potrzebuje Waszej pomocy w ocenie i ewentualnej optymalizacji zestawu komputerowego wykorzystywanego do:
- windows 8 - praca biurowa, program księgowy (Comarch ERP + MS SQL), Office, Internet. Podłączenie RPD, 2-3 równolegle sesje.
- serwer Linux, Apache, PHP, MySQL - toole wewnętrzne, intranet.
- xpology/OMV jako serwer NAS - ogólnie tylko backup i Samba.
Serwer będzie pracował w małej firmie, maks liczba równoległych sesji to ok 15.
Wszystko mam zamiar oprzeć na jakiejś wirtualizacji, może ESX.
Serwer będzie pracował w godzinach 7-22 przez 6 dni w tygodniu.
Oczekiwanie jest aby serwer był mały i się zmieścił w szafce
Mój konfig:
- obudowa ITX: Cooler Master ELITE 110 lub 130 lub RC-120A-KKN1 200zł
- płyta główna: MSI H81I, ASRock B85M-ITX, Gigabyte GA-B85N, Gigabyte GA-H97N lub Gigabyte GA-Z97N - czy opłaca się dopłacać do tych 2 ostatnich ? 300-500zl
- procesor: Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150 BOX 750-800zl
- ram: 2x4GB lub jesli kasy starczy 2x8GB np: Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz 300zł lub Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz CL9 560zł
- zasilacz: XFX Pro Series Core 550W PSU 120mm 80+ (P1-550S-XXB9) 230zł
- Dysk SSD - Samsung 850Pro 256GB (aby na nim leżały obrazy wirtualek + storage dla Win8) 650zł
- Dysk HDD - 2x WD RED 2TB RAID 1. 2x450zł
Budżet na całość maks 3000-3500zł ale wiadomo im taniej tym lepiej.
gigabajty z tego co wyczytalem maja problem z vt-d. lepiej poszukac asrocka lub asusa. moimi obecnymi typami sa:
ASRock Z97E-ITX/AC ASRock H87M-ITX Asus H87I-Plus.
przy win8 moze to nie bedzie potrzebne , ale moze sie kiedys przydac. procek , obsluguje vt-d , wiec ok. ale z zalozen ,to odpuscilbym sobie sambe na omv lub xpenolgy. to samo robisz uzywajac udostepniania windowsowego. niepotrzebnie obciazysz serwerek dodatkowym systemem. wtedy stawiasz tylko dodatkowo jedna VM dla linuxa. z esxi dobrze miec vt-d i passthru portow sata, ale z tym moze byc problem. poszukaj twoje typy plyt i zobacz , czy esxi przepusci to. ewentualnie xenserver, ktory jest moim zdaniem mniej uporzadkowany,ale pozwala na wiecej kombinacji. ogolnie jesli nie bedziesz chcial tego komputera uzywac tez jako stacji roboczej, to wirtualizacja, a jak chcesz , to raczej win8/server i na nim robisz wirtualizacje linuksow.jestli esxi to pewnie chcesz tez mirroring dyskow , wiec przydal by sie jeszcze kontroler raid, bo bez niego z sata bedzie troszke zabawy.chodzi mi o RDM w esxi,aby uniknac problem z odzyskiwaniem plikow.
pominales w kosztach licencje na systemy.
Połączony z 03 November 2014 07:44:36:
a i jeszcze co do esxi, to dodatkowo dobry pen, bo szkoda aby na ssd byl zajety przez esxi, ewentualnie jakies malenstwo.nie wiem czy 16gb jest jeszcze w sprzedazy.
zatem : 1y ssd/pen na esxi,2gi ssd na systemy i 2xhdd w RDM lub kontroler dla raid.
w przypadku win8/server robisz softwarowy raid i to co masz na plycie w zupelnosci starczy i dodatkowo odpada 1y ssd/pen.
Połączony z 03 November 2014 07:50:06:
i o malo bym pominal karty sieciowe.... zobacz , czy esxi obsluguje karty na plycie, bo jak wlozysz jakis kontroler, to nie bedziesz mial juz miejsca na dodatkowa karte sieciowa ,jesli ta co jest na plycie nie bedzie wspolpracowac z oprogramowaniem. i znowu .. przy win8/server nie masz tego problemu. sie napisalem ..
Edytowany przez kolopeter dnia 03-11-2014 07:50
Dzięki za odpowiedz, zerknę na przytoczone płyty główne. Własnie ze względu na karty sieciowe zastanawiałem się nam gigabytem, bo ma 2xGBitLAN.
Co do esxi lub xenserwera (tez go brałem pod uwagę) to będę to weryfikował.
Niestety nie ma opcji rezygnacji z OMV lub xpelodgy, nie może to leżeć na win8. Bedzie tam nie tylko samba, ale i centrum backupu i cos ala cload_station do synchronzacji plików pomiędzy komputerami.
A co sadzicie o reszcie komponentów ?
Jakieś rekomendacje co do ram lub zasilacza ?
Połączony z 03 November 2014 13:36:21:
Ostatecznie ustaliłem ze będzie to następujący zestaw:
plyta: Asrock Z97M-ITX/AC lub asus h97i plus
procesor: i5-4460
ram: Crucial Ballistix 8GB (2x4gb) 1600MHz Ballistix Sport CL9
ssd: Samsung 850 PRO 256GB
hdd: 2x WD RED 3TB
psu: SilentiumPC Deus 500W PSU 80Plus Bronze 4xPEG
obudowa: Cooler Master ELITE 110 lub Cooler Master ELITE 130
windows 8.1 x64
co o tym sadzicie ?
karty sieciowe (intel i Atheros ) na tych plytach sa wspierane przez esxi i xenserwer.
Edytowany przez jezikk dnia 03-11-2014 13:36
w win8 masz Hyper-V i to powinno ci wystarczyć do prostej wirtualizacji.
Procek: pomyśl nad i5-4590. Nie dużo droższy od twojego a ma obsługę kilku ciekawych instrukcji, których 4460 nie ma. Ma też trochę wyższe taktowanie.
Płyta: ja polecę Z87-G43. Używam ją od jakiś 7-8mc. Wcześniej pracował na nim i3-4330, dziś zmieniłem na i5-4690. Mój komputer chodzi 24/7 i płyta ani razu mnie nie zawiodła.
Sieć: poniżej 100zł spokojnie na allegro powinieneś kupić kartę Intel Dual-Gigabit na PCIex.
RAM: zamiast 2x4GB kup 1x8 i w przyszłości dokupisz sobie drugą kość. DualChannel w nowych płytach nie daje prawie nic
SSD: 256GB na obrazy i storage???? Chyba trochę mało.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
OK, procesot 50zł drozszy wiec mozna go podmienić.
Z tego co widze to msi Z87-G43 nie ma w wersji mITX ?
Siec - słuszna uwaga, poszukam czegoś.
RAM - zmieniam na 1 kość.
SSD 256gb - to tylko na obrazy systemów i storage dla win8 ( praca biurowa, program księgowy (Comarch ERP + MS SQL), Office, Internet) reszta bedzie lezała na 2x 3TB wd red w raid1.
Połączony z 03 November 2014 18:05:45:
Polecicie mi jakąś dobrą płytę itx do tego zestawu?
Edytowany przez jezikk dnia 03-11-2014 18:05
to moze zamiast sie pchac w itx z prawie zerowa rozbudowa poszukaj mATX. troszke wiecej zlaczy, pewnie tez i z 6 razy sata znajdziesz, a wcale wieksza nie jest , bo plyta ma zdaje sie 21na21cm , a jak to do szafy , to pewnie sie zmiesci i w gore mozna pojsc. a i z cena moze nizsza za plyte. sam sie zastanawiam na mATX, tylko szkoda mi wlasnie obudowy , ktora juz mam na 4 dyski. ale jakbym mial teraz kupowac wszystko nowe , to kupilbym raczej wieksza plyte z wieksza iloscia zlaczy, w razie W jakbym chcial zrobic "prawdziwy" serwerek na hardwarowym raidzie. gdyby nie te programy na windowsa, to zaproponowalbym Ci jeszcze synology + plugin debian chroot. ogolnie wszyscy polecaja odzielnie storage i virtualizacje.
Do Twoich zakupow dolozylbym jakiegos UPSa, aby uniknac uszkodzenia systemu plikow w razie zaniku pradu. tym bardziej ,ze ma byc to w firmie.
Połączony z 03 November 2014 19:11:15:
moze jednak rozwaz NAS synology i lzejszy komputer. za 1000 chyba kupisz juz 2 dyskowca. za reszte komp. w razie rozbudowy NAS sie zawsze przyda, nawet bardziej niz komp. w takiej konfiguracji jestes zabezpieczony w 50% chyba jestem pesymista
Edytowany przez kolopeter dnia 03-11-2014 19:11
Rozglądam się za MATX ale nie znalazłem małej i sensownej obudowy. Temat nas przerabialem i nie przeszło. Dlatego ma być mocny komp do wszystkiego w obudowie ala nas.
Nie ma też potrzeby niczego mocniejszego bo to już będzie konfiguracji dla tej firmy na wyrost.
Serwery synology znam dość dobrze, ale są za słabe pod względem możliwości lamp server jak na potrzeby tej firmy. Dlatego wszystko zbieramy w 1 komp, bo wg mnie on będzie w max 20% średnio obciążony.
UPS jest już na pokładzie i zabezpiecza min router.
no to jeszcze jak szukasz "ciekawszych plyt" to poszukaj na chipsecie c226 zdaje sie. tylko drogie sa. a jak drogie, to slabo dostepne w Polsce.
asrock ma takie takze. ale z drugiej strony mowisz ,ze to co wybrales jest juz na wyrost. jedynie co pozostaje, to zakupy , bo juz duzo mozliwosci nie zostalo, oprocz xeon .
asrock E3C226D2I
czyli jakakolwiek. akurat m2 moze byc przydatne , jakby to mialo stac na esxi, bo nadal masz 4 wolne sata. chyba ,ze bedzie to rozpedzane na penie, to wtedy ...jakakolwiek z tych powyzej.
TDP 84W przy xeonie. slaba karta sieciowa, wiec trzeba dolozyc cos, a tak to w sumie chyba ok. ludzie kupuja , tak samo jak te male HP, ktore sa czesto uzywane do xpenology.
niestety nie napisales do czego go potrzebujesz. a ze to popularny sprzet, wiec takze duzo info jest o nim na forach. wystarczy poszukac
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?