spotkaliscie się może na przestrzeni ostatnich 2-3 mies jak nie dluzej z powolnym ladowaniem stron na kolejnych kartach przegladarki ?
u mnie sytuacja dotyczy ostatnich wydan firefox-a i windows 7 home edition 64 bit.
najgorzej jest jeśli wpisuje haslo do wyszukiwania, to nawet kilkanaście sekund potrafi być bialy ekran sytuacja zaostrzyla się mniej więcej od 2-3 tyg
po wyczyszczeniu komputera strony otwieraja sie nieco szybiej, ale nadal jest to ok kilku sekund. czasami zglasza sie nawet komunikat na dolnym pasku przeglądarki (aktualny firefox 29.0.1), ze przegladarka prawdopodobnie dziala zbyt wolno..
lacze mam niby ok. komputer ma 1,5 roku... niby czyszczony regularnie itp., ale windows z tego co mi wiadomo tez może się zapychac. narazie chcialbym uniknac reinstalacji.
mam tez drugi stary komputer z xp... system postawiony na nowo, nowa instalacja firefox 29 i 30 beta bez dodatkow... w obu przypadkach zachowanie identyczne.
w speed teście predkosc ok, przy pobieraniu rowniez zazwyczaj szybko.
http://www.speedtest.pl/test/80636675
http://www.speedtest.pl/test/86701530
podmieniłem adresy domyslne DNS, na dwa z niezwiązanych ze sobą miejsc. to samo.
czasami sa przebłyski i strona zaladuje się w mgnieniu oka.
najwyraźniej widac to na stronach google maps, gdzie strona wyswietla sie dosc szybko, ale same mapy przy probie zblizenia traca plynnosc do kilku sekund.
zauwazylem tez , ze logowanie do routera trwa kilka-kilkanaście sekund , przechodzenie przez zakladni b.powolne - kiedys bylo prawie "natychmiast"
serdecznie prosze o pomoc.
wrazie co moge przeslac logi z routera, ktore dla mnie nie sa zroumiale.. a dla informatyka pewnie cos podpowiedzia.
podejrzewalem na wstepnie router, ale nie jestem tego pewien. podlaczalem jeszcze drugi uzywany ok 8 letni router pentagram cerberus, sytuacja byla niemal identyczna. nie mam innego na 100% sprawnego routera, zeby moc wykluczyc to urzadzenie.
a testowałeś inną przeglądarkę? Wtedy będziesz ciut mądrzejszy o wiedzę czy to wina firefoxa czy na innych przeglądarkach jest problem. Czy może zainfekowanego systemu operacyjnego (jaki masz pakiet zabezpieczający antywirusa?). Masz możliwość sprawdzić jak komputer zachowuje się w innej lokalizacji? (np. u kolegi, który nie ma tego typu problemów).
Speedtest - wygląda ok, w miarę niski ping, transfery ok.
I. Huawei HG8240 + 1x Netgear r7000 @FreshTomato + Synology DS1512+
II. TP-Link TL-WDR4300 @Obsy OpenWRT Gargoyle
III. TP-Link TL-WDR3600 @Obsy OpenWRT Gargyle
nie testowalem. myslalem o tym, ale niechce robic "smietnika" w komp.
przynajmniej na ta chwila.
korzystam z avast na biezaco aktualizowanego.
na dniach sprawdze jak dziala u kogos innego i dam znac.
Połączony z 15 lipiec 2014 17:00:02:
sprawdzilem komputer pobieznie u sasiada i okna rzeczywiscie otwieraly sie szybciej.
zatem nadal poszukuje przyczyny jeszcze u siebie, ale na odc centrala - porty wyjsciowe na routerze.
w miedzyczasie w trakcie kolejnej rozmowy z juz ogarnietym technikiem na infolinii TPsa zwrocono uwage na przewod laczacy gniazdko na scianie z routerem...
w trakcie kiedy odbywala sie rozmowa przez telefon, najprawdopodobniej inne napiecie na linii poprawialo i to znacznie szybkosc otwierania stron.
do tej chwili byl to zwykly ok 3 metrowy,na dodatek poplatany przewod telefoniczny tzw. plaski, z wtyczkami RJ11, ktory podobno wykazuje duze tlumienie i moze byc przyczyna takiego zachowania - tutaj akurat przegladarki.
wymienilem prowiozrycznie przewod na krotszy dobrej jakosci, ale rowniez plaski. okna otwieraja sie nieco szybciej.
w dalszych krokach juz po zakupach zmienilem tez pierwsze gniazko z pojedynczego na podwojne, zeby zminimalizowac ilosc polaczen.
kolejna sugestia to zmiana przewodu plaskiego (laczacego gniazdko RJ11 na scianie z portem DSL RJ11 w routerze) na typowa skretke i tutaj prosze o porade. potrzebuje wykorzystac dwie zyly...
z tego co wiem, powinno sie do tego wykorzystac pary przewodow, czyli jak na rys http://obrazki.elektroda.pl/2367913300_1372963718.png
zielony z zielono/bialym
niebeiski z niebiesko/bialym
brazowy z brazowo/bialym
itp
czy mam racje ? czy moze w jakis inny sposob lepiej ten przewod wykonac ?
na szczescie posiadam; zaciskarke, skretke i koncowki
Edytowany przez szybszy dnia 15-07-2014 17:00
Bez różnicy którą parę wykorzystasz, byle z jednej i drugiej strony kabla była wykorzystana ta sama para.
Komputer masz połączony z routerem za pomocą kabla czy wifi? Jeżeli po kablu to bym spróbował zmienić kabelek między komputerem i routerem. Jeżeli router/modem nie ma problemu z synchronizacją to zakładki w gui routera powinny sie szybko otwierać... nie potrzebuja do tego połączenia z internetem.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?