Cześć, jestem w 3 klasie gimnazjum i jako projekt edukacyjny chciałem unowocześnić salę informatyczną instalując Tomato i zmieniając router na kompatybilny (co samo w sobie nie jest problemem), ale pan z informatyki stwierdził, że bardziej niż Tomato potrzebuje lokalnego "systemu" przesyłania plików między komputerami, ale bardziej sprawnego niż Windowsowe udostępnianie folderów. Pomyślałem, że to w sumie dobry pomysł, ale sprawa zaczęła się bardziej komplikować dzisiaj. Zaproponowałem żeby zrobić 2 foldery. 1 do odczytu gdzie były by zadania dla uczniów do kopiowania, a 2 w którym gotowe zadania były by umieszczane i w tym miejscu zaczyna się totalna komplikacja, ponieważ pan chce, aby wszystkie z folderów uczniów były na hasło i nie mam pomysłu jak się za to zabrać. Szczerze mówiąc ten cały system przesyłania plików nie musi być oparty na Tomato, tylko chodzi o to, żeby to działało, a jeśli według was nie może to działać, to napiszcie, żebym mógł się wycofać w miarę wcześnie. Pozdrawiam.
Jeżeli macie za mało informacji z mojej strony to dajcie znać
programujecie coś? Jeśli tak to może warto pokusić się o serwer php + mysql i stworzenie właśnej chmury tudzież wykorzytania czegoś gotowego np http://owncloud.org/
Nie programujemy, a niestety z tymi projektami edukacyjnymi jest tak, że trzeba mieć przynajmniej 3 osoby i że tak powiem nie mam zespołu marzeń . Nauczycielowi chodzi o typowy LAN i nie wiem co mogę mu zaproponować jak on ma takie wymagania i to do LANa. A no i zapomniałbym, że wszystkie projekty trzeba oddać do 21 marca (chyba, że się jakoś dogadam) więc nie ukrywam, że zależy mi na czasie.
W mojej skromnej ocenie da się to wszystko obskoczyć odpowiednim konfigiem Samby, która już jest w Tomato.
Jest do tego przeznaczone okno "Samba Custom Configuration" w odpowiedniej zakładce.
Skoro nie musi być Tomato, to może być choćby DD-WRT, albo choćby Gargoyle od Cezarego, zależy jaki router będzie do dyspozycji - o ile jest wymóg zrealizowania tego na routerze.
WL-500gPv1@128MB&OC300MHz, Tomato DualWAN RT-N16, FT 2021.8 RT-AC56u, FT 2022.1 R7000, FT 2022.1 DIR868L=>RT-AC66u B1, FT 2022.1 ZyXEL NSA-310, GargoylePL ZyXEL NSA-325v2, GargoylePL
Nie ma takiego wymogu, Tomato to była moja początkowa propozycja (jeszcze nie wgrałem Tomato, ani nie kupiłem routera, bo ciężko się z nim dogadać i nie wiem czy dam rade zrobić to o co prosi). Więc jestem otwarty na wszelkie propozycje. Głównie chodzi o przesył plików w LANie, tak żeby foldery uczniów (te w których są zadania na ocene) były w miarę zabezpieczone i wszystko działało.
A zapomniałem dodać, że szkole mamy zainstalowanego Net Supporta. Nauczyciel ma kontrole nad każdym pulpitem itp (nie wiem czy ta informacja jakoś pomoże)
Czyli bez kombinowania zrealizujesz to na routerze klasy RT-N16/WNR3500L/TL-WR1043ND/TL-WDR3600 albo czymś podobnym, za pomocą serwera Samba najczęściej już będącego "na stanie" w prawie każdej alternatywie przeznaczonej na router posiadający minimum 8MB pamięci flash i port USB.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?