Wczoraj zakupiłem w/w router i niestety trochę się rozczarowałem bo występuje problem z wifi, polegający na słabym sygnale. Router znajduje się w pokoju za telewizorem, komputer w tym samym pokoju pokazuje 2 kreski zasięgu. Natomiast już telefon znajdujący się w innym pokoju oraz laptop praktycznie nie mają zasięgu. Połączenie raz jest raz nie ma, sygnał jedna kreska albo wogóle. (według moich obserwacji nie jest to problem kart wifi, bo na wszystkich urządzeniach wifi, sygnał jest do kitu).
Router działa obecnie na swoim oryginalnym firmware w najnowszej wersji. Na początku wydawało mi się, że z sygnałem jest wszystko ok do momentu gdy router sam nie pobrał i nie zainstalował najnowszego firmweru (od tego momentu zaczęły się problemy z mocą sygnału wifi).
Co mam zrobić aby polepszyć sygnał. Aby był normalny w całym domu. Dodam jeszcze, że mam adsl'owego TP linka WN 8960, który dostarcza internetu do RT-AC56U, a kiedyś pracował również jako router i nie było z nim żadnego problemu (teraz gdy podłączam do niego komputery po wifi w celu sprawdzenia problem z wifi znika).
Czy ktoś z Was zaobserwował podobne problemy z sygnałem, a może powodem jest to, że router stoi za telewizorem, coś ekranuje sygnał i jest zaburzona propagacja fali po całym domu. Czy może najnowszy firmware od asusa jest niedopracowany. Bardzo proszę o jakąś wskazówkę.
Router nie ma zew. anten więc nie wymagaj żeby miał jakiś super zasięg.
Stawianie go za telewizorem też nie wydaje się być dobrym pomysłem.
Przestaw go w inne miejsce, posprawdzaj na innych kanałach czy będzie lepszy zasięg i transfery.
Ok będę próbował zmienić położenie routera i zamierzam również wgrać tomato i teraz pytanie czy mogę to zrobić przez menu routera czy koniecznie muszę korzystać z aplikacji Asus Firmware Restoration ?
Asus Firmware Restoration.
Zasięg może nie jest na nim idealny, ale ja takie kłopoty ja ty mam dopiero przez strop i 3 ściany. I tylko na 5GHz, 2,4GHz radzi sobie zdecydowanie lepiej.
Wrzuć mu Tomato i wtedy go przetestuj. Ja od pierwszych minut na swoim mam Tomato, więc nie mam porównania do OFW.
Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT, Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini Tenda AC10 - AC1200 OFW NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?