LTE.. Podczas transferu CPU i RAM są obciążone na 100% - czy to może być przyczyną spowalniania? Da się coś z tym zrobić, czy lepiej kupić od razu inny routerek? Pozdrawiam

Adooni
tutaj mozesz miec potencjalnie kilka wyzwan

1. czy testy na routerku robilesz przez WI-FI czy po kablu? Jak na wi-fi to mozliwe ze router zle wspolpracuje z karta sieciowa wiec powtorz test na kablu.
2. poczytaj czy ten router wogole bedzie pracowal z modmem LTE
3. Jak kupowales routerek przez net to masz 10 dni na odeslanie go i poproszenie o zwrot PLNow i na przyszlosc odradzam kupowanie czegos co nie jest sprawdzone.
4. Od razu bylo wiadomo ze tomato na niego nie bedzie wiec po co kupowac Smile.
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal
HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED
Asus RT-AC68U AccessPoint

majkel152
14dni nie 10

co do kupna to niestety bez sensu Grin
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

snaffy
Witam ponownie!
Pomógł upgrade firmware. Wszystko śmiga jak należy.
Do Adooni:
Oczywiście sprawdziłem, czy router działa z modemem 4G i działaWink Uważam, że zakup był przemyślany. 1. Cena - połowa ceny AC68u a posiada usb 3.0. 2. Standard ac 3. Ergonomiczne usytuowanie portów USB - jeden na górze, drugi na dole i możliwość zawieszenia na ścianie. 3. W temacie routerów jestem umiarkowanym laikiem i kupując sprzęt oczywiście nie myślałem o instalacji na nim jakimkolwiek innego systemu. Jak dotychczas umiarkowanie jestem zadowolony z transferu na dysk podłączony do routera - Read ok 8 MB, Write ok 5 MB. Ale może być to wina tego, że nie korzystam jeszcze ze standardu ac ani z pasma 5GHZ, bądź też powolnego dysku.
Ogólnie uważam, że router jak na domowe potrzeby - wystarczy. Jak tylko przetestuje z modemem 4G, podzielę się opinią. Pozdrawiam.

Połączony z 05 wrzesień 2015 17:02:12:
Tak jak obiecałem podzielę się wrażeniami ze współpracy 55-tki z ruterem 4G. Zakupiłem huawei e3372 (nie-HiLink). Modem sparował się bez problemu. Uzyskuje download rzędu 20mbit. I tu jest pies pogrzebany, bo na modemie podłączonym bezpośrednio do kompa mam do 35 mbit. Czy uważacie, że jak miałbym np. 56-tke z Tomato to "straty" mogłyby być mniejsze? Próbowałem na USB 2.0 i 3.0 i różnicy nie było. Pozdrawiam.

Połączony z 05 wrzesień 2015 17:03:05:
Tak jak obiecałem podzielę się wrażeniami ze współpracy 55-tki z ruterem 4G. Zakupiłem huawei e3372 (nie-HiLink). Modem sparował się bez problemu. Uzyskuje download rzędu 20mbit. I tu jest pies pogrzebany, bo na modemie podłączonym bezpośrednio do kompa mam do 35 mbit. Czy uważacie, że jak miałbym np. 56-tke z Tomato to "straty" mogłyby być mniejsze? Próbowałem na USB 2.0 i 3.0 i różnicy nie było. Pozdrawiam.
Edytowany przez snaffy dnia 05-09-2015 17:03

Adooni
ciezko powiedziec co uzyskasz na innym routerrze z innym softem. Ja moge podac przyklad Asus RT-N16 czyli duzo slabsza specyfikacja i na tomato 131 uzyskuje na routerku i podlacznony bezposrednio do laptopa tyle samo okolo 30Mbit

czy te zanizone transfery masz po wi-fi czy po kablu?
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal
HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED
Asus RT-AC68U AccessPoint

snaffy
Sprawdziłem na kablu - to samo. Pomiar zaczyna się od 30 mbit i w trakcie spada do 19-20, czyli tak jakby procek się dusił, choć system pokazuje w trakcie wykorzystanie CPU na poziomie do 40 proc. Mam pytanie, czy Tomato umożliwia wymuszanie połączenia 4G, bo tu ASUSWRT po aktualizacji nie oferuje tego ustawienia. Teraz testuje Orange a mam zamiar spróbować Plusa. Tyle że tuż pod nosem mam ich BTS 3G a do LTE jest 1,5 km w linii prostej, wiec bez wymuszenia 4G się nie obejdzie. Może warto się od razu szarpnąć na 68-ke? choć widziałem, że Flasha i RAMU ma tyle samo co 56-tka. Może procek lepszy? PZdr.

OloRew
Witam serdecznie,

kupiłem ASUSa RT-AC55U + Huawei 3372. Niestety nie nawiązuje połączenie z 4G (plusem).
Snaffy, do jakiej wersji upgrade (ja mamn najnowszą).

majkel152
@up z ciekawości czym kierowałeś się w wyborze tego modelu ?
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:

OloRew
Witam.

Kupiłem ten model rutera ponieważ ma ciekawy zestaw parametrów w stosunku do ceny (1GB LAN i WAN, USB3, WiFI 1200, dual WAN i obsługę 3/4G).

Z radością informuję, że znalazłem rozwiązanie aby ASUS chodził z Huawei 3372 Smile Należy zainstalować pierwszy firmware dostępny na stronie ASUSA. Wygląda na to że w najnowszym firmware ASUS blokuje modemy LTE (nie wiem tego, ale tak wnioskuję i mam nadzieję ze ASUS nie usunie tych sterowników). Musiałem jeszcze zmienić IP z 192.168.1.1 na 192.168.2.1 (może to problem tylko w moim zestawie, ale polecam sprawdzić).

Teraz zestaw hula super. Wi-Fi w domu na poziomie 520 MB (dwie ściany pomiędzy ruterem a kartą sieciową). Mam internet radiowy jako podstawowy i 4G jako pomocniczy. Testując, rozłączam internet radiowy (WAN) i po ustalony czasie (1 min) ruter przełącza się na 4G. Po przyłączeniu WAN powraca do podstawowego internetu radiowego.

Transfery 4G nie są szybkie bo nie podłączyłem jeszcze anteny, a zestaw mam zainstalowany w garażu w skrzynce. Mam antenę LTE na dachu ale muszę kupić przejściówki aby podłączyć do modemu (kupiłem ją do innego modemu). Jak podłączę to dam znać jakie osiągnę transfery LTE.

Pozdrawiam.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 109

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,331,596 unikalnych wizyt