22 Listopada 2024 04:26:32
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.223.237.246
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
Netia - nowy modem ADSL
Damian1p
Ostatnio dosyć mocno zaczęło mnie rozłączać, netia przyjechała sprawdziła łączę stwierdzili że ok, w domu przy nich modem się sam zresetował, stwierdzili że modem do wymiany niestety po gwarancji a jest moją własnością (wykupiony od netii). Modem Asmax, a za nim Asus RTN10U z Tomato. Prędkość do 10 Mb/s ADSL2+ Annex A prędkość realna to około 7-8 Mb/s

Opcję są dwie:
1. Biorę od nich Router Netia Spot za 150 zł w dzierżawę z gwarancją do końca umowy.

2. Kupuję coś z allegro.

Podobno mam bardzo słabą linię z powodu bardzo dużej odległości (nie wiem czy jest sens podawać parametry przy zepsutym modemie) więc szukam czegoś odpowiedniego na takie warunki. Znalazłem w googlach że Netgear DGN2000 jest bardzo dobry ale to router (a router już posiadam) w dodatku dużo droższy od Netia Spot, czy możecie polecić jakiś odpowiedni modem w cenie niższej od Netia Spot?

newbie11
Witam
Bierz jakikolwiek TP-link czy coś innego z alledrogo za 20-30zł . Ja używam TP-link TD-8840T jako modem ( router w trybie bridge) a mam 4.5km do centrali i działa dobrze . ASmax też miałem i był ok.
Miałem też Thomson Speedtouch ale padł.... i generował wysoki dźwięk jak niektóre zasilacze ..
Pozdrawiam
Netgear WNR3500L v2 Tomato Smile
WRT54G v2.0 SDMOD, RS232 mod, USBmod nieudany Smile
ASUS RT-N16 DualWAN chincyk Wink 2x Huawei E3131
TP-LINK TL-WDR4300 Gargoyle PL
UniFi AP Long Range (UAP-LR)

Damian1p
A więc udało się znaleźć używany TP LINk TDW8901G, internet nie zrywa, po podlaczeniu osiagnal 5Mb/s, po telefonie do netii 8Mb/s, po resecie modemu wskoczylo 2Mb/s :/ Ping około 30-50ms.
Bede wdzieczny za opinie na temat lacza no i wskazowki jak gadac z netia
Downstream Upstream

SNR Margin: 23.6 6.5 db

Line Attenuation: 40.7 23.0 db

Data Rate: 2256 851 kbps

Max Rate: 8976 851 kbps

POWER: 19.1 11.3 dbm

nav
Na słabe linie tylko chip Broadcoma, temat wałkowany wielokrotnie.
Tp-link 8901 jest na słabym chipie Trendneta.
Ten Asmax AR-901, który miałeś jest na Broadcomie - może trafiłeś na felerny, bo z reguły działa dobrze.
Z tp-linków to np. 8910, 8960, 8840 (bez t), 8810, 8811.
Ovislink WL-1600GL @ tomato by Shibby
Tp-link mr3220 @ mifi by Obsy + huawei e3372h mod

Damian1p
nav dzieki za informacje. Z Asmaxa bylem zadowolony felerny chyba nie byl pracowal 24/h przez minimum 3-4 lata. W koncu sie zmeczyl...

Z podanych modeli znalazlem tylko (tylko nowe mnie interesuja, z uzywkami to troche loteria) TD-W8960N. Moge Cie prosic gdzie znajde liste urzadzen w ktorych jest odpowiedni chip ADSL Broadcom?

allstar
a to w Netii by ablalo?

http://www.euro.com.pl/routery/western-digital-wdn900.bhtml?gclid=CNH5nYaHm8ACFSKWtAodQ30AWQ#opinie

jedynie nie wiem czy jest Garygoyle bo na starszym modelu jest.
ASUS AIMESH

kamilj
Przecież to jest router xDSL, a temat dotyczy modemów do Netii.
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p

domgl
Przez kilka lat łącze u mnie działało na chińszczyźnie ZTE Combo - modemie który dostałem od TP za złotówkę. Urządzenie bardzo stabilne - pracowało w trybie bridge. Na allegro można kupić już od 30zł. Z droższych modemów to Siemens Speedstream 4100, 4101, 4200, DGT.

domeld
Wg mnie problem z linia. Masz SNR bardzo wysoki (co pokazuje ze mozesz miec jednoczesnie szybszy net) oraz line atenuation tez bardzo wysokie co pokazuje ze albo jestes bardzo daleko o exchanga co dyskwalifikuje wysokie SNR, albo jest problem z linia, wg mnie to drugie

domgl
Często jest tak, że TP (lub Netia) doprowadza do skrzynki bloku-klatki dobrej klasy przewody miedziane, zaś ze skrzynki prowadzą równie stare, ale o wiele gorszej jakości przewody proste (nie skrętka), często także aluminiowe, czasami jest to również miedź linka - także nienadająca się do transmisji. Rozkręć gniazdko telefoniczne w mieszkaniu i zwróć uwagę jaki przewód jest pod zaciskiem.
Ja np. miałem przewód płaski, stary z brudnej miedzi, który się kruszył. Na odcinku 15m w szachcie prowadzącym z piwnicy (od szafki TP do mojego mieszkania) generował duży szum i tłumienie.
Tak się złożyło że miałem kluczyk uniwersalny do szafek elektrycznych i sam ją otworzyłem. Namierzyłem przewód i go wymieniłem.
Przed wymianą przewodu miałem ledwie Neo 10Mb/s. Po wymianie stabilnie lata VDSL 55 Mb/s :-)

domeld
Akurat nie ma co porownywac predkosci ADSL do VDSL bo to zupelnie inna technologia. ADSL sygnnal z exchanga a VDSL to sygnal z szafy (nawet pod twoim domem).
W telekomunikacji niekoniecznie musza byc uzywane skretki, 99% instalacji z exchanga do szafy jest na 'multicorach' (dlatego w VDSL masz vectoring w celu niwelacji cross talku pomiedzy zylami).

domgl
Tak, zgadzam się, ale zawsze lepiej jest mieć przewody dobrej klasy niż gorszej, tym bardziej że często szachtem lecą również przewody prądowe, tak jak w moim przypadku.

allstar
no a teraz w trawie piszczy ze Cyfrowy Polsat ma chrapke na Netie i bardzo mozliwe ze przejmie netie w ciagu 1-3lat

Ciekawe co to by oznaczalo dla juz klientow NEtii oraz dla klientow jeszcze Dialogu

Jedni sa za bo mowie ze panuje tam total budrel jesli chodzi o organizacje.

Drudzy przeciw bo cennik napewno skoczy.
ASUS AIMESH

BUENO
Dla przeciwwagi http://www.bankier.pl/wiadomosc/Jakub...17402.html
TOYA-NET 120 Mb + TEL/2TV Modem CISCO EPC3208 > ASUS RT-N66U> 4 Komputery Smile

allstar
no tak to bedzie podawane

swoja droga zostal mi jeszcze 1 roczek abo mobilnego

taki off-top ktos mi doradzi jaka siec wybrac odchodzac od plusa?

bo zastanawiam sie tez na tel na abo ale to juz sobie wybralem tutaj nie pytam o decyzje Smile

co sie stalo z Garygoylem nic nie dziala nie mozna pobierac.
ASUS AIMESH

trelemorele

Cytat

taki off-top ktos mi doradzi jaka siec wybrac odchodzac od plusa?

bo zastanawiam sie tez na tel na abo ale to juz sobie wybralem tutaj nie pytam o decyzje Smile

netia!!!! fajne pakiety oefrtowe, oplaca sie!

damianssj661
Od wczoraj mam netię 100mb/s i dali mi modem/router Technicolor TC-7200. Wcześniej miałem internet po skrętce i używałem WNR3500lv2, na którym mam postawione serwery i pod który podłączone wszystkie urządzenia.
Teraz połączyłem to przez rj45 ale Netgear jest niewidoczny z internetu.

Jak przekierować cały ruch z tego modemu na mój router? Normalnie włączyłbym tryb bride ale w tym modemie nie umiem tego znaleźć Sad
ASUS RT-AC56U

sapcio2

Cytat

damianssj661 napisał(a):

Jak przekierować cały ruch z tego modemu na mój router? Normalnie włączyłbym tryb bride ale w tym modemie nie umiem tego znaleźć :(

Gdzieś tu na forum ktos podawał jak zmienic na bridge.

IP-technicolora/system/switch-mode.asp
Powinna otworzyc sie strona z mozliwościa przełączenia na tryb bridge.

Dokładny cytat z tego posta:

Cytat

Motyw na bridge w tc7200:
Zaloguj się, potem wklej 192.168.100.1/system/switch-mode.asp

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 79

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,195,765 unikalnych wizyt