22 Listopada 2024 22:03:35
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
52.14.252.16
Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Jaki NAS wybrać
drake29a
Zacząłęm się ostatnio zastawiać nad zakupem serwera plików, po uwagę biorę dużo bo:
Synology Ds214, ds213j, ds214+, ds214play, ds114
Qnap Ts-220, Ts-221
Netgear ReadyNas 102 - poniżej 400zł mogę mieć.

A początkowo był ZyXel NSA310 lub WD myCloud

Do czego potrzebny mi jest sprzęt:
Udostępnienie multimediów po domu, głównie na komputery, + muzyka na wieżę, w przyszłości Smart TV/AndroidTV
Trzymanie plików które normalnie trzymam na Dropbox.
Udostępnianie plików/folderów znajomym

Dodatkowo najpewniej będę chciał postawić na nim:
Serwer WWW
SVN
GIT

W kwestii serwera to mały, typowa strona domowa, svn/git również maks na kilka użytkowników.

ZyXel oraz myCloud odpadły ze względu na brak możliwości postawienia Git/Svn.
Rozpiętość modeli jest spora ze względu na to że nie wiem jakich parametrów mi potrzeba, nie jestem w stanie ocenić czy procesor X, i Y ramu wystarczy do moich zastosowań, dlatego proszę o pomoc w wyborze, ostateczny zakup nie musi być ogarniczony podanymi modelami, jednak maks cena to 1250zł za sam serwer.

balagaan
Kup najdroższy na jaki Cię stać, zawsze posłuży dłużej, będąc na Twoim miejscu bym brał synology 214 play. Na innym forum widziałem netgeara 102 za 350 zł, co też jest niezłą propozycją i wg mnie dla home usera powinien wystarczyć.
-----------------------------------------------------------------------------------------

shibby
102ke w 100% mogę polecić - mam nawet jedną sztukę obecnie na biurku. ale cena 350zł jest nierealnie podejrzana. Nawet na ceneo najniższa cena to ok 550zł brutto.

dużym plusem tego NASa jak dla mnie jest fakt iż w środku siedzi debian wheezy, mamy SSH i pełną swobodę w instalacji dodatkowych pakietów, nawet jeżeli nie są one dostępne w formie addonsów.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

balagaan
http://pronas.pl/sprzeam-netgear-read...t7003.html żeby nie być golosłownym
-----------------------------------------------------------------------------------------

drake29a
O tym Netgear myślałem właśnieSmile

majkel152
jak na tym netgearku debian to pewnie da się zainstalować omv a i cena nawet spoko
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

mosao
Na zyxelu nsa310/310s postawisz debiana,archa i wrzucisz co potrzeba (jeśli lubisz takie zabawy)
TL-WDR4300 @OpenWrt Barrier Breaker

majkel152
zyxel mało ramu
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

shibby

Cytat

majkel152 napisał(a):

jak na tym netgearku debian to pewnie da się zainstalować omv a i cena nawet spoko

żeby nie być gołosłownym

Cytat

Welcome to ReadyNASOS 6.1.8

root@nas:~# cat /etc/debian_version
7.1

Cytat

root@nas:~# cat /etc/apt/sources.list
deb http://apt.readynas.com/packages/readynasos 6.1.8 updates apps main

deb http://mirrors.kernel.org/debian wheezy main

jest czym rządzić Grin Właśnie postawiłem na nim ownCloud7. Chodzi jak marzenie i jest dużo szybszy i dużo lżejszy niż 5tka czy 6tka.

Osobiście nie widzę potrzeby ładować OMV na niego (nawet nie wiem czy by się dało). OS6 od netgeara jest bardzo rozbudowany i dostarcza sporo pakietów w postaci addonsów
http://apps.readynas.com/pages/?page_...?page_id=9

a czego nie ma w addonsach to można dograć sobie przez SSH (jest już wbudowane, wystarczy aktywować je w gui).

drake29a
A jak wygląda konfiguracja/instalacja dodatkowych aplikacji z konsoli, z linuxami niewiele się bawiłem. Ogólnie to Synology ma ładniejszy i bardziej przejrzysty system tak na pierwszy rzut oka. Ale na korzyść Readynas przemawia cena, o ile tamta oferta jest aktualna.

majkel152
w synology niby dużo jest ale licencje dodatkowo płatne, ładnie wygląda, wyklikać sobie można większość no i tu się kończą plusy , zobacz sobie demo albo xpenology zainstaluj na wirtualce , debian to debian, jak pośmigasz w konsoli to będziesz widział różnicę , ja wybrałem debiana w cli i jestem zadowolony z wydajności i komfortu pracy Smile
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:

dedeer

Cytat

shibby napisał(a):

jest czym rządzić Grin Właśnie postawiłem na nim ownCloud7. Chodzi jak marzenie i jest dużo szybszy i dużo lżejszy niż 5tka czy 6tka.

Też mam RN102. Jak zainstalowałeś 7 wersję ownCloud? W dodatkach dostępna jest tylko wersja 6. Rzeczywiście działa ci tak dobrze? Na forum ReadyNAS piszą, że ownClowd to za duża kobyła na ten serwer.

majkel152
nawet u mnie ten szajs przymula :E

Połączony z 31 lipiec 2014 11:10:24:
poprawka - po zainstalowaniu się zauktualizowal, pomielil dyskiem i już śmiga jak rakieta Grin troche smutne kolory
Edytowany przez majkel152 dnia 31-07-2014 11:10
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:

shibby

Cytat

dedeer napisał(a):

Cytat

shibby napisał(a):

Też mam RN102. Jak zainstalowałeś 7 wersję ownCloud? W dodatkach dostępna jest tylko wersja 6. Rzeczywiście działa ci tak dobrze? Na forum ReadyNAS piszą, że ownClowd to za duża kobyła na ten serwer.

jak już masz owncloud6 z paczki zainstalowany to zaloguj się przez SSH na NASa. przejdź do /apps/owncloud i zmień nazwę katalogu z web na web6 (to stary owncloud6). Ściągnij i rozpakuj owncloud7 i wrzuć do katalogu web. Z katalogu web6 skopiuj do web dowiązanie symboliczne "data" (to link od naszych danych) oraz config (configuracja serwera). Przeedytuj plik config/config.php i dodaj
'trusted_domains' => array('10.100.100.10'Wink,

tu wpisujesz oczywiście ip nasa i ew po przecinku domenę jeżeli używasz do łączenia z zewnątrz, ew ip publiczne (dyndns).

Po tym zabiegu logujesz się do ownclouda i zobaczysz "aktualizację" i po sprawie Smile Chodzi 20x szybciej niż 5tka czy 6tka!!

Dodatkowa sprawa to ja postawiłem sobie serwer mysql i ownclouda nie ma na sqlite a na mysqlu Smile W sumie to ciekawa sprawa bo owncloud6 z paczki ma w zależnościach phpmyadmin, ale ani nie instaluje mysqla ani nie ustawia ownclouda by działał z mysqlem Wink Taki dziwny psikus.
Edytowany przez shibby dnia 31-07-2014 13:13

drake29a
A jak wygląda sprawa szybkości CPU i ilości RAM? W sensie przy zastosowaniach podanych wyżej warto dokładać do sprzętu mocniejszego? Wiem że chciałbym kupić coś najnowszej serii ze względu na to że takie urządzenia zwykle mają dłuższy support.

shibby
procek 1,2GHz Armada 310 i 512MB ramu. W zupełności to wystarcza. Osobiście (co widać w podpisie) mam ReadyNAS Pro4 z OS6 (Intel Atom D510 1,6GHz 4 wątki i 1GB ramu) i nie widzę żadnej różnicy w wydajności między 120tką a swoim Pro4.

balagaan
Mam dokładnie takie same parametry w synology 213j, na moje domowe potrzeby zupełnie starcza.
Najbardziej mi obciąża indeksacja plików , wtedy trochę procka brakuje.

drake29a
Robię właśnie testy, wygląda na to że przy video 720p puszczanym z kompa na telefonie (SGS III i Galaxy Note 3) wszystko śmiga, przy 1080p mkv, i 12Mbps co kilka/nascie sekund zaczyna przycinać, jeszcze musze sprawdzić gdzie leży przyczyna. Jutro spróbuje połączyć się kablowo do routera, i zobaczymy jaki będzie efekt.

Ogólnie po zbadaniu sprawy wydajności etc. Jestem bliżej zakupu 213j, lub jakiegoś NAS na 4 dyski niż wydawania kasy na ds214play. Nadal rozważam też tego ReadyNas wspomnianego wyżej.

Powiedzcie mi jeszcze jak jest z aktualizacjami Synology? Każde urządzenie dostaje upgrade do DSM, czy jest jakiś klasyfikator, pomoże to w decyzji czy trzymać się najnowszych modeli, czy jednak coś starszego trochę brać.

A druga sprawa, gdzie najtaniej brać NAS, jakiś sklep, zniżki czy coś? Na razie najtaniej znalazłem większość rzeczy na fipro.pl

balagaan
Co do aktualizacji to są na wszystkie modele jednakowe. Ja szukam okazji z używek na synology 412+, trochę ponad Twoim budżetem ale maszyna fajna i trochę na wyrost. W synology jest wg mnie super soft, miałem zyxela i zmiana ogromna. Nie jestem biegły w linuxie, więc korzystam tylko z gotowych rozwiązań a synek puki co daje radę,

b3rok

Cytat

drake29a napisał(a):
Powiedzcie mi jeszcze jak jest z aktualizacjami Synology? Każde urządzenie dostaje upgrade do DSM, czy jest jakiś klasyfikator, pomoże to w decyzji czy trzymać się najnowszych modeli, czy jednak coś starszego trochę brać.

nie wszystkie otrzymuja wsparcie... Tzn. te najstarsze modele juz nie maja aktualizacji do DSM 4.x czy DSm 5.x.
Do DSM 5 (najnowsze firmware) ze starych serii DiskStation-ów ma gałąź x10 http://forum.synology.com/wiki/index....y_NAS_have - tu można zobaczyć jakie modele należą do jakiej serii).

Cytat

balagaan napisał(a):

Co do aktualizacji to są na wszystkie modele jednakowe.

nie prawda - patrz np. model DS107

PODSUMOWUJĄC
O ile środki pozwalają warto kupić w miarę nowy model, żeby długo cieszyć się nowymi wersjami firmware. Można też nastawić się na wymianę NASa za rok/2/3 lata i wtedy nie ma potrzeby przejmować się czy NAS dostanie nowy firmware czy nie.
Edytowany przez b3rok dnia 01-08-2014 09:22
I. Huawei HG8240 + 1x Netgear r7000 @FreshTomato + Synology DS1512+
II. TP-Link TL-WDR4300 @Obsy OpenWRT Gargoyle
III. TP-Link TL-WDR3600 @Obsy OpenWRT Gargyle

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 95

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,298,705 unikalnych wizyt