Przymierzam się do zdemontowania (niestety) routera z Tomato. Wymyśliłem sobie, że zamienię Tomato router na architekturę x86 (x86-64) na system oraz funkcjami podobnymi jak w routerze. Zależy mi na serwerze plików (samba) serwerze NAS (na większe pliki bądź instalki) oraz routerze z funkcją firewall oraz koniecznie bandwitch limiter. Mam modem który obecnie jest podłączony do Netgear 3500 w trybie bridge. Niestety router po wsadzeniu w szafę rack nie sieje dobrze po wifie. Duża tłumnienność obudowy rack jak podejrzewam jest sprawcą całego zamieszania. Chciałbym modem (bridge) podłączyć do architektury x86 bądź x86-64. Kupiłem płytę Intela DQ45CB z procesorkiem E4600, dodatkową podwójną kartę sieciową PCI-E, ram domyślnie 2x2048 MB (póżniej 8192 MB), dysk 1T Seagate 2.5" i jakąś tam nagrywarkę DVD. I teraz pytania:
1. Jaki system linuxowy się do tego nadaje? Oczywiście dla średniozaawansowanego usera systemu linux, choć wolałbym coś z GUI.
2. Jakie dodaktowe pakiety doinstalować do systemu (np Debian) aby komputer stał się routerem (musi zawierać coś ala bandwitch monitor), serwerem NAS, firewalem i innymi podobnymi funkcjami a'la Tomato?
3. Jak ze wsparciem hardwaerowym (sterowniki dla danego systemu)?
Jeżeli problem polega na tłumieniu przez szafę, to czemu nie zaopatrzysz się w dobrego access pointa, którego ustawisz w najlepszym punkcie dla rozprowadzania sygnału WiFi, a w WNR WiFi wyłączasz.
Witam
Chodzi o to, że przenoszę cały system (modem, router, dysk) 2 piętra niżej - do garażu. Tam mam szafę rack, i właśnie w niej chcę mieć całt sprzęt. Modem, router, switch zarządzalny, rejestrator, ups, komputer garażowy, tuner sat (w wolnej chwili bezrobocia coś obejżeć) przeniosę z mojego lokalu właśnie do szafy. Tłumienność szafy jest spora, zresztą mam możliwość w tym momencie okablowania skrętką. Docelowo chcę pozbyć się wifi na korzyść okablowania (co po drucie to po drucie). Kupiłem skrętkę katerorii 6 U/FTP i takiej zamierzam użyc. W tym wypadku bardzo mi zależy aby właśnie z małego komputera zrobić router zarządzalny, serwer NAS, samba i w terminie późniejszym wszystko co będzie mi potrzebne.
Ot tak to wygląda...
Możesz spróbować Synology. Jest projekt, który umożliwia instalacje na zwykłym PC.
O to link do instalacji.
[url]
http://xpenology.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=17
[/url]
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
dawidt
21-12-2024 01:09
siema
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.