23 Listopada 2024 10:10:07
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.119.108.233
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
Router pod neostrade Asus vs asus
Killswitch
Witam
Jestem tu nowy, chociaż forum znam bardzo dobrze i wiele razu znalazłem tu odpowiedz ale tym razem jednak nie znalazłem.
Wiec postanowiłem napisać w końcu swój pierwszy postSmile

Aktualnie posiadam modem+wnr3500Lv2+tomato
Jestem bardzo zadowolony z takiego połączenia , mój netgear ma jednak jedna wieka wadę czyli słaby zasięg wifi.

Zależy mi głownie na kilku funkcjach w routerze:
-torrenty
-qos
-dlna
-przesyłanie filmów hd po kablu do tv
-stabilności i niezawodności oczywiścieWink

Naczytałem się rożnych opini ,testów
Wybrałem dwa modele Asusa gdyż są bardzo wychwalane pod względem zasięgu i nie tylko:
-Asus DSL-n16u
-Asus DSL-n55u

Ten drugi posiada 5Ghz

Możliwe ze różnią się jeszcze jakimiś ważnymi funkcjami ale nie znam się aż tak bardzo na tego typu urządzeniach, dlatego proszę o wasza pomoc, radę.
Czy warto dokładać i brać dsl-n55u dla 5Ghz, sam nie wiem czy wykorzystam u siebie 5Ghz?
A może są jeszcze jakieś istotne parametry na rzecz jednego albo drugiego routera?

Z góry dziękuje za odpowiedz.

shibby
wersje DSL różnią się od wersji RT tym, że posiadają wbudowany modem ADSL i czasami VDSL. Skoro ty masz już modem ADSL do netgeara i działa ci dobrze to ja bym go zostawił i kupił jakiegoś asusa RT. Jeżeli nie potrzebujesz radia 5GHz to dobrym wyborem jest RT-N18U. Silniejszy i dwuzakresowy jest RT-AC56U ale on już ma wbudowane anteny.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

Killswitch

Cytat

shibby napisał(a):

wersje DSL różnią się od wersji RT tym, że posiadają wbudowany modem ADSL i czasami VDSL. Skoro ty masz już modem ADSL do netgeara i działa ci dobrze to ja bym go zostawił i kupił jakiegoś asusa RT. Jeżeli nie potrzebujesz radia 5GHz to dobrym wyborem jest RT-N18U. Silniejszy i dwuzakresowy jest RT-AC56U ale on już ma wbudowane anteny.

Dziękuje za odpowiedzSmile
Wiem czym się różnią DSL od RT ale właśnie bardziej bym się skłaniał kupić modemorouter, nie napisałem wcześnie ale chciałbym zrezygnować z dwóch urządzeń , routery które wybrałem maja wszystkie funkcje na których mi zależy a potencjału tomato i tak nie jestem w stanie wykorzystać ,oczywiście modem+netgeara zostaje na czarna godzinę.
Wolałbym jedne z tych 2 Asusa na ofw, chyba ze znasz jakiś router z modemem w cenie do 400zł lepszy od tych wymienionych przezemnie?

shibby
mając wersję RT masz ten plus, że jak ci nie podpasuje oryginalny soft lub Asus przestanie wspierać dany model zawsze będziesz mógł skoczyć na mod merlina, ddwrt lub tomato. Kupując DSL będziesz "skazany" na soft Asusa i na żaden inny.

Druga sprawa to dziś masz neostradę, jutro zmienisz operatora na innego a problem wbudowanego modemu pozostanie. Uważam, że posiadanie dwóch urządzeń (modem + router) daje większą swobodę przy zmianie operatora.

panda86
Killswitch, jestem na tym samym etapie co Ty i mam takie same dylematy.. Dlaczego nie dorzuciles dolisty np:
dsl-n16u
dsl-n66u
dsl-ac68u

O ile ostatnia pozycja jest naprawde w kosmicznych pieniadzach to dwie pierwsze zdarzaja sie w dobrych cenach.

Osobiscie chcialbym zrezygnowac z 2 urzadzenia czyli modemu pod neo, ale z 2strony za modelami zaczynajacymi sie od RT przemawia do mnie cena, mozliwosc wgrania innego softu i jeszcze raz cena.. Jezeli juz sie zdecydujesz na cos to prosze pochwal sie i napisz czym sie kierowales.

Gdyby nie te okropne dylematy to juz bym sie bawil nowym sprzetem... Smile

Pozdrawiam.

Killswitch
Ostatecznie wybrałem model Asus DSL-n55u.

Testuje go od jakiś 2-3 tygodni i pod względem stabilność i funkcji na ofw w 100% mi wystarcza, nie potrzebuje żadnego tomato.

Co Ciekawe mam łącze do 20mbit, wcześniej na modem+wnr3500Lv2+tomato lub tym nieszczęsnym liveboxie 2.0(bo tez go miałem)
Osiągałem na moim kablu max 14-15mbps i to tak rekordowo czasami przeważnie mniej.

Na tym asusie mam cały czas bez spadków 18-19mbps , pod względem stabilności to ten asus rządzi, można zapomnieć o istnieniu urządzenia, żadnych zwiech i tego typu problemów.

Jedyne co mnie trochę zniechęciło do tego routera to problem z zasięgiem, wiele pochlebnych opinia przeczytałem na jego temat ze świetny zasięg itd.

Asus na pewno ma lepsze wifi od wnr3500L ale spodziewałem się dużo wiecej czytając opinie w sieci...

Przyznam szczerze ze asus w porównaniu z liveboxem2.0 (wbudowane anteny) wypada identycznie pod względem zasięgu, może nawet livebox troszkę lepiej, nie wiem może to wina konstrukcji mojego domu...

Ostatecznie i tak jestem bardzo zadowolony z zakupu , muszę jeszcze tylko rozwiązać problem i zwiększyć trochę zasięg , myślę o zakupie mocniejszych anten, ale nie wiem czy coś to da, bo jak czytam na aukcjach ze sprzedają anteny z zyskiem 12dBi to jakos nie chce mi sie w to wierzyćSmile

Moze ktoś z forum zmieniał anteny w podobnym routerze i moze polecić jakieś anteny w ktore warto zainwestować?

shibby

Cytat

nie wiem może to wina konstrukcji mojego domu...

w wielu przypadkach to bardzo słuszny trop.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 95

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,374,570 unikalnych wizyt